C
czopas88
Guest
Witam! Mam pytanie jaki olej silnikowy najlepiej wlać do 1.6 TS. Niedawno kupiłem auto i nie wiem jaki olej był wlany przez mojego poprzednika.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
To ja się podczepię z zagadką olejową:
Po kupnie pojeździłem trochę (400km) na oleju który był wlany, nie wiem dokładnie co to było, w każdym razie jakiś mineralny prawdopodobnie. Jak tylko się nadarzyła okaza oddałem auto na wymianę płynów w tym oleju. Wlali 10W40 półsyntetyk Mobila Po odebraniu auta pojeździłem 3 dni (jakieś 100km) i sprawdziłem olej - było na minimum (a serwis się zastrzegał że wlał na max i tak trzeba utrzymywać- mea culpa że nie sprawdziłem jak odbierałem). Lekko się zdziwiłem, bo wcześniej te 400 km zrobił bez brania oleju. Pojechałem na dolewkę. Wlazł litr.
Od tamtego czasu przejechałem kolejne 400-450 km i oleju nie ubywa (ani nie przybywa), jest dokładnie tyle ile dolali. Skąd ten początkowy ubytek? Kwestia wypłukania czegoś (trochę za mało km chyba). Auto nie dymi na niebiesko (mało dymi), zbiera się normalnie, żadnych problemów. Ktoś coś podpowie?
kupuj motul 6100 10w40 nie ma osoby na forum ktora by na niego narzekala...
na temat innych olejow jest tyle opini ilu uzytkownikow
zalej motul bedziesz spac spokojnie![]()
Tiaaa... Mobil S 10W 40... Chłopaki nie boli Was serducho lać te siuśki do Alfy???![]()
ja leje, poprzedni właściciel (p.majki) też lał. Nie bierze oleju, nie cieknie, wszystko ok. 172tyś km.