[145] Amortyzator do Boxera

Veteo

Nowy
Auto
Alfa Romeo 146 1,6 boxer
Cześć, w ostatnim czasie wylał mi się amortyzator. Chcąc wymienić go na nowy zauważyłem, że mocowania wszystkich, które znajdywałem na portalach z częściami samochodowymi są inne niż u mnie. Mam amortyzator mocowany na 3 śruby oraz konstrukcja amortyzatora posiada "wyprowadzenie" na końcówkę drążka kierowniczego. Nigdzie nie mogę znaleźć takiego amortyzatora. Może ktoś z Was wie gdzie mógłbym taki dostać, lub posiada taki używany na sprzedaż?
Dzięki wielkie ;)
61587225_432019510922626_6216029944716197888_n.jpg

Z boxerem jak z crosswagonem... Znaleźć zawias to cud [emoji51]
Ja po 2 miesiącach dopiero wyłapałem w miarę użyteczną używkę za ponad 200.

Obecnie chyba tylko regeneracja wchodzi w grę.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Cześć, w ostatnim czasie wylał mi się amortyzator. Chcąc wymienić go na nowy zauważyłem, że mocowania wszystkich, które znajdywałem na portalach z częściami samochodowymi są inne niż u mnie. Mam amortyzator mocowany na 3 śruby oraz konstrukcja amortyzatora posiada "wyprowadzenie" na końcówkę drążka kierowniczego. Nigdzie nie mogę znaleźć takiego amortyzatora. Może ktoś z Was wie gdzie mógłbym taki dostać, lub posiada taki używany na sprzedaż?
Dzięki wielkie ;)
Pokaż załącznik 259305

swego czasu kupowałem w sziku w rzeszowie takie były dostepne z Monroe. moge na tygodniu popytac o dostepność.

Jest jeszcze eBay [emoji846]
Niby tak, link który wysłałeś przekierowuje do głównej strony, ale szukam teraz bo hasłach "shock absorber" i jak już znajdę, to za sztukę wychodzi ponad 700zł, więc regeneracja byłaby bardziej opłacalna i na to pewnie się zdecyduje, dzięki wielkie za zaangażowanie :rolleyes:

Poprawiłem link, powinno być ok. Ale tak jak mówiłem, tanio nie będzie za nówkę.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Teraz działa, jutro w dzień poszukam po firmach zajmujących się regeneracją i zobaczymy, czy się podejmą i ile to wyniesie :)

Witam
Czy ma ktoś z forumowiczów na sprzedaż albo namiar na kogoś kto posiada lewy przedni amortyzator do alfy 146 boxera 1,6

Dawno nie widziałem na rynku takiego artefaktu. Ale warto poczekać, może ktoś coś wie - pytałem kiedyś moich lokalnych speców od części do boxerów i twierdzili że amortyzatorów niema i nie będzie.

Ja planuje regenerować, ale jak na razie nie mam takiej potrzeby. Jak się zdecydujesz to opisz proszę u kogo regenerowałeś i jak się udało. Myślę że taka wiedza na forum będzie pomocna.

Powodzenia ;)

Ostatnia edycja:
Akurat lewy potrzebuję to jest dziwny zbieg okoliczności. Ale cena trochę zaporowa. Na maszynie na stacji kontroli wyszło że amortyzator jest na 0% wydajności, nie wiem czy to w ogóle jest możliwe skoro ja nie wiedzę żadnej różnicy w trakcie jazdy. A prawy jest na 70 parę procent. Jeszcze kwestia czy można wymienić tylko jeden skoro drugi działa? Ogólnie dzięki za odpowiedź.

W takiej sytuacji dostępności części, wymiana tylko jednego amora, jest moim zdaniem uzasadniona.
Przy 0% tłumienia to amortyzator powinien być zalany olejem, aż miło. Ogólnie dopóki amortyzator jest zamontowany to raczej nie wyczujesz różnicy, ale jak wjedziesz w zakręcie dziurę i przesunie Cię o pół metra to możesz się zdziwić. Wywalony amortyzator daje taki efekt że koło odbija się jak piłka, więc można to zobaczyć obserwując samochód z zewnątrz podczas jazdy po dziurawej drodze.
Powodzenia.

Udało mi się kupić dwa amortyzatory używane po regeneracji na przód. Wymieniłem je już. Faktycznie jeden był już dętka ale drugi też już trochę przepuszczał wewnętrznie ciśnienie tak jakby w środku było słychać przelewający olej. Auto teraz lepiej trzyma się drogi innych zmian nie zauważyłem.

Hej, a wiesz może gdzie były regenerowane. Przyda się taka wiedza dla potomności.

Gratulacje za wytrwałą walkę i powodzenia.

Niestety nie wiem gdzie były regenerowane, nawet na początku się przestraszyłem że są złe bo same nie wychodziły do góry, ale zorientowałem się że są to olejowe amortyzatory a nie gazowo-olejowe. Ogólnie najgorsze w tych autach jest już brak części.

Amortyzatory
Powrót