[146] centralny zamek nie zamyka drzwi z pilota

• Autor wątku Autor wątku radiofm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radiofm

Guest
Witam

Zauważyłem taki problem z moją AR - zwrócił mi na to uwagę poprzedni właściciel.

Jeśli temperatura na dworze utrzymuje się w okolicy od 0 do 5 stopni nie zawsze działa zamykanie drzwi z pilota. Otwiera zawsze bez problemu tylko czasami nie chce zamknąć i trzeba zrobić to normalnie kluczykiem - i tu też mały problem bo zamek od strony kierowcy nie działa i trzeba zamykać od strony pasażera - nie przekręca się.

Czytałem na forum że problem z nie zamykaniem drzwi z pilota może wynikać z zawilgoconej centralki - a takie temperatury sprzyjają wilgoci - pytanie - można bezproblemowo wyjąć centralkę w celu osuszenia jej - czy trzeba ją najpierw zablokować ?

Co do zamka od strony kierowcy to chciałbym mieć go działającego i pewnie najlepiej udać się z tym do ASO ?

Pozdr.

Robert

Czytałem na forum że problem z nie zamykaniem drzwi z pilota może wynikać z zawilgoconej centralki - a takie temperatury sprzyjają wilgoci - pytanie - można bezproblemowo wyjąć centralkę w celu osuszenia jej - czy trzeba ją najpierw zablokować ?

To nie problem elektroniczny związany z centralką ale mechaniczny związany z mechanizmem zamykającym, który wymaga konserwacji i smarowania odpowiednim samarem, który będzie działał w niskich temperaturach. Udaj się z tym do jakiegoś magika od zamków i będzie wszystko cacy. Przy okazji u tego samego magika wymień sobie uszkodzoną wkładkę i całość będzie działać jak należy - fachowiec powinien bez problemu dorobić Ci nową wkładkę do posiadanego kluczyka. Nie jedź z tym do ASO bo zostawisz majątek a i efekty mogą być opłakane :)

Ostatnia edycja:
A te klapki co są w zamku też da się naprawić czy już nie ?

A te klapki co są w zamku też da się naprawić czy już nie ?

Masz na myśli zasłonkę, która jest we wkładce ? Napisz dokladnie o co Ci chodzi bo nie bardzo rozumiem, o jaką "klapkę" pytasz. Jeżeli o tą, która odchyla się podczas wkładania klucza to oczywiście że tak, ale pod warunkiem, że zastosujesz nową wkładkę. Praktycznie każdy magik od zamków dorobi Ci nową wkładkę do istniejącego klucza. Reanimacja starej nieraz nie ma sensu. Koszt dorobienia i wymiany z tego co wiem nie jest wcale wielki i nie powinien przekroczyć 50 zł, jednak to zależy od warunków lokalnych :)

Amortyzatory
Powrót