• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Alfa Romeo 155 1.8 8V - problem z ogrzewaniem i kilka innych

• Autor wątku Autor wątku leod
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

leod

Nowy
Auto
155 + 159
Witam.

Zacząłem ostatnio grzebać w 155 i zauważyłem że mam problem z ogrzewaniem na postoju (wolne obroty). Podczas jazdy wszystko działa jak należy. Climatronic działa, czujnik też reaguje na trybie auto.
Problem jest tylko na postoju.
Dodam że pompe wody już wymieniłem. Dodam jeszcze że rok temu poszła uszczelka i miałem w układzie chłodzenia ''kawę z mlekiem'' ale po tym oczywiście układ był plukany kilkakrotnie woda, wodą z proszkiem, octem itd. Żeby pozbyć się resztek ''gluta''
Myślicie ze nagrzewnica jest do wymiany czy zapchała się tak bardzo?
Już brakuje mi pomysłów.

Kolejny problem mam z wskaźnikiem temperatury na blacie. Czy silnik zimny czy ciepły czy gorący to od razu po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłon pokazuje 70 st. I po odpaleniu tak się utrzymuje bez reakcji. Oczywiście czujnik wymieniłem (ten na termostacie) ale nic to nie zmieniło.
Czy jest jakiś inny czujnik dodatkowy który podaje sygnał na zegary?

Trzecia sprawa to nieszczęsny pływak paliwa. Z dwóch powodów oczywiście awaryjności, ale też i dostępności.
Nie mogę nigdzie znaleźć żeby go kupić.
Szukałem już po różnych nazwach i numerach ale nic.
Jakby ktoś miał dostęp do takiego pływaka to jestem w stanie zapłacić do 300 zł. Oczywiście nowy.

Numery po jakich szukałem to :

HOFFER 7409097
MEAT & DORIA 79097
Fiat lancia 60809751

Z góry dziękuję za pomoc.

Niby elektroniki mało w tej 155, ale czasami ciężko dojść co i jak :)

temp.jpg

Sa nawet dwa jeden na kontrolkę, drugi na zegar. Zewrzeć do masy i zobaczyć co się dzieje z zegarami.

Dzięki chłopaki. A jak myślicie co z ogrzewaniem? Nagrzewnica do wymiany? A jeśli tak do dużo roboty jest z wymiana? Da się jakoś wymienić bez ściągania deski?

kilka tych nagrzewnic juz oglądałem i tylko raz był pęknięty plastikowy korpus przez co ciekła a tak zawsze nagrzewnice były czyste i drożne w srodku nawet w 155 w której upg tak przegniła że rozdzieliła się na dwie części.

Zawsze winowajcą był zawór, który ciekł przy grzaniu a zapowietrzał układ przy stygnięciu.

Zaczął bym od tego bo wyjęcie nagrzewnicy to jak dobrze pamiętam wymaga odkręcenia kolumny bo inaczej nie wyjdzie.

Ostatnia edycja:
A podpowiesz gdzie mniej więcej znajdę ten zawór albo podeślij fotkę żebym wiedział czego szukać. Dzięki

nad padałem gazu na środkowej konsoli

Sa nawet dwa jeden na kontrolkę, drugi na zegar.
No i właśnie ten z prawej, tak jak napisałem od strony grodzi daje sygnał na zegary, wiem bo mi spadł w drodze na zlot do Suśca i z Andrzejem na stacji to lepiliśmy żebym nie jechał na pałę :)

Witam.

Dzisiaj zabrałem się za nagrzewnice.
Tak jak pisał Rafał w poście powyżej winny okazał się zawór który po wyciągnięciu okazało się że w ogóle nie reaguje na regulacje, ale niestety musiałem wyciągać też i nagrzewnice bo nowy zawór nie pasował do starej nagrzewnicy. Po wyciągnięciu starej nagrzewnicy okazało się że faktycznie jest drożna i szczelna.
Tak dla kogoś kto by chciał się zabrać za wymianę nagrzewnicy to tak jak koledzy pisali trzeba odkręcić krzyżak kolumny kierowniczej (śruba 13) do tego ściągnąłem też z zaczepu klamkę od otwierana maski, wyciągnąć też trzeba czujnik od światła stopu oraz musiałem też odczepić panel z bezpiecznikami (te duże opuszczane) wystarczyło wyciągnąć 2 bolce które są zapinane blaszkami i opuścić cały panel z bezpiecznikami.
Zastanawiam się jeszcze czemu regulacja temperatury, działa tylko zimno gorąco. Czyli zawór nagrzewnicy zamkienty lub otwarty.
Nie reaguje ani w trybie auto ani manual.
Spróbuję jeszcze wyczyścić czujnik temperatury wewnątrz samochodu może to coś pomoże.
Późnej dam znać.
Pozdrawiam

No i lipa kurde. Nagrzewnica nowa razem z zaworem i dalej ogrzewanie na wolnych obrotach nie działa. Tzn. Leci powietrze ale ledwo letnie. Jak tylko lekko dodam gazu od razu leci ciepłe i analogicznie do obrotów silnika coraz cieplejsze. Na wyświetlaczu mam caly czas ustawione na HI. Brakuje mi już pomysłów. Pompa wody była wymieniana rok temu, co prawda zamiennik ale czy może mieć wpływ na ogrzewanie?
Dodam że układ odpowietrzalem z 2h.
Przez korek, później chłodnica i przy samej nagrzewnicy zsuwając delkitanie węże na pracującym silniku.
Góry wąż od nagrzewnicy jest ciepły natomiast dolny gorący, nie wiem czy tak ma być?

Zastanawiam się jeszcze nad samym płynem chłodzącym. W aucie zalane jest borygo różowe chyba do - 30 st. I kiedyś gdzieś wyczytałem że w niektórych silnikach trzeba rozrzedzac płyn z wodą demineralizowana żeby tak jakby silnik był mniej chłodzony. Jak uważacie?
Dzięki za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam

Dodam że układ odpowietrzalem z 2h.
Przez korek, później chłodnica i przy samej nagrzewnicy zsuwając delkitanie węże na pracującym silniku.
Góry wąż od nagrzewnicy jest ciepły natomiast dolny gorący, nie wiem czy tak ma być?
zdecydowanie tak ma być jest chodzi nadmuch powietrza to tym bardziej

leod ustaw temp na HI i nawiewy na szybę sprawdź czy lecie gorace powietrze.

Sterowanie zaworem nagrzewnicy i nawiewem ciepła/zimne jest z jednego siłownika - 'slimak' steruje trzema dźwigniami, w manualu jest ustawienie tego.
Ogólnie jak już to było ruszane to cięzko to ustawić (jeszcze regulacja dzwigni zaworu tej ze sprężyną) sam tego już poprawnie nie ustawiłem i do 27 leci letnie, do 32 ciepłe a dopiero na hi gorące a wczesniej już od 24 było wyraźnie ciepłe.

No dobra, to powiedzcie mi tylko proszę czy w waszych 155 w taką pogodę jak teraz czyli w ciągu dnia około 0 st. Po odpaleniu i nagrzaniu silnika stojąc np. Na światłach przez dłuższą chwilę i mając ustawiony nawiew na HI to spada wam temperatura powietrza z nawiewu?
Bo jeśli nie to będę drążyć dalej, może inna pompa wody albo termostat. Chyba że ogrzewanie u was działa tak jak u mnie, czyli na wolnych obrotach wieje zimnym to odpuszczę i pomyślę że tak być w 155.
Pozdrawiam

W mojej 155 odpowietrzenie układu to było kilka dni jazdy.Słychać było przy wyższych obrotach przelewający się płyn
Masz chłodniczkę oleju?Sprawdź czy termostat od oleju nie jest stale otwarty.U mnie jest i dogrzanie silnika przy temperaturze zewnętrznej -5 to było jakieś dwadzieścia kilometrów jazdy

Dobra..... W końcu mogę powiedzieć że udało się ogarnąć problem z brakiem ogrzewania na wolnych obrotach.
Co prawda musiałem założyć dodatkowa pompkę, ale wydaje mi się i tak czy inaczej że winna jest pompa wody która po prostu za słabo tłoczy płyn. Zamontowałem dodatkowa pompkę elektryczna na wężu od nagrzewnicy i grzeje jak szalona. Nawet zauważyłem że szybciej leci ciepłe powietrze od od momentu odpalenia zimnego auta.
Jeżeli miał by ktoś taki problem jak ja to polecam pompkę od Mercedesa w211 (taka zamontowałem) pasuje p&p pod średnicę węża w Alfie i jest mała więc miesić się pod rura dolotowa, jest dużo cichsza i w moim przypadku tańsza od tych na allegro. Zapłaciłem 40 zł a nowe z allegro są po 80 zł i do tego mają opinie głośnych.

Pozdrawiam

Zauważyłem też że wentylator zadziej włącza się na postoju, więc faktycznie przed zamontowaniem pompki elektrycznej płyn słabiej krążył w układzie chłodzenia.

Ostatnia edycja:
Możliwe że masz zużytą pompę, warto ją wymienić. tym bardziej że jest napędzana z paska osprzętu.

Podepnę się pod temat żeby nowego nie otwierać. Odnośnie silniczków regulacji nawiewem. Po stronie silnika nawiewu jest chyba silniczek od regulacji nawiewu wewnątrz/zewnątrz, przy przełączeniu pozycji rzęzi jakby nie mógł się zdecydować co chce zrobić. Mam zrzuconą deskę rozdzielczą i coś słabo wygląda dostanie się do tego silniczka bez wyrzucenia całej obudowy ogrzewania, czy się mylę? Pytanie nr 2. Nie mam pojęcia jak to tam wygląda więc spekulując nieco, co tam mogło się sypnąć? Po przełączeniu, po samym rzężeniu zakładam że bardzo długo trwa zmiana pozycji tej klapki ale finalnie zawsze się przestawia.

Strzela zębatka w przekładni, bo 'karńcówki' są realizowanie przez wykrywanie zwiększonego obciażenia.
Dostęp ciężki ale do zrobienia ze zdjęciem schowka i chyba odkrecenia ecu ale mogę się mylić bo dawno to wymieniałem.
Silnik pasuje tez od marei tam jest bezowy tylko koncówki trzeba zamienić.

Ok, dzięki. Czyli żeby było bardziej precyzyjnie, zębatka o której mówisz jest poza silniczkiem czy przekładnia z felerną zębatką jest integralną częścią silniczka?
Dałbyś radę określić jego lokalizację? Ogólnie mam dosłownie całą deskę wywaloną i średnio to wygląda ponieważ nad okolicą tego rzężenia jest belka, a potem już ściana grodziowa. Zaraz postaram się walnąć zdjęcie, jest już ciemno więc nie wiem jak to wyjdzie.
+
Wyszły całkiem znośnie. Zakładam że jest to ten silniczek po prawej stronie tunelu. Z kostkami chyba nie będzie problemu, "nasi" tu byli.
Pytanie o zębatkę i lokalizację uznajemy za nieważne, skoro dźwigienka jest na wierzchu, a sylikon na obudowie i kable posiekane, to przekładnia musi być w środku i jest nienaprawialna. Czyli szukam silniczka.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    44.1 KB · Wyświetleń: 18
  • 2.jpg
    2.jpg
    70 KB · Wyświetleń: 27
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót