[146] Ściąganie i krzywa kierownica.

• Autor wątku Autor wątku Lesio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Lesio

Nowy
Auto
Subaru Forester XT, Mini Countryman CS
Wymieniłem opony na letnie znów ustawiłem zbieżność (pierwszy raz ustawiono mi zbieżność a kierownica było krzywo). Po jeździe próbnej na równej prostej drodze kierownica jest lekko w prawo i Alfę ściąga w prawo. Potem jeszcze raz sprawdzili mi zbieżność (inny warsztat) i wszystko jest w porządku. Poradzono mi sprawdzić opony. Dziś sprawdziłem i mechaniory pomimo opisu która opona gdzie była wsadzili tak jak były zdjęte czyli przód lewy z zeszłego roku na lewy przód teraz. Z przodu opony mają bieżnik po 7 mm z tłu jedna 6 druga 5mm. Nie wiem czy je zamieniać przy takim bieżniku i jeszcze jedna sprawa na wydruku z badania technicznego prawe koło ma większe opory toczenia. Co sugerujecie sprawdzić. Pozdrawiam

Jeśli to opony, to zamień koła stronami i zobaczysz, czy cos się zmieniło.

Wymieniłem opony na letnie znów ustawiłem zbieżność (pierwszy raz ustawiono mi zbieżność a kierownica było krzywo). Po jeździe próbnej na równej prostej drodze kierownica jest lekko w prawo i Alfę ściąga w prawo. Potem jeszcze raz sprawdzili mi zbieżność (inny warsztat) i wszystko jest w porządku. Poradzono mi sprawdzić opony. Dziś sprawdziłem i mechaniory pomimo opisu która opona gdzie była wsadzili tak jak były zdjęte czyli przód lewy z zeszłego roku na lewy przód teraz. Z przodu opony mają bieżnik po 7 mm z tłu jedna 6 druga 5mm. Nie wiem czy je zamieniać przy takim bieżniku i jeszcze jedna sprawa na wydruku z badania technicznego prawe koło ma większe opory toczenia. Co sugerujecie sprawdzić. Pozdrawiam
Prawe koło - hamulec, łożysko. Skoro ma większe opory toczenia, to pewnie to jest przyczyną ściągania.

Chyba hamulec bo dziś przychamowałem z 90 to aż mnie na pobocze sciągneło. Tylko teraz nie wiem czy klocki nie wracają czy to wina przewodu.

A kiedy wymieniałeś klocki? Wciskałeś kilka razy tłoczek (cykl hamowanie - wciskanie tłoczka z powrotem ręcznie na zamontowanym zacisku naturalnie) z powrotem do środka zacisku? Może byc zapieczony tłoczek i nie chce 'przeskoczyc' punktu krytycznego. Nie zaszkodzi sprawdzic, czy przewody nie są pogięte, załamane.

A jak to sprawdzić że to przewód a nie np. zacinający się tłoczek ?

Amortyzatory
Powrót