[146] Dźwignia zmiany biegów-kłopocik

motyk84

Nowy
Auto
jest AR 159 SW 2,4JTDM 200KM, była AR 156 SW 2,4 JTD-m 175->230KM, była AR 146 1,9JTD 105KM -> 130
Witam, kolegów.
Mam problem z dźwignią zmiany biegów w AR 146 1,9JTD z 2000r, mianowicie biegi wchodzą lekko i precyzyjnie ale dźwignia biegów sama nie wraca do pozycji zero. Gdy zrzuce z biegu to sam muszę ustawić na zero bo pozostanie przechylona na lewo lub prawo w zależności jaki bieg był wrzucony.
Pomóżcie :( co zrobić aby to poprawić.

Pozdrawiam

Stary motyw, sam tak miałem :D Winne są tulejki linek skrzyni. Oto co robisz:
- rozbierasz część dolotu przed przepustnicą,
- przegrzebujesz się przez kable i przewody - dobrze, jeśli masz małe ręce :D
- smarujesz linki i tulejki (najlepiej porozłączaj, posmaruj, połącz na nowo) dobrym smarem albo płynem hamulcowym, WD-40 nie pomoże na długo
Gdzieś są zdjęcia nawet jak to zrobić w JTD, poszukaj w dziale zrób to sam albo na głównej. I definitywnie nie wymaga to kosztownych wymian, jak twierdzą serwisy :)
EDIT: Znalazłem
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to_sam/16461-156_nie_wracajacy_lewarek_biegow_na_luz.html
Ewentualnie przyczyną może być gąbkowa izolacja pod mieszkiem. Wyciąć, oczyścić okolice i przesmarować i będzie ok.

Ostatnia edycja:
W końcu znalazłem chwilkę wolnego czasu i naprawiłem usterkę drążka zmiany biegów, wg. instrukcji kolegi "Rzmudzior" - teraz działa jak nowe :D
Jeszcze raz WIELKIE dzięki :)

Amortyzatory
Powrót