• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Rodzaje skrzyń biegów w 1.4

Marian Muh

Nowy
Auto
145 1.8 TS MY99
Witam,
właśnie przełożyłem do swojej 145 1.4 silnik 1.8 dawca i biorca to MY99 po liftingu.
Priorytetem miało być pozostawienie, krótkiej skrzyni z 1.4, ale dotychczasowa wyzionęła ducha i była na długie(mokre) półosie, które nie pasują do aluminiowej miski z 1.8.

W alfie 1.8 była długa skrzynia na łamane(suche) półosie i sterowanie cięgnami.
W była 1.4 krótka skrzynia na mokre półosie sterownie linkami.

Kupiłem skrzynie rzekomo od alfy 145 1.4 na suche półosie i sterowanie linkami, wszystko pasuje ale podczas jazdy okazało się, że przełożenie ma takie jak 1.8.Podejrzewam, że jest z TS 1.6, straszne mam nerwy o to bo niepotrzebnie się wkopałem w jeszcze jedną skrzynie.

Pytanie mam, czy w ogóle fabrycznie w Aflach TS 1.4 przed liftem? były łamane półosie czy od początku były tylko długie na krzyżakach?

Różnica w przełożeniu dyfra jest moim zdaniem warta zabawy bo 1.4 na 3 biegu jedzie 120km/h a 1.8 140km/h.

I czy sprzegło z 1.8 powinno wejść do skrzyni 1.4, bo w katalogach często są zamienne, a jest różnica w średnicy.

attachment.php

Załączniki

• IMG_20140906_223936.jpg
    IMG_20140906_223936.jpg
    131.6 KB · Wyświetleń: 146
Amortyzatory
Powrót