• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Świeci się kontrolka swiateł stop

rrybski22

Nowy
Auto
AR 155 2.0 TS 16v 97'; AR 159 1.9 JTD 150KM
Witam, świeci mi się kontrolka swiateł stop. Ta na centralnym panelu z zegarkiem. Żarówki wszystkie OK, nie mam braku świateł z tyłu, wymieniałem też czujnik pedału hamulca. Na chwilę pomogło, ale to dosłownie na godzinę i znów się świeci.
Dziwne bo jak wcisnę hamulec to ta kontrolka gaśnie. Puszczam hamulec i dalej się świeci.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie. Pozdrawiam.

Jeśli dioda na panelu się świeci a Ty wciśniesz hamulec to pewnie światła stopu z tyłu nie świecą - sprawdź. Jeśli tak jest to masz zwalony czujnik. Nazbierało się na stykach pyłu węglowego czy czegoś w ten deseń. Po wyczyszczeniu powinien działać, ale na krótko. Inaczej mówiąc wymiana czujnika stopu Cię czeka.

Żaden czujnik on jest tylko wyłącznikiem świateł stop i niema nic wspólnego z kontrolką. Check panel do przegladu i jego złącza

Żaden czujnik on jest tylko wyłącznikiem świateł stop i niema nic wspólnego z kontrolką. Check panel do przegladu i jego złącza

wg instrukcji - electrical sekcja 14-18 -> schemat
stop lights check - testy K

nie rozumiem dlaczego niektórych przerasta sięgnięcie do dokumentacji...
RTFM :)

Dla wyjaśnienia - jeszcze raz - zarówno światła stop się świecą poprawnie, jak i czujnik (włącznik) przy pedale hamulca wymieniony na nowy. Czyściłem styki i wtyczki przy tylnych lampach. Bez zmian - kontrolka nadal się świeci.

Dla wyjaśnienia - jeszcze raz - zarówno światła stop się świecą poprawnie, jak i czujnik (włącznik) przy pedale hamulca wymieniony na nowy. Czyściłem styki i wtyczki przy tylnych lampach. Bez zmian - kontrolka nadal się świeci.
Masz wszystko napisane powyżej gdzie tkwi usterka. Każdy kto ma 155 zna te objawy. Schematy są podwieszone w tym dziale wystarczy tylko kliknąć

To chyba jednak takie czasy ze trzeba podać na talerzu, lub pismem obrazkowym

+10 za cierpliwość :D

w

Masz wszystko napisane powyżej gdzie tkwi usterka. Każdy kto ma 155 zna te objawy. Schematy są podwieszone w tym dziale wystarczy tylko kliknąć

OK. Wszystko fajnie. Przeczyściłem styki check panela. Rozebrałem go nawet z ciekawości bo mam padnięty zegarek (display nie wyświetla cyferek, tylko pojedyncze fragmenty), ale to chyba część nienaprawialna.

Z manuala wynika, że switch H3 należy sprawdzić i ewentualnie wymienić jeśli będzie wadliwy. To jest coś, czego nie ruszałem do tel pory.

Gdzie jest ten switch? W manualu pokazują, że niby gdzieś pod maską po stronie kierowcy.

Z manuala wynika, że switch H3 należy sprawdzić i ewentualnie wymienić jeśli będzie wadliwy. To jest coś, czego nie ruszałem do tel pory.

Gdzie jest ten switch? W manualu pokazują, że niby gdzieś pod maską po stronie kierowcy.
H3 ze schematu to wyłącznik świateł stop. Coś słabo ci idzie odczytywanie i rozumienie schematów:D

Wymień czujnik lub przynajmniej wyczyść. Stanowczo nalegam.

Teraz ja sobie dodam +10 punktów za cierpliwość. :) Ani mi nie idzie słabo czytanie schematów bo switch jest tam w manualu narysowany i wygląda inaczej i w innym miejscu - może ja głupi jestem. Ani również nie mam wiary, że to czujnik pod pedałem bo jak go wymieniłem na nowy prosto ze sklepu to było bez zmian - ani na chwilę nie przestała mi się świecić ta kontrolka.
Żeby nie było kupię drugi nowy czujnik i zamontuję.

Ja osobiście podejrzewam teraz sam check panel. Jak go wczoraj rozebrałem, przeczyściłem i złożyłem to teraz mi się świecą inne kontrolki, które jak przyłożę z pięści w panel to gasną. :)

Ktoś ma panel na zbyciu?

Kiedy świeci ci się dioda na panelu a Ty wciśniesz pedał hamulca to swiatła stop świecą z tyłu?

Jak wcisnę pedał to światła się świecą bezbłędnie a dioda na panelu gaśnie.

Dobra bo widzę że tego sam nie ogarniesz.
Trzeba wyregulować położenie czujnika H3 czyli musisz go wyciągnąć z mocowania o 2 ząbki, czujnik nie rozłącza się do końca dlatego kontrolka świeci

OK. Dla sprawozdawstwa - zmiana położenia czujnika świateł stop przy pedale hamulca faktycznie rozwiązuje temat - dzięki za wskazówki. Ciekawe przez jakie zakręty trzeba przejechać żeby dojechać do takiego banalnego rozwiązania. Dopiero dziś do tego wróciłem bo w między czasie pękł mi w trakcie jazdy jeden zawór wydechowy i miałem drobną rozbiórkę silnika żeby go wymienić.

Ostatnia edycja:
Działa. Zmieniłem jego położenie i jest OK. Nie trzeba wymieniać ponownie - był wymieniony.

Amortyzatory
Powrót