• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] [146] Łącznik elastyczny wydechu- wymiana

williamdrake

Użytkownik
Auto
AR Tonale Intensa
Podjechałem do warsztatu zajmującego się wydechami bo coś zaczęło mi basowo pomrukiwać. Okazało się, że do wymiany mam (nieszczelny) łącznik elastyczny*
Gość rzucił cenę 300 zł za wymianę (w cenie łącznik)- czy to nie wygórowana cena?

ps. czy oprócz doznań akustycznych mogą wynikać z tej nieszczelności jeszcze jakieś inne negatywne skutki?

*

Moim zdaniem to cena zbyt wygórowana, zwłaszcza że uniwersalny łącznik elastyczny kosztuje ok. 30 zł. Sama wymiana też nie jest zbyt problemowa, łatwy dostęp, chwila spawania.

baaaaardzo wygórowana
normalnie to koszt około 130 -160zł ( łącznik ok 40-70zł zależnie od rodzaju ) i za robotę wołają od 50 - 80 zł

Podjechałem do warsztatu zajmującego się wydechami bo coś zaczęło mi basowo pomrukiwać. Okazało się, że do wymiany mam (nieszczelny) łącznik elastyczny*
Gość rzucił cenę 300 zł za wymianę (w cenie łącznik)- czy to nie wygórowana cena?

ps. czy oprócz doznań akustycznych mogą wynikać z tej nieszczelności jeszcze jakieś inne negatywne skutki?

*
nieszczelnosci przy wydechu są nie wskazane.cena kosmos.łącznik to wydatek ok 30...60 zł(producent,gdzie itd).Łącznik wraz z wymianą w specjalistycznym warsztacie w Poznaniu to 180zł.

Ja mam w cenie łącznika i własnej pracy. W sumie ojcu w Dedrze zmieniam gdzieś 3 razy do roku, sobie na razie raz. Robota rzeczywiście łatwa, a ja jeszcze sobie ułatwiam i ściągam wydech.

mac1us gdzie się zaopatrujesz w te łączniki? Są dedykowane do danego samochodu czy też uniwersalne?
Może ma ktoś namiary na coś takiego (np w internecie) ?

Ja mam w cenie łącznika i własnej pracy. W sumie ojcu w Dedrze zmieniam gdzieś 3 razy do roku, sobie na razie raz. Robota rzeczywiście łatwa, a ja jeszcze sobie ułatwiam i ściągam wydech.
Jeśli po Twojej wymianie,trzeba operacje powtarzac 3 razy do roku to ja dziekuję..

Witam, ja za wymianę łącznika razem z montażem zapłaciłem 120 zł w renomowanej firmie, widzę że kolo chce zrobić Cię w bambo;p

Jeśli po Twojej wymianie,trzeba operacje powtarzac 3 razy do roku to ja dziekuję..
Jak tak myślisz to fajnie, nie przez to są do wymiany 3 razy do roku tylko przez zawieszenie tata w dedrze ma chyba -40 lub -45 i po prostu łącznik się przeciera. Teraz zrobił płyte pod silnik ja pospawałem i nic tylko jak zaczaczy o asfalt to fajnie iskry lecą :D Ja w delcie mam narazie serie i już dwa razy przytarłem. Ja muszę sobie podgrzac i dogiąc wydech aby był bliżej miski, bo jest dużo miejsca, płyta gotowa, nic tylko obniżyc.

Co do samego łącznika ja kupuje w krakowie w cenie zależnej od długości są od 30-70 zł. Jest to częśc raczej uniwersalna wystarczy znac długośc oraz średnicę.

Williamdrake, a w którym warsztacie tyle zaśpiewali. Wiosną czeka mnie robota z wydechem i chce wiedziec które miejsce omijac :)

No właśnie brałem ten warsztat pod uwagę. Ja znam jeszcze firme w Katowicach na ul. Sarmackiej, niedaleko Piotrowic. Oni też robią tylko wydechy.
Co do łącznika, to raz jeden gośc co sprzedaje części do wydechów pokazywał mi taki łącznik do aut z dislem. Mówił, że lepiej taki założyc bo jest dodatkowo wzmocniony i wytrzyma dłużej.

Hej, no cena 300zł to chyba razem z wymianą układu tłumików :D W lipcu wymieniałem oryginalny (gumowy) łącznik, który już dogorywał na plecionkę i dałem chyba 120zł z wymianą. W aucie od razu było ciszej i od spodu ładniej :P Powodzenia, daj znać jak zrobisz i gdzie. No chyba, że samemu weźmiesz szlifierkę i spawarkę w dłoń ;)

dokładnie, był zrobiony z jakiegoś rodzaju gumy... I teraz mam na jego miejsce plecionkę :) Ale sam byłem zdziwiony, choć wydechowiec mi powiedział, że to jest oryginalnie stosowany łącznik a plecionka to taki polski wyrób ;p zamiest tego. Może to tylko było powleczone jakimś tworzywem, choć temperatury nie są małe.. Na pewno było dziurawe i buczało, zdjęć niestety nie mam.. ;)

No prawdopodobnie takie cuś :) Choć moje było innego koloru, bardziej czerwone..

Temat na forum dosc stary ale ja wlasnie dzisiaj wymienilem ten lacznik w swojej 156.

W warsztacie w Warszawie na mokotowie kosztowalo mnie to 200 zl ... troche drogo ale tak sie placi jak sie nie ma czasu szukac :/

Amortyzatory
Powrót