[145] zamek w drzwiach

kubatron

Nowy
Auto
145 1.6 16V
witam mam problem dosyc dziwny, w zimie zamki w mojej 145 przymarzaly i pewnego razu gdy wlozylem kluczyk do zamku od strony kierowcy i przekrecilem w prawo to cos jakby sie urwalo, pozniej pare dni tak samo bylo tez od strony kierowcy w lewa strone i od tamtego czasu nei moge ani zamknac ani otworzyc drzwi od strony kierowcy, kluczyk poprostu wkładam i w prawo i lewo chodzi luźno, co może byc powodem ? co radzicie ?

Wkładka mogła pójść w cholerę...Rozbierz i sprawdź, innej opcji nie ma...
Wkładka droga nie jest i cosik dobierzesz...

Pzdr

Nie wiem które z tego będzie pasowało do 145, ale nie widzę nigdzie konkretnej oferty do Twojego modelu.
Podpytaj sprzedających, nie polecam kupowania uzywek wkładek do zamków.
Koszty nowych nie są powalające, zadzwoń do ASO i spytaj czy maja i za ile, często jest tak że w ASO znajdziesz szybciej i taniej niz na Alledrogo...
Sprawdź tez w Intercarsie http://www.intercars.com.pl/

Ale sprawdź wczesniej czy na 100 to wkładka sie rozleciała, choc podejrzewam ze tak...mysle że jestes w stanie spokojnie sam ją wymienić...

Pzdr

Ostatnia edycja:
a takie pytanie to musze cały bok drzwi rozebrac od wewnatrz i one na zatrzaskach sa?

a wiec , zeby zdjac tapicerke trzeba odkrecic sruby przy uchwycie od zamykania 2 szt., przy klamce od otwierania 1 szt, przy kieszeniach dolnych 1szt, i pozniej juz tylko pociagnac tapicerke do siebie, zatrzaski sa masywne i raczej nie powinny popekac, a jezeli masz glosniki wysokotonowe to tez trzeba je zdemontowac i oczywiscie glosniki glowne.
W Twoim przypadku moze byc ze peklo Ci ciegno laczace wkladke z zamkiem w drzwiach i stad luzne wkladki .
Gdy zdejmiesz tapicerke wszystko jest na wierzchu i dostepne bez problemu

tak juz rozumie ale to ciegno to mozna wymienic bez potrzeby kupna nowej wkladki czy to raczej cala wkladke?

wg. mnie jest to osobna czesc , jak rozbierzesz tapicerke bedziesz sam widzial , chyba ze jak pisali wczesniej koledzy rozleciala Ci sie wkladka ,a wtedy niestety jest ona do wymiany

tak juz rozumie ale to ciegno to mozna wymienic bez potrzeby kupna nowej wkladki czy to raczej cala wkladke?

WorkShop Manual - część druga - plik Doors Bonnet boot 145 - http://www.alfa145.com/upload%5CAlfa145Manual%5CVolume%202%5Cdoors%20bonnet%20boot%20145.PDF - strona 113 i wszystko będzie jasne - od rozbiórki tapicerki drwi po demontaż samej wkładki (Lock Unit) czy samego zamka (Lock Device). Z tego, co widzę to wkładka z cięgnem występuje jako jeden element nr. katalogowy 60590593 od strony kierowcy oraz 60590594 od strony pasażera - koszt w ASO około 70 zł brutto za sztukę (mam ePER v19, więc ceny mogą być nieaktualne). Taką samą wkładkę stosowano we wszystkich modelach 145 i tylko w 145. Cenę radzę potwierdzić w ASO i jeżeli faktycznie jest na tym poziomie to nie warto zawracać sobie tyłka używkami. Wymiana łącznie z przełożeniem wkładki nie powinna trwać dłużej niż dwie godziny :)

Na poniższym rysunku wkładka to nr.2

Powodzenia w grzebaniu :)

Ostatnia edycja:
witam mam problem dosyc dziwny, w zimie zamki w mojej 145 przymarzaly i pewnego razu gdy wlozylem kluczyk do zamku od strony kierowcy i przekrecilem w prawo to cos jakby sie urwalo, pozniej pare dni tak samo bylo tez od strony kierowcy w lewa strone i od tamtego czasu nei moge ani zamknac ani otworzyc drzwi od strony kierowcy, kluczyk poprostu wkładam i w prawo i lewo chodzi luźno, co może byc powodem ? co radzicie ?

Mam podobnie z tym, że zarówno po stronie kierowcy, jak i pasażera mogę jedynie otworzyć z klucza - zamknać natomiast się nie da - dlatego założyłem centralny zamek z alarmem, bo taniej wyszło niż kupowanie kompletu wkładek;) Poza tym nowe wkładki są niemal nieosiagalne - jeśli uda Ci się je gdzieś namierzyć daj znać.

Z tego co kiedyś podglądałem wkładka zamka posiada od tyłu dwa bolce i z tego co mi się wydaje jeden odpowiedzialny jest za otwieranie - drugi zaś za zamykanie. Mnie niestety zostało po jednym bolcu na każdej wkładce. Domyślam się, że u Ciebie może być podobnie :/

Mam to samo w 155, urwane "łapki", otwieranie i zamykanie tylko z centralnego.

zadzwonie jutro jeszcze do ASO bo tylko tam moge dostac je, jesli beda mieli na stanie dam wam znac :) popatrze tez jutro do tych drzwi a pozatym to myslalem zeby kupic na allegro za 99zl jest centralny zamek na pilot, jak myslicie oplaca sie to? :) a co do tych drzwi to czuje sie jak jakis lokaj :/ pech strzelil ze od strony kierowcy czyli tam gdzie najczesciej wsiadam to sie stalo :(

zadzwonie jutro jeszcze do ASO bo tylko tam moge dostac je, jesli beda mieli na stanie dam wam znac :) popatrze tez jutro do tych drzwi a pozatym to myslalem zeby kupic na allegro za 99zl jest centralny zamek na pilot, jak myslicie oplaca sie to? :) a co do tych drzwi to czuje sie jak jakis lokaj :/ pech strzelil ze od strony kierowcy czyli tam gdzie najczesciej wsiadam to sie stalo :(

Zanim zaczniesz co kolwiek zamawiać sprawdź co masz uszkodzone. Z tego co pamiętam komplet wkładek (tj. 5 szt.) do AR145 kosztował w ASO coś ok. 200-250 zł jednak był nie osiągalny. Można było wówczas dostać jakiś komplet od nowszej wersji niby miałby pasować, ale kosztował coś ok. 450 zł więc sobie odpuściłem, bo za ok. 400 zł założyłem alarm z centralnym zamkiem. Co do lokaja spróbuj zamienić wkładki :)

hmm no a jakie centralne zamki z alarmem proponujecie?:) te co na allegro sa za 99zl to dobre sa czy ...?:)

hmm no a jakie centralne zamki z alarmem proponujecie?:) te co na allegro sa za 99zl to dobre sa czy ...?:)

Ja mam EXUS V5 Smart:
Exus - skuteczne systemy zabezpieczeń: autoalarmy, centralne zamki, czujniki parkowania
i jak narazie nie narzekam. Do alarmu podłączone są dwie czujki z kabiny, jeden włącznik pod maską i dwa siłowniki centralnego zamka. Zastanawiam się czy nie dorzucić jeszcze czujnika mikrofali i pager-a o zasięgu 300 m z dyskretnym radiopowiadamianiem o tym, że ktoś się kręci w pobliżu np. w odległosci 20-50 cm od szyby. Poza tym, jak ktoś chce można podpiąć pod niego czujnik grawitacyjny sygnalizujący przemieszczenie samochodu, ale to akurat gościu od alarmów mi odradził. Syrenę mam troche inną niż na zdjęciu. Można ją wyłaczać specjalnym kluczykiem. Jeśli chcesz możesz się pokusić o jakiś wyższy model, bo ten nie posiada różnych "wodotrysków", które mnie osobiście nie bardzo są potrzebne, ale innym mogłby się przydać.

Ostatnia edycja:
mi by sie przydał sam sterownik centralnego + 2 piloty

Masz rację - jeśli masz już alarm, to po co Ci następny, wystarczy sam sterownik centralnego. Jeśli chodzi alarm który mam u siebie zainstalowany - sprawa jest o tyle wygodna, że po wyjściu z samochodu jednym przyciskiem zamykam drzwi i uruchamiam alarm :)

Masz rację - jeśli masz już alarm, to po co Ci następny, wystarczy sam sterownik centralnego. Jeśli chodzi alarm który mam u siebie zainstalowany - sprawa jest o tyle wygodna, że po wyjściu z samochodu jednym przyciskiem zamykam drzwi i uruchamiam alarm :)

z tym że mam sam centralny :D ale widziałem na allegro jakieś zestawy sterownik + prosty alarm. Opłaca sie za 70-80zł? Czy lepiej założyć coś lepszego?

UNIWERSALNY STEROWNIK ZAMKA METAL +KLAPA +KIERUNKI (631002837) - motoAllegro
STEROWNIK BX40 ZAMKA METAL +KLAPA +MIGACZE+KOMFORT (633192438) - motoAllegro
ALARM SPY + CZ. WSTRZĄSU + SYRENA /GW /FV + INNE (641953610) - motoAllegro

Zgadzam się z tym co napisał Kolega aquarius01 - nie kupuj byle czego. Najlepiej porozmawiaj z kimś kto siedzi w temacie a instalację zleć warsztatowi, który sie tym zajmuje. Poszukaj czegoś niedrogiego jakiejś znanej firmy - coś co będziesz mógł w przyszłości rozbudować o dodatkowe czujniki, jeśli będziesz miał taki kaprys :)

Amortyzatory
Powrót