[155] filtr powietrza

NERO2287

Nowy
Auto
jest- Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTD 16V, była-alfa romeo 155 2.0 ts 16v
witam chce wymienic oryginalny filtr na stożkowy, czy musze dotego całą puche od filtra wyciagac przez nadkole czy moze jest na to jakis inny sposób? jaki polecacie dolot do ar 2.0ts16v? krótki czy długi, zeby z dolnego zakresu obrotów ciutek sie polepszyło?bedzie dobrze jak go umieszcze przy nadkolu zeby stamtad pobierał chłodne powietrze?co myslicie o strumienicy zamiast kata?i jaka jest śr układu wydechowego w tej ar?

Więc tak Stożek to gówno chyba ze kupisz stożek K&N i najlepiej dedykowany zestaw do 155 którego nie ma.
Jak juz tak bardzo chcesz to nie umieszczaj go w miejscu puszki bo bedzie mu gorąco i gówno ci to da. Umieśc go w zderzaku obok osuszacza do klimy.
Co do strumienicy to tez lipa jest. Lepiej wyciąc kata i wstawic rure do ci to więcej.
średnica układu wydechowego nie wiem jak w 16 zaworowej ale w 8 zaworowej to z tego co pamiętam 6 cm

Więc tak Stożek to gówno
K&N i najlepiej dedykowany zestaw do 155 którego nie ma.
Czyli kwestię stożka naświetlił kolega wyżej wystarczająco :sarcastic:
Strumienica to też wynalazek rozpowszechniony poprzez allegro.pl (zwłaszcza tjuningowa = łuskowa :)

Ogólnie kup sobie wkładkę sportową K&N, zadbaj o szczelność układu, posprawdzaj przepustnicę, przepływkę, sondę i wyeliminuj usterki; potem zadbaj o dobre zawieszenie i sprawny uklad kierowniczy i będziesz mógł śmigać bez dziwnych odgłosów dobiegających tylko z okolic wydechu :)

Prawdziwa strumienica zwężkowa powinna być dedykowana do silnika, a nawet do konkretnego auta. Łuskowa w 99% przypadków tylko chrzani przebieg momentu. A zamiast stożka może wkładkę sportową? Ale też shamowałbym auto przed i po, bo nigdy nie wiesz tak naprawdę, czy zyskasz na takiej operacji, czy nie.

Sportowa wkładka K&N kosztuje troche kasy, na allegro 179 zł. Sam u siebie posiadam taka wkładkę K&N i jakoś nie czuje za dużego zachwytu Jedynie taki bajer jak dla mnie :P. Osobiście bym jej nigdy nie kupił bo szkoda kasy :). Więc ja jej nie kupiłem dostałem ja prawie nową z przebiegiem niecałego 1000 Km i dałem za nia 2 piwa :P. To sie opłacało bo za ta kase zwykłego filtra nie kupie.
Kolego Nero Wywal kata i wstaw rure przelotową, oddławi ci to silniki i moze spawić kłopoty na przeglądzie. Stożek niededykowany pogorszy charakterystyke silnika ale da tzn Sound. Jeśli chcesz zeby ci auto zabrzmiało jak ze stożkiem to wyciągnij filtr powietrza i skręc puszkę. Będzie brzmiało tak samo, problem w tym ze będzie zasysało śmieci do silnika więc to tylko dla sprawdzenia dźwięku.
Masz 2.0 150 koni, naucz sie jeździc po zakrętach a nie po prostej. Daj dobrą zawiechę i usztywnij bude, do tego jakaś dobra felga i bedzie git.
Ja u siebie mam -40 mm sprężyny purpurowe półtwarde vogtland-a, do seryjnych amorków i do tego rozpórka eibacha i jest git. Podstawa do pokonzwania yakrt¦ to tey oponz niskoprofilowe max 50

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót