[145] Wycieraczka tylnej szyby

williamdrake

Użytkownik
Auto
AR Tonale Intensa
W czasie ostatniego deszczu odkryłem,ze wycieraczka tylnej szyby "strajkuje". Pogoda nie była zła więc jakiś czas nie była uzywana- teraz leniwie przesuwa się po szybie a czasem zdarza się, że staje w połowie szyby i trzeba ją ręcznie przesunąć do odpowiedniej pozycji. Zatarło się coś? Może coś rozebrać, przesmarować a może silniczek już wyzionął ducha?

Tak się dzieje jak się jej często nie używa taki jej urok. U mnie tez sie kiedyś zaciela rozkręciłem i przesmarowałem silniczek. Niestety pózniej za bardzo jej nie uzywalem i ponownie się zaciela, jednak troche jej pomogłem i zaczęła chodzic i chodzi do tej pory.

W czasie ostatniego deszczu odkryłem,ze wycieraczka tylnej szyby "strajkuje". Pogoda nie była zła więc jakiś czas nie była uzywana- teraz leniwie przesuwa się po szybie a czasem zdarza się, że staje w połowie szyby i trzeba ją ręcznie przesunąć do odpowiedniej pozycji. Zatarło się coś? Może coś rozebrać, przesmarować a może silniczek już wyzionął ducha?

Na 90% zapiekła się tulejka w której porusza się oś wycieraczki i silniczek nie ma już możliwości jej obrócić. W mojej 146 tak się właśnie działo swego czasu. Musisz wymontować mechanizm wycieraczki, rozebrać przekładnię i wysunąć ośkę wycieraczki (ja najpierw napuściłem do środka płynu hamulcowego, żeby nie musieć zbyt silnie uderzać przy wybijaniu z tulejki). Potem dokładnie oczyść ją papierem ściernym (np 240 dla zdarcia rdzy i osadu oraz 600 dla równej powierzchni). Tulejkę w środku też pasuje wyczyścić i wszystko nasmarować dokładnie smarem (nie rób tego spray'em typu WD40 bo wypłuka się szybko i znów tam woda będzie swoje robić). Po złożeniu powinno chodzić.

U mnie przy podobnych objawach niestety musiałem wymienić silnik ale z tego co wiem w wielu przepadkach rozebranie, wyczyszczenie i przesmarowanie pomaga.
Tuleję warto wybijać przez nakrętkę, żeby nie zniszczyć końcówki gwintu. Jeśli będzie zardzewiała polecam drobny papier ścierny.

ja wymieniałem wycieraczkę na z pandy i potem za mocno ją przykęciłem i też z oporem się przesuwała, wystarczyło trochę popuścić śrubkę. Może to to? :)

Tak jak przedmówcy mówia , Rozbierz , przesmaruj ( nie żałuj smaru ) i poskładaj z czuciem :)

I powinno działać .

Kurcze nie wiem co , ale czemu wszystkie Fiaty mają problemy z wycieraczkami ? Zawsze to albo sam mechanizm , albo silniczek ( ja w swojej juz mam 3 silnik wycieraczek bo wytrzymują srednio 5-6 lat ) .

Bo im we Włoszech to rzadko kiedy są potrzebne wycieraczki także nie zawracają uwagi na jakość wykonania ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ja bym tam nie pakował dużej ilości smaru... u mnie właśnie jego nadmiar powodował zacinanie się wycieraczki...
rozkrecilem silniczek popsikałem wd40 wytarłem nadmiar smaru i poskladałm wszystko do kupy:)
od roku nie mam problemów z tylna wycieraczką:D

u mnie też przesmarowanie zadziałało, ale do czasu. chyba będę musiał znów rozkręcić :///

Co do 155 , to lepiej tak raz na rok wziasc wytargać cały mechanizm wycieraczek , przeczyścic , zasmarować :) i malina ;)
Ja tak robie , a zajmuje to niecałą godzinę :) - a lepsze to niz potem się wkur* ze działają jak działają .

A może ktoś posiada schemat sterowania silniczkiem tylnej wycieraczki do 145/6 ?
U mnie jest objaw taki ze sam silniczek jak podłącze bezpośrednio pod 12V DC to chodzi ładnie a do tego w obydwu kierunkach na przemian. Jeśli jednak podłączam przez układ sterowania znajdujący się przy silniczku to tylko raz na kilka sekund kłapnie przekaźnik a wycieraczka i tak stoi i tak. Z tego co sprawdziłem to i przy włączonych i wyłączonych wycieraczkach jest ciągle podawane +12 V na 2 z 3 pinów i nic się nie zmienia przy włączeniu/wyłaczeniu wycieraczki

Podmień przekaźnik z jakimś innym i zobacz jak wygląda sprawa .
Ewentualnie manetka może mieć zawilgocone styki :) bo może nie być sterowania cewki :)

Polecam przejechać wszystko kontaktem :) i papierkiem :)

Na 90% zapiekła się tulejka w której porusza się oś wycieraczki i silniczek nie ma już możliwości jej obrócić
Rozebrałem silniczek-diagnoza okazała się słuszna.
Musisz wymontować mechanizm wycieraczki, rozebrać przekładnię i wysunąć ośkę wycieraczki. Przesmarować. Po złożeniu powinno chodzić.
Chodzi (nie wiem jak długo ale na dzień dzisiejszy mam problem z głowy) :)

Gdyby ktoś chciał popracować nad swoją zapieczoną wycieraczką- pomocny link:
http://punto.autokacik.pl/Zrobtosam/zrobtosam_wycryba.html

Ostatnia edycja:
Jak najbardziej polecam własnoręczne zabranie się za silniczek wycieraczki. Mi dziś zajęło to 2 godziny. Polecam sposób z nacięciem plastikowej tulejki, w której obraca się metalowy trzpień, napuszczenie WD-40, a następnie wprowadzić tawot lub inny smar do środka i zakleić dobrą taśmą izolacyjną. Dodatkowym efektem naprawy jest zniknięcie falujących obrotów :)

Podepnę się pod temat.
Którędy idzie wężyk od spryskiwacza do tylnej szyby? Zapchał się chyba i nie leci nic na tył.

I moja tylna wycieraczka zaniemogła..

Potwierdzam, że sugestie zawarte w tym temacie są jak najbardziej trafne.
Także również rozebrałem cały mechanizm, przeczyściłem trzpień ze rdzy i wszystko ładnie przesmarowałem.
Wycieraczka działa teraz jak szalona :)

Podepnę się pod temat.
Którędy idzie wężyk od spryskiwacza do tylnej szyby? Zapchał się chyba i nie leci nic na tył.
Odepnij sobie wężyk od pompki i sprawdz czy leci płyn, jak tak to zapchany wężyk jeśli nie to pompka. Ja swój przepchałem kompresorem ale ostrożnie bo mogą złączki poszczelać. A wężyk biegnie progiem a potem z tyłu słupkiem do góry z lewej strony i do klapy. Możliwe też że ci się przerwał właśnie na przejściu do klapy (harmonijka po lewej) bo to jedyny ruchomy punkt.

Moja wycieraczka również odmówiła chęci działania.

Słyszę tykanie, jednak ramie się nie kręci. Rozebrałem ramie, próbowałem się dostać do silniczka, jednak po odkręceniu śrub z klapy okazało się że jeszcze go jakieś zaczepy trzymią.

Nie chciałem nic urwać więc posłkładałem spowrotem, macie może krok po krotku instrukcję jak dostać się do silniczka tylnej wycieraczki (najlepiej z fotami )

głupio się jeździ bez tylnej wycieraczki.

Ostatnia edycja:
Po zdjęciu ramienia musisz wyciągnąć seger na osi od silniczka (na zewnątrz klapy pod ramieniem)

Amortyzatory
Powrót