Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Ogrzewanie nie działa/działa za słabo

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Tez myslalem ze uszczelka pod glowica zdechla mimo ze zostala wymieniona.Probowalem ja jeszcze dokrecic ale dalem sobie siana bo nakretki zaczely strzelac wiec juz byly odpowiednio dokrecone.Trzeba bedzie sie za to wziasc choc szczerze powiem jak widze ile z tym roboty to zabieram sie za to jak pies za jeza
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Malpi77
    Gość

Domyślnie

Przewód wychodzący od termostatu doprowadza gorącą wodę poprzez zawór do nagrzewnicy. (powrotny jest niżej)
    Sprawdź ten zawór - jest on przy samej nagrzewnicy i połączony z klapką która przepuszcza powietrze przez nagrzewnice lub nad nią.
    Jeśli usłyszałeś trzask to może coś w tym zaworze padło.

W wyciągnięciu nagrzewnicy przeszkadza kolumna kierownicy niestety, a tak malutko brakuje aby wyszła

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sigma
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    AR 156 1.9 JTD S Wagon i AR 155 2.0 TSpark, AR 147 1.9 JTD 03 FL

Domyślnie

Sprawdź korek od zbiornika płynu chłodnicy obstawiam że jest zepsuty lub tylko zatkany układ chłodniczy w Alfie odpowietrza się sam przez korek ) pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar bodziok26
    Mieszka w
    Wieluń

Domyślnie

Jeśli tak jest jak napisał kolega malpi77 to zastanawia mnie jeden fakt - dlaczego płyn do nagrzewnicy idzie przez termostat - po co???? Przecież gdyby wpływał bezpośrednio do nagrzewnicy byłoby dużo lepiej, szybciej by się nagrzewało, ogrzewanie działałoby niezależnie od termostatu. Zawór i tak jest przy nagrzewnicy. Jeszcze jedno pytanko zanim zabiorę się za robotę jak się wymienia zawór przy nagrzewnicy ile z tym roboty i co trzeba zdemontować żeby się do niego dostać. Nie lubię dwa razy robić jednej rzeczy lepiej wymienić zaraz wszystko.

siwy144
    Gość

Domyślnie

Wystarczy sie położyć i wyciągnąć kratkę od nawiewu nóg i obudowę tego zaworu i masz wszystko jak na tacy.

Malpi77
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bodziok26 Zobacz post
    Jeśli tak jest jak napisał kolega malpi77 to zastanawia mnie jeden fakt - dlaczego płyn do nagrzewnicy idzie przez termostat - po co???? Przecież gdyby wpływał bezpośrednio do nagrzewnicy byłoby dużo lepiej, szybciej by się nagrzewało, ogrzewanie działałoby niezależnie od termostatu. ...
    Płyn przechodzi przez termostat w takim sensie że kruciec podłączeniowy przewodu dostarczajacego płyn do nagrzewnicy jest zamocowany właśnie na korpusie termostatu, natomiast nie przechodząc przez sam zawór termostatu (w tzw małym obiegu). - to tak gwoli wyjaśnienia.

Krótko mówiąc przechodzi przez termostat ale nie przez zawór termostatu

Pozdrowienia

Użytkownik Rowerzysta Avatar bodziok26
    Mieszka w
    Wieluń

Domyślnie

Niewytrzymałem i rozebrałem. Termostat wymieniony na nowy. Ku mojemu zdziwieniu nagrzewnica wcale nie była zatkana, ale do świętego spokoju przepłukałem, Jutro jeszcze wymieniam zbiorniki bo moje całkiem zalazły kamieniem i składam do kupy. Mam nadzieję, że moje problemy z ogrzewaniem się skończą cokolwiek to było.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 8v 1993r

Domyślnie

Witam... troszku odgrzewam temat bo nie wiem czy układ chłodzenia mam sprawny a mianowicie o termostat mi chodzi. Auto rozgrzewa mi się do "normalnej" temperatury po przejechaniu jakiś 5-6km ciągłej jazdy (ok 70km/h) w temperaturze otoczenia ok 0 stopni. Gdy były mocne prozy po -15 -18 to przejechanie 10km nie rozgrzewało silnika. temperatura silnika jak się rozgrzeje nie przekracza 70 stopni, a w korkach dochodzi do 80 i włącza się wentylator. Jeśli chodzi o ogrzewanie to coś zaczyna się dziać po przejechaniu 4km. wtedy leci poprostu mniej zimne a po przejechaniu kolejnych 2km jest w miare ciepłe powietrze. Nie wiem co myśleć o tym termostacie bo po przejechaniu niewielkiego dystansu sprawdziłem węże. Te do nagrzewnicy były ciepłe a ten co wychodzi z termostatu do chłodnicy był zimny. Więc termostat chyba trzyma. Co ciekawe wąż z dołu chłodnicy przy pompie wody jest gorący... ale to chyba od pompy.
    Jeszcze mnie zastanawia sam czujnik temperatury. Latem tepmeratura nie przekracza 80 stopni i włącza się wentylator. Czasami ten wskaźnik się przewiesi dojdzie do 90 stopni i czasami dziwnie się zakolebie na tej wartości ale wentylator normalnie się włącza i nic z silnikiem się nie dzieje. Wskazówka ma wtedy zero reakcji na włączenie się wentylatora... bo w normalnych okolicznościach zauważam spadek temp.
    Co o tym wszystkim myślicie? Są jakieś dedykowane czujniki temp do alfy? Rozmawiałem z mechanikiem swego czasu to powiedział że ciężko dobrać rezystancje i ogólnie sobie odpuściłem.
    Pozdrawiam
    P.S.
    Alfa 155 1.8 TS 8V

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

bodziok26 i tom155 rozwiązaliście problem? W jaki sposób?
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

siwy144
    Gość

Domyślnie

A mnie znów coś takiego meczy że powietrze leci za zimne jak dla mnie w porównaniu do innych aut. Nagrzewnica zmieniana.