[146] Luz na półosi

raven17a

Nowy
Auto
146 1.9JTD
Witam,
Mam problem z luzem na półosi w miejscu zaznaczonym na zdjęciu na czerwono (zdjęcie poglądowe z internetu, na zdjęciu półoś od TS a ja mam JTD)
6b6b7a3841379cd0bcd60dc3379a.jpg
Objawia się to cichym stukaniem podczas zmiany biegów i dodawaniu i odpuszczaniu gazu. Da się ten przegub zdegenerować czy trzeba wymienić całą półoś?

Pozdrawiam.

Hmmm , powiem Ci tak , przguby wewnętrzne mają to do siebie ze nie tłuczą się , generalnie jest to bardzo głuchy stuk ( miałem ten przypadek ) kolejna sprawa , powiedz mi , bo nie umiem a chętnie sie dowiem jak na tym przegubie wyczaiłeś ze masz luz ?

Sprawdzić luz jest łatwo. Pytanie jaki on jest i jak mocny.

Wysłane z mojego SM-A500FU

powiedz mi sąsiedzie jak łatwo jest w nim sprawdzic luz ?

przywioze Ci 3 pól osie i powiesz mi w których jest wewnętrzny wyje**

zatem zworze pól osie :)

A ta część która wchodzi do skrzyni to nie jest wsadzana właśnie w przegub wewnętrzny? Trzy przeguby na półosi?

to jest wałek który skrecasz do przegubu wiec to nie jest 3 przegub .

kawałek pręta z wieloklinem i zabezpieczeniem a z drugiej strony z kielichem , po prostu półoś

Czyli co mam wymienić? Przegub wewnętrzny jest przy skrzyni a zewnętrzny przy kole. A to jest na środku półosi. Całej półosi szukać?

Słuchaj , patrzac na zdjecie od strony lewej opisuje ci budowe :

Wieloklin z zabezpieczeniem wałek .... potem masz taka cebule na tym wałku czyli wyważenie , podpora która trzyma póloś wraz z łozyskiem ... przegub wewnetrzny ( ten zaznaczony na czerwono ) póloś i przegub zewnętrzny ....

Tobie klepie to masz wymienić to co masz na czerwono czyli przegyb wew... ale ja mam mieszane uczucia czy to będzie to ... ale koszt z GSP to 70zł przy okazji wymień osłonę przegubu ( tą gumową w pregubie zew . jak juz ma swe lata i nie wygląda najlepiej )

Dzięki za wyjaśnienie. Będzie to bo nawet na podnośniku ruszając półosią czy na boki czy próbując ją przekręcić słychać stukanie dokładnie takie jakiego szukałem.

a jeśli mu mnie jest duży luz a nic nie puka to także trzeba wymienić

Amortyzatory
Powrót