[145] SWAP Z 1.9 JTD na V6

spin111

Nowy
Auto
Alfa Romeo 164 3.0 12V SUPER 1994r
Witam. Mam kilka pytań odnośnie swapa na V6 z 156/166.
1. Czy jest różnica między mocowaniami 2.5 a 3.0?
2. Czy wózek od v-ki 156/166 jest taki sam jak w 145?
3. Czy trzeba dużo spawać nowych uchwytów do mocowania silnika?
4. W związku z większą mocą chcę zmienić hamulce od powyższych aut ale problem polega na tym, że one mają tarcze 5x98 a ja 4x98 i czy piasty od tych aut bd pasować na łożyska od 145 ?
5. Czy ktoś z was robił takiego swapa w 145/146?
Na dawcę chcę kupić całe auto

1. 2.5 a 3.0 różni się górną łapą i podstawą filtru oleju
2. nie
3. nie wiem
4. fiat coupe 2.0 20vt, ewentualnie piasty z GTV 3.0 i mamy 5x98
5. robili, ale wg mnie jak już to lepiej włożyć pięcio garowca od w/w Fiata Coupe 2.0 20v turbo.

Trzeba mieć dużo wiedzy, umiejętności, masę części, zaplecze warsztatowe, dawcę i biorcę za grosze a i tak była by to straszna rzeźba! Prawie nic tam nie pasuje plug&play lub się nie zmieści. Według mnie plan bez przyszłości.

rozprucie 2 samochodow na czesci pierwsze :) caly uklad paliwowy od baku do silnika , komputery sterujace,zegary itp itd .

Najrozsądniejszą opcją jest swap w TS na fiatoską jednskokę 2.0 16v turbo, najmniej rzeźby.

Fizycznie jest to możliwe ale takich "projektów" na forum już kilkadziesiąt widziałem i nic z nich nie wyszło. Jeśli ktoś konkretnie podchodzi do tematu, to nie pyta na forum o rzeczy, które są jasne, jak słońce. Żeby takie coś urzeczywistnić nie wystarczą chęci i blade pojęcie. Oczywiście mogę się mylić i może za miesiąc/dwa powstanie taki potworek:)

Jak najbardziej wykonalne ale jeśli kolega chce P&P to jest jeden warunek, V6 12V zamiast 24V. Kupujesz dawcę 155 V6 i robisz całą przekładkę. Te auta to bliźniaki tylko kredens ma większą dupę więc 2.5 lub 3.0 12V pod maską to nie jest wielki problem.

Projekt bd realizowany we wrześniu tego roku ponieważ wracam wtedy z WB.
Co do "zaplecza" i wiedzy to niema problemu gdyż mam garaż, swapów już też kilka robiłem. Może nie tak ambitnych jak ten ale był taki z rozebraniem auta do zera przeciągnięciem instalacji od dawcy.
Co do swapa z 155 to wiem, że robota polega tak naprawdę na zmianie instalacji, a silnik wchodzi z przednim zawieszeniem i to prawie wszystko.
Ale po pierwsze 24v jest mocniejsze, 2 156/166 łatwiej dostać, 3

Projekt bd realizowany we wrześniu tego roku ponieważ wracam wtedy z WB.
Co do "zaplecza" i wiedzy to niema problemu gdyż mam garaż, swapów już też kilka robiłem. Może nie tak ambitnych jak ten ale był taki z rozebraniem auta do zera przeciągnięciem instalacji od dawcy.
Co do swapa z 155 to wiem, że robota polega tak naprawdę na zmianie instalacji, a silnik wchodzi z przednim zawieszeniem i to prawie wszystko.
Ale po pierwsze 24v jest mocniejsze, 2 156/166 łatwiej dostać, 3

Mogę się o dużą kwotę założyć, że nic z tego nie wyjdzie. Kasztelan Ci dobrze radzi, żebyś wziął silnik ze 155, która jest z tej samej "rodziny" aut (Tipo/Tempra, 145/6) ale Ty się kierujesz większą mocą 24V...

Jeżeli belka ze 145 a 156 nie różni się od siebie punktami mocowania to cały problem znika.
Twierdzę tak ponieważ na zdjęcia z wyjątkiem kilku otworów różnicy nie widać.

Co do 155: to wiele trudniej dostać ją niż 156.

Ostatnia edycja:
To od razu wlicz w koszta szperę, inaczej nie ma to sensu. Poza tym 156 to zupełnie inne auto, nic nie pasuje.

Z tym "Poza tym 156 to zupełnie inne auto, nic nie pasuje." bym się nie zgodził bo piasty od 156 2.5 v6 pasują na łożyska od 145, to samo z przegubami w jtd i v6.
Idąc tym tropem sądzę, że wózek (goły bez wahaczy) od 156 jest taki sam jak w 145.
Co do szpery to z chęcią bym założył, tylko gdzie to dostać?

Ostatnia edycja:
Z tym "Poza tym 156 to zupełnie inne auto, nic nie pasuje." bym się nie zgodził bo piasty od 156 2.5 v6 pasują na łożyska od 145, to samo z przegubami w jtd i v6.
Idąc tym tropem sądzę, że wózek (goły bez wahaczy) od 156 jest taki sam jak w 145.
Co do szpery to z chęcią bym założył, tylko gdzie to dostać?

Oj bzdury wypisujesz.Czytam co wypisujesz i stawiam 10 do 1 że z tego ambitnego planu wyjdzie nic.,

Jw
Szpere kupisz w Quaife.
Poza tym uwierz ze gdyby bylo to warte zachodu to taka alfa juz dawno by jezdzila, a przypadki 24V pod maska to same silniki po przeróbkach. Goście zrobili V6 RWD z silnikiem centralnie ale nikt jeszcze nie pchal tam sanek od 156.

Co do sanek jeszcze nie jestem pewien, ale już piasty na 100% bd pasować bo średnica wewnętrzna łożyska 145 wynosi 42mm i średnica osi piasty jest taka sama a grubość tych elmentów to 37mm.
Co do pasowania innych części z różnych samochodów to obecnie mam prawą zwrotnicę od marei 2.4 i poza brakiem ABS-u wszystko działa.
Zrobiłem tak bo moja miała wybite mocowanie wahacza, a orginalnej zwrotnicy nie mogłem znaleźć (nowa 800zł) więc kopiłem za 60 używaną z tarczą i łożyskiem od marei 2.4 jtd.
Więc można tylko trzeba znać wymiary.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót