[146] Ile jest posiadaczy 146 lub 145 1,7 16V boxer

• Autor wątku Autor wątku szaq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

szaq

Nowy
Auto
AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer
Jak w temacie ilu Was jeszcze jest posiadajacych ten silnik. Wiem ze robili go niecale dwa lata i wiele tych silnikow nie wyszlo. Ja swoja trzymam szkoda mi sprzedawac ze wzgledu na ten silnik - chyba ostatni boxer w alfie ?

My mamy AR 145 boxerkę ale 1.4 z 95' więc to nie 1.7 :)

Ja mam 146 1.7 16V Niedawno ją przywróciłem do życia właśnie po zawale serca, tylko dlatego że tak mało ich jest.

Ja swoja trzymam szkoda mi sprzedawać ze względu na ten silnik
Ja swoja wręcz odwrotnie chcę/potrzebuję sprzedać (chociaż żal d.. ściska), tylko nikt jej nie chce (0 telefonu) a taka ładna jest, amerykańska.
Więc pewnie dalej zostanie, chciał czy nie :P

Ostatnia edycja:
Posiadam AR 145 16v (129KM) boxer. Kupiłem ten samochód ze względu na silnik ponieważ w tej wersji jest to rodzynek. Jest ich bardzo mało w europie.
Silnik ten posiada 4 przepustnice i ma duży zakres obrotowy, zdaje mi się że do okolo 7500obr/min. Mam w nim obecnie wydech przelotowy, wiec brzmi fajnie jak subaru i przy okazii strzela z wydechu:).
Posiadam tez AR145 1.6boxer (103KM), którego też kupiłem ze wzgledu na silnik i w celach użytkowych. Silnik ma fajna charakterystykę i dobrze ciągnie od dołu w całym zakresie obrotowym (do okolo 6500obr/min) wydając przy tym fajny warkot.
Jeśli chodzi o właściwości jezdne AR145 boxer to ogólnie fajnie się prowadzi. Podejrzewam że może na to też mieć wpływ niski środek ciężkości silnika .
Na zawieszeniu seryjnym można odczuć jakby samochód miał usportowione zawieszenie.

Ostatnia edycja:
no to na ta chwile mamy:
- 2 sztuki 146
- 1 sztuke 145

Ja swoja narazie mam w oryginale. Mam w niej troche bzdur do zrobienia jeszcze typu:
- zamek (nie otwiera ale zamyka od strony kierowcy)
- szyba od kierowcy spada z prowadnicy - uszczelka do wymiany
- nie dzialaja wentylatory i klakson - troche stoi nie odpalana wiec pewnie cos zasniedzialo lub przekaznik
- demontaz gazu calkowity, poprzedni wlasciciel zamontowal gaz
- sprezarka klimy cos zaczela halasowac i ciezko chodzic
- wtryski mi chyba leja swieci sie marchewa i sie dusi na benzynie a na gazie chodzi dobrze.

Moj rocznik to 95, wydech wymienialem w 2010 stary byl oryginalny. Wzialem taki sam zamiennik kupowalem na ebayu w Niemczech.

Bede mial troszke czasu to ja doprowadze do porzadku.

Ja jeszcze mam 146 1.7 16v. Niestety mam z Alfą problem, którego nie potrafię rozwiązać. Auto czeka na lepsze czasy :(
Kilka starych zdjęć:

image003qrn.jpgpict0101dt.jpgsf.jpg

Ostatnia edycja:
co prawda nie 1.7 ale 1.4 (1.3) czyli 1351ccm posiadam i ja. Fakt że to faktycznie już rodzynek. A i w budzie 145 :)

Tak apropo tych Recaro - różnią się od tych ze 155?
I swoją drogą fotele zacne!!!
Trochę się różnią. Na Recaro ze 146 nie ma nigdzie wzmianki że to Recaro :)

145.jpg

Ostatnia edycja:
no to na ta chwile mamy:
- 3 sztuki 146
- 1 sztuke 145

Zdjecia mojej alfy:
alfa 146.1.jpgalfa 146.2.jpg

ona stała jakos na olx 2 lub 3 lata temu. wyposazenie kompletne prócz grzanych dup ? ;)

Nie ta, moze podobna. Mam ja od 2007 w posiadaniu bodajze. Wyposazenie, pelna elektryka i klima manual. Brak szyberdachu i podgrzewania. Nie ma tez skory.

- - - Updated - - -

Ze zdjęcia mało wynika ale na pierwszy rzut okiem brakuje spryskiwaczy na reflektory :D

nie bylo takowych. Tam sa soczewki oryginalnie.

Byly, byly ;) to ze soczewki sa orginalnie to wiem. Zobacz na przykladzie 145:

Ok. Juz sobie przypominam, ze widzialem kiedys w 146 spryskiwacze reflektorow :)
Kurcze zawsze zalowalem ze nie kupilem 145 z tym silnikiem ta japonska ze zdjecia pieknie wyglada.

Amortyzatory
Powrót