Prawda jest taka, że tarcze hamulcowe raczej nie poprawią hamowania, na sprawnośc nagłego hamowania największy wpływ mają klocki hamulcowe i opony, tarcze poprostu nie mogą się krzywic i nadmiernie nagrzewac.
Ja miałem w Alfie gładkie tarcze hamulcowe EBC, czarne klocki EBC do tego płyn hamulcowy Motul Dot5.1 i hamowanie było naprawdę super. Na torze w Biłgoraju żadnych problemów z układem hamulcowym, także wszystko zostało sprawdzone w warunkach bojowych i dało radę. Jeśli chodzi o Brembo to jakoś nie jestem przekonany do produktów tej marki (no może poza tarczami Brembo Oro, które podobno sa rewelacyjne). Miałem u siebie w pokoju przez dwa tygodnie taki zestaw:
przednie tarcze hamulcowe Brembo Maxx, klocki EBC Green, tył tarcze EBC+klocki EBC, płyn Ferodo Dot5.1. Poleżało to chwile w pokoju i tarczze oddałem do sklepu, a w zamian mam dostac EBC Turbo Grove. Ja osobiście jestem przekonany do EBC, mam nadzieję, że teraz również się nie zawiodę.
Firma ATE ma w swojej ofercie dosyc przyjemne tarcze hamulcowe, ATE Power Disc. Tarcza nie jest droga, a napewno o niebo bardziej wytrzymała niż jakaś seryjna Brembo. Z hamulcami można naprawdę dużo kombinowac gdyż asortymentu do wyboru jest naprawdę bardzo dużo. Moim zdaniem klocki Ferodo Premier można sobie odpusic, gdyż jest to droższy zamiennik seryjnych klocków, szkoda przepłacac.
Jeśli budżet na hamulce jest stosunkowo mały to z czystym sumieniem mogę polecic zestaw hamulcowy EBC i tego jakiś płyn hamulcowy Dot5.1.