[146] Niedziałające tylne szyby - od czego zacząć naprawę?

astapka

Nowy
Auto
Alfa Romeo 2.0 TS 150KM 1997r. LPG
Hej, zdecydowałem, że sam spróbuje naprawić tylne szyby, które były już niedziałające odkąd je kupiłem. Niedziałające - no tak można powiedzieć, gdyż działała jedynie lewa ale chodziła bardzo powoli, raz miałem problem ponieważ opuściłem szybę i niestety nie mogłem już jej podnieść, po wielkich trudach coś zaskoczyło i szyba jakimś cudem podniosła się(bardzo powoli, tak samo było przy opuszczaniu) Jak myślicie od czego zacząć naprawę? Jestem kompletnie zielony i prosiłbym o jakiś dokładny poradnik :)

od miernika, a jak i z tego jestes zielony to jednak mechanika polecam.

Jakiego miernika? Haha skoro tak mowisz to chyba masz racje i bede musial to komus oddac ;)

No tak, nie wolno grzebać przy aucie będąc podchmielonym. Domyślam się, że chodzi o te urządzenie z żaróweczką na końcu tak?

Nie, chodzi o multimetr. Musisz posprawdzać w drzwiach czy prąd dochodzi do silniczków. Jak już będziesz mieć porozbierane boczki to posprawdzaj stan linek podnoszących szyby, być może trzeba będzie je przesmarować.

Nie, chodzi o multimetr. Musisz posprawdzać w drzwiach czy prąd dochodzi do silniczków. Jak już będziesz mieć porozbierane boczki to posprawdzaj stan linek podnoszących szyby, być może trzeba będzie je przesmarować.

Błąd z tym multimetrem.O wiele lepsza do tych celów jest probówka.Miernik często robi sprawdzającego w chu....

Zacznij od sprawdzenia przełączników do tylnych szyb, często styki są powypalane, czyszczenie pomaga. To najprostsza i najczęstsza przyczyna.
Druga sprawa jak by dalej nie działało sprawdź czy masz w ogóle mechanizm w tych drzwiach gdzie nie działa, ja miałem wsadzoną deskę pod szybę :P

Amortyzatory
Powrót