• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Jakie łożyska wybrać?

• Autor wątku Autor wątku deevee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deevee

Guest
Witam, potrzebuję wymienić tylne i przednie łożyska w swojej Alfie z 99r. Pani w sklepie zaproponowała mi łożyska na przód i łożyska z piasta na tył po astronomicznych cenach. Osobiście znalazłem na allegro różne tańsze części, ale kompletnie nie wiem, które wybrać (chodzi mi o przystępną cenę i jakość). Czy mógłby mi ktoś doradzić konkretną ofertę z Allegro?

Ja osobiście na tył kupiłem taką:
http://moto.allegro.pl/item723675625_lozysko_kola_tyl_alfa_romeo_145_146_abs_ar3442.html
z ABS bedzie chyba trudno znaleźć tanszą. przejechałem na niej 30tyś i narazie nic sie nie dzieje.

A na przód znalazłem tylko takie łożyska:
http://moto.allegro.pl/item730468905_lozysko_kola_przod_skf_alfa_romeo_145_146_155.html
Są renomowanej firmy SKF wiec powinny być dobre:)

Jesli sie myle niech mnie ktoś poprawi:)

PS. A ile Ci zawołali za te częśći w sklepie????

Ostatnia edycja:
SKF, SNR, FAG, Ruville, Timken, Koyo...
Pewnie jeszcze by się coś znalazło.
Nie wiem który z tych producentów robi do 145

Ja kupiłem do siebie do przodu Optimale po 65zł sztuka, narazie cisza, zobaczymy przy większym przebiegu. Jeśli masz kase to zainwestuj w SKF'y (bardzo dobre łożyska), z piastą raczej bym nie brał bo to prawie podwójny wydatek.

a i ja chciałbym o coś zapytać , czeka mnie wymiana łożyska tylnego koła i czy da rade wymienić samo łożysko bez piasty, i czy da rade to samemu zrobić bo to ponoć prasowane w piaste są

Yyogi22 ja u siebie sam zmieniałem z przodu sam, ewentualnie jak nie dasz rady wybić/wbić łożyska to podjedź do warsztatu gdzie mają prasę i Ci wprasują łożyska, myślę że nie powinni za to skasować kto wie ile (na flaszkę i to chyba będzie dużo).

a i ja chciałbym o coś zapytać , czeka mnie wymiana łożyska tylnego koła i czy da rade wymienić samo łożysko bez piasty, i czy da rade to samemu zrobić bo to ponoć prasowane w piaste są
Tego nie da się samemu wymienić i lepiej nie kombinować i kupić łożysko z piastą nawet te tańsze

Witam.
Mam problem z moją ar 155 ,po wymianie łożyska przód [koła] prawego dalej jest taki szum jaki był, przed wymianą.Lewe też było wymienione.

Sprawdż czy nie huczy łożysko podpory półosi albo opony

rozumiem ze wlazlo z oporem i ze pisata nei poprzypalana od obracajacego sie w niej lozyska?:>

rozumiem ze wlazlo z oporem i ze pisata nei poprzypalana od obracajacego sie w niej lozyska?:>

wlazło z oporem i piasta nie po przypalana

stan licznika to tak 300 tyś

---------- Post dodany o godzinie 02:14 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 02:12 ----------

Sprawdż czy nie huczy łożysko podpory półosi

muszę to sprawdzić ,tylko jak ?

Ostatnia edycja:
optimala odradzam, wymienilem dwie piasty w 146 i po jakis 5000km sie wysypaly!!!

CX-y tez nie duzo wytrzymuja!

Z 145JTD jest trochę inaczej jeśli chodzi o łożyska na przód .Generalnie nie pasują od innych modeli 145.Łożysko jest bardzo drogie i produkuje je chyba tylko SNR i SKF.Kiedyś też szukałem i najtańsze było po ok. 200 za sztukę.W łożyskach przednich trzeba zwracać uwagę na sposób montażu , chodzi o pasek magnetyczny ,który jest na łożysku z jednej strony.Jeśli chodzi o tył miałem wymienione 2 piasty z lewej strony.Pierwszy raz kupiłem SKF -- przejechałem ok 60 tyś i rozsypał się masakrycznie .Teraz kupiłem Maxgear czy jakoś podobnie.Póki co przejechałem ok 5 tyś i na razie cisza , zobaczymy po dłuższym przebiegu.Koszt Maxgeara to chyba było 120 zł.Oczywiście tył też paskiem magnetycznym.
Generalnie wymieniałem u siebie tylko z tyłu, przód jest ok.
Pozdr.Piter

piećka;497694 napisał:
Teraz kupiłem Maxgear czy jakoś podobnie.Póki co przejechałem ok 5 tyś i na razie cisza , zobaczymy po dłuższym przebiegu.Koszt Maxgeara to chyba było 120 zł.Oczywiście tył też paskiem magnetycznym.
Założone 12tys temu na tyle w 1.4 boxer - najtansze na rynku jakie bylo, do dzis sie nie odzywa ;)

szukajcie sobie polskich łożysk fłt kraśnik. Są to bardzo dobre łożyska klasą zbliżoną np do fag a cena o połowę mniejsza.

Kraśnik przejeździł w innym aucie 100kkm i nic nie szumi, nie ma luzu.

Zgadzam się z Rafałem :)

Kraśnik , eleganckie :)

bo maxgear ma w srodku lozysko nsk i daje rade:) krasnik bdb ale ciezko dostac ost:(

Amortyzatory
Powrót