[145] Straszny dym

• Autor wątku Autor wątku rambo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rambo

Guest
Wiatm mam problem z -wlasnie nnie wiem z czym polega on na tym ze gdy rozpale moja alfe 145 1.4 16v benzyna- strasznie kopci po kilku minutach przestaje dodam ze dzieje sie to na zimnym i takze na goracym silniku Nastepnego dnia odpalam moje cudo i nawet chmurki dymku, po przejechaniu 20 kilometrow dym sie powtarza dodam ze plyn w zbiorniku wyruwnawczym jest ok. zmienia sie tylko stan oleju.Pozdro i THX za zainteresowanie i odpowiedzi.

Wersja optymistyczna- to nie dym tylko para wodna z układu wydechowego, przerabiałem to u siebie szczególnie w deszczową pogodę.
Wersja pesymistyczna- uszczelka pod glowicą lub panewki. Szkoda że nie napisałeś jaki kolor dymu?

A ja bym zwrócił uwagę na wtryski :P

Moze trzeba będzie dac do regulacji :P

Masz walnieta uszczelniacz(e) na którymś zaworze lub zaworach , trzeba wymienic komplet

Sieka to znowu ja ten dym jest różny z początku przez parę minut ten dym jest biały dopiero po paru minutach jest taki jak by pobierał olej,silnik pracuje równo nie ma ze gaśnie tylko ten dym co mam robić, filtry wymienione olej zmieniony.Dmuchneło mi uszczelkę pod klawiaturę ale to już zrobiłem. Miałem tez za dużo płynu w zbiorniku wyrównawczym ale nie wiem czy to ma znaczenie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam podobne objawy - dymi jak jej się podoba - w pewnych momentach idzie chmura dymu a innym razem nie dymi w ogóle - dym mam typowo olejowy. Być może są to uszczelniacze na zaworach ale wymieniane miałem jakieś 5 miesięcy temu łącznie z uszczelką pod głowicą, wariatorem i rozrządem...

Uszczelniacze bardzo często są kiepskiej jakości wbrew pozorom najlepsze uszczelniacze sa firmy Cortecco ale olej może brac też przez odmę

ale olej może brac też przez odmę

czy w takim przypadku tez dymi? bo u mnie nie ma zadnego dymu (chyba ze docisne ale to raczej spalona benzyna niz olej) a 0,4l/1000km oleju musze dolac...
dodam ze silnik suchy nie ma nigdzie wyciekow

zauwazylem ze w dolocie przed przepustnica i na niej jest cienka warstwa czegos jakby olej, ma to jakis zwiazek?

Jeżeli nie ma wycieków to olej musi isć do komory spalania a są tylko cztery możliwości spalania oleju :
1 uszczelniacze zaworowe
2 pierścienie tłokowe
3 odma
4 uszczelka głowicy

hmm, rok temu mialem robiony silnik po obroconej panewce, mechanik mowil ze pierscienie i tloki sa ok, uszczelka byla wymieniana...
nic nie mowil o uszczelniaczach, wiec jesli jest jak mowi pozostaje mi do sprawdzenia odma(to moge zrobic sam) i uszczelniacze(tego juz sam nie sprawdze)

anderw a Twoim zdaniem dopuszczalne jest branie oleju przez tsy czy to nienormalne?
ksiazka podaje niby 0,7l/1000km

Uszczelniacze jezeli sa nie szczelne to caly czas cos przepuszczaja a nie tylko powiedzmy co kilka dni a podczas jaazdy jak to wytlumaczyc ze jade 20 kilometrow i jest ok przejade nastepne 2o i dym jak z syrenki...

Uszczelniacze jezeli sa nie szczelne to caly czas cos przepuszczaja a nie tylko powiedzmy co kilka dni a podczas jaazdy jak to wytlumaczyc ze jade 20 kilometrow i jest ok przejade nastepne 2o i dym jak z syrenki...

glosno mysle... a moze to wina wydechu, zaphcany kat czy cos...

Właśnie dymienie przy przeciekajacych uszczelniaczach jest właśnie różne zalezy które są uszkodzone . Palenie oleju 0.4 na 1000 km nie jest straszne do nastepnej wymiany oleju zrobisz tyle samo dolewki ale są T.Sy które nie pala wcale oleju i tego trzeba sie trzymać

U mnie meches wykresil odme i ok wszystko w najlepszym porzadku. Fakt ze lewy wtrysk sie czasami poci ale nie wiem dlaczego moze to pomorze.

Witam wlasnie wrucilem z serwisu sprawdzona uszczelka pod glowica -to nie uszczelka ,to ze wtrysk sie poci niemnial znaczenia -bo kontrolka sie nie pali, diagnoza :::pierscionki :: wstepny koszt oszacowano na 1000zl .Dzisiaj pogadam jeszcze z jednym mechesem moze zrobi mi to troche taniej;;;zobaczymy;;;;

A jak oni do tego doszli że to pierścienie ????????

Wlozyli taki przyzad do zbiornika wyruwnawczego stwierdzili ze uszczelka pod glowica jest dobra pozatym strasznie zaczal dymic mi na rozgrzanym silniku, czyli to nie moga byc uszczelniacze,poniewaz uscczelniacze nie sa zalezne od temperatury oleju. Jutro juz bedzie po sprawie zamuwiono czesci ,przy okazji jak juz silnik bedzie na czesci rozebrany wymienie uszczelniacze, jak odbiore to napisze ile kosztowala mnie cala impreza i ile musialem wymienic

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót