[155] Pękający wężyk paliwa

Auto
Alfa Romeo 33, 1,3 / Alfa Romeo 155 1,8 8V
Hej

Zabrałem się ostatnio za moją Alfinę (1,8 ts 8V). Miałem kłopoty z odpalaniem, z elektryką, pompą, stycznikami wszystkiego po trochu jak się okazało. Silnik nie chciał zapalić i objawy były takie jakby nie dostawał paliwa. Kombinowałem, kombinowałem i nie mogłem ostatecznie znaleźć winowajcy. Kolesie w warsztacie wszystko mi wymienili - pompę, styczniki, trochę przewodów elektrycznych. No i teraz nowy klops. Poszedł mi już trzeci wężyk doprowadzający paliwo. Chodzi mi o ten, który łączy regulator ciśnienia (zdaje się ) z listwą wtryskową. Chodzi mi o ten, który jest z lewej strony, za blokiem silnika obok łapy trzymającej.

Co może być przyczyną. Wężyk pękła nie spadł. Czy mogą to być ch..we wężyki, czy może nieodpowiednia pompa, stuknięty regulator ciśnienia?

Ma ktoś pomysł?

Gdybym miał wróżyć na podstawie opisu, to bym powiedział że regulator. Nawet gdyby pompa była za mocna, no to przecież on od tego jest, żeby temu przeciwdziałać. Ewentualnie coś pomiędzy pękającym wężykiem i regulatorem może być przytkane, może przewód gdzieś zagięty?

Gdybym miał wróżyć na podstawie opisu, to bym powiedział że regulator. Nawet gdyby pompa była za mocna, no to przecież on od tego jest, żeby temu przeciwdziałać. Ewentualnie coś pomiędzy pękającym wężykiem i regulatorem może być przytkane, może przewód gdzieś zagięty?

Mówisz o tym przewodzie, który idzie od pompy do regulatora, że może być zagięty tak? Ale raczej tam jest wszystko w porządku. Swoją drogą regulator niby jest od tego żeby regulować, ale jeśli dostaje zbyt duże ciśnienie paliwa na wejściu to przecież tam też się może coś posrać, czy źle kombinuję?

Regulator jest po to żeby utrzymywać stałe ciśnienie na wtryskach około 3 bar bez względu na obroty silnika. Przewód paliwowy powinien być wzmocniony czyli guma ze zbrojeniem jeśli jest sama guma to długo nie wytrzyma

Regulator jest po to żeby utrzymywać stałe ciśnienie na wtryskach około 3 bar bez względu na obroty silnika. Przewód paliwowy powinien być wzmocniony czyli guma ze zbrojeniem jeśli jest sama guma to długo nie wytrzyma

No i dziękuję Ci niezwodny Mikołaju za prezent na gwiazdke :) sprawa się chyba wyjaśniła bowłaśnie miałem kałowe wężyki teraz kupiłem wzmocniony i pewnie będzie git.

Zakładałeś zwykle gumowe przewody, zamiast specjalnych paliwowych? Przecież to oczywiste, że z czasem zrobi się w nich dziura. Szczególnie jak będzie chłodniej na dworze, np. tak jak teraz. Ja zakładam nawet te wzmocnione przewody również do innych rzeczy, nie tylko do paliwa. Na pewno są wytrzymalsze niż te zwykłe.

Zakładałeś zwykle gumowe przewody, zamiast specjalnych paliwowych? Przecież to oczywiste, że z czasem zrobi się w nich dziura. Szczególnie jak będzie chłodniej na dworze, np. tak jak teraz. Ja zakładam nawet te wzmocnione przewody również do innych rzeczy, nie tylko do paliwa. Na pewno są wytrzymalsze niż te zwykłe.

Hola hola kolego aż tak źle ze mną nie jest :)
Kupowałem paliwowe ale najwidoczniej te były za słabe. Nigdy nie maiłem podobnych problemów. Dopiero jak kupiłem starą ALfę ;)

hmmm , wybaczcie ale hmmm w układzie paliwowym , na tych wężykach to jakie ciśnienie jest ?

bo mam wiele "PCV-ek " które wytrzymują do 12 bar i nie są zbrojone ( stosuje sie je na maszynach w układach smarowania ) oraz w układach sterowniczych

Ostatnia edycja:
kiedys kupilem wezyk zbrojony do paliwa (niebieski) i poczulem smrod paliwa a pod samochodem rozciagnol sie jak guma i 20 litrow poszlo w ziemie i juz nigdy nie kupie niebieskiego tylko czarne

kiedys kupilem wezyk zbrojony do paliwa (niebieski) i poczulem smrod paliwa a pod samochodem rozciagnol sie jak guma i 20 litrow poszlo w ziemie i juz nigdy nie kupie niebieskiego tylko czarne
Niebieski plastikowy wężyk paliwowy jest do odprowadzania oparów paliwa i jest stosowany w prawie każdym aucie ale tam nie ma cisnienia lub jest bardzo znikome.
Plastikowe czarne wężyki paliwa są montowane pod podłogą auta gdzie nie ma wysokich temperatur które mogły by go zdeformowac lub uszkodzic

Żeby nie było że się czepiam.Ale Panowie trzeba rozróżnić co jest przewodem paliwowym(plastikowy czy metalowy) a co jest wężykiem.

Przewody sztywne które są np.od pompy paliwa do komory silnika i przewody (wężyki)elastyczne które są między sztywnymi a silnikiem.
Nawiasem nie wiem co ty zakładałeś ale na pewno nie wężyk paliwowy bo takie (gumowe)nie istnieją bez oplotu.A ciśnienie wytrzymują ponad 10 barów.

Przewody sztywne które są np.od pompy paliwa do komory silnika i przewody (wężyki)elastyczne które są między sztywnymi a silnikiem.
Nawiasem nie wiem co ty zakładałeś ale na pewno nie wężyk paliwowy bo takie (gumowe)nie istnieją bez oplotu.A ciśnienie wytrzymują ponad 10 barów.

Dzięki za odpowiedź, no teraz mam taki z oplotem wytrzymujący 10 barów.

Amortyzatory
Powrót