Wymiary głośników do 146

• Autor wątku Autor wątku Fazzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fazzi

Guest
Witam,
Jaki dokładnie wymiar głośników pasuje do 146? Oprócz średnicy chodzi mi również o głębokość, ponieważ wyczytałem że zbyt głębokie mogą kolidować z szybą. Chodzi o głośniki w drzwiach. Jakie byście polecili (takie w miarę nie za drogie)? Ma to być prezent więc chciałbym żeby dobrze pasowały :)

Sprobuj jakies custom fity ja mam pionieery pasuja tez phonocar y-line a glebokosc montazowa jest do 60 mm. Srednica jest 16,5 cm.

A wymieniał też ktoś tweetery w 145/6 :?:
Mam w planie wymianę głośników w swojej Alfie, bo te fabryczne są bylejakie.
Zastanawiam się np. nad takim zestawem:
http://www.allegro.pl/item227588773_infinity_ref_6520_scs_nowosc_od_dealera.html

Ale czy da się to tak zamontować, żeby wszystko ładnie pochować. Nie chce mocować tweeterów na słupku, ani robić innych specjalnych przeróbek.

Może ktoś już się bawił w montowanie podobnych zestawów :?:
Ewentualnie co jeszcze polecacie :?:

Wydaje mi sie ze wszystko zalezy czy sie da tweteetery wyjac z tych obudow bo w 146 gwizdki sa zamontowane w adapterach rozkrec je sobie i zobacz jak to wyglada a potem pogadaj z gosciem o nich czy da sie zostawic sam gwizdek bez obudowy i potem go jakos wciskac albo montowac w slupku

Jak lubisz ostre basy to Pioneer bedzie dobry a jak miekie i wyraziste to phonocary.

rigobert napisał:
A wymieniał też ktoś tweetery w 145/6 :?:
Mam w planie wymianę głośników w swojej Alfie, bo te fabryczne są bylejakie.
Zastanawiam się np. nad takim zestawem:
http://www.allegro.pl/item227588773_infinity_ref_6520_scs_nowosc_od_dealera.html

Ale czy da się to tak zamontować, żeby wszystko ładnie pochować. Nie chce mocować tweeterów na słupku, ani robić innych specjalnych przeróbek.

Może ktoś już się bawił w montowanie podobnych zestawów :?:
Ewentualnie co jeszcze polecacie :?:

Zakładałem tweetery jakieś trzy dni temu do mojej, przyznaję się bez bicia że nie zaszalałem bo po prostu kupiłem takie jakie będą pasować gdyż nie miałem żadnych.
Po prostu, sciągnąłem obudowę, tą pod którą powinny być i z nią poszedłem do sklepu aby coś dopasować. Te powyższe z alledrogo, mogą nie pasować do oryginalnych gniazd w Alfie, ja osobiście bym nie ryzykował.

marcins737 napisał:
tweetery się wkleja w gniazda

Osobiście wolałem nie wklejać, skoro są gniazda to wolę je wykorzystać w taki sposób żeby ewentualnie kiedyś jeszcze móc coś zmienić, wogóle wychodzę z założenia że klej to ostatnia deska ratunku - potem w razie czego trzeba rwać a to już nie wygląda ładnie ( tak jak ślad w mojej po joy'u od Sony).

marcins737 napisał:
uzywamy czarnego wkładu termotopliwego - klei dobrze a w razie potrzeby bez problemu da się go zdjąć bez męczarni jak przy zwykłych klejach :D

pistolecik , czarny wkład i do dzieła :wink:

Powiem Ci szczerze że już trochę różnego rodzaju klejów zdrapywałem w swojej (przy zakladaniu głośników w drzwiach, przy demontażu różnych dziwnych dodatków których ktoś kiedyś używał), szlag mnie trafiał jak musiałem się z tym bawić i zdzierać to tak żeby nie zostawić śladów. Założyłem tweetery w taki sposób że po pierwsze dopasowałem w sklepie takie kóre "siądą w gniazda" a po drugie zmodyfikowałem je tak że weszły na tzw. zatrzask i po kłopocie. Jak będę musiał cokolwiek jeszcze zmieniać to tylko demontuję i zakładam nowe - bez problemów i uszczerbku na urodzie Alfy.
Skoro używacie środka który bez problemu da się zdjąć (w razie potrzeby) to super, ja takiego nie posiadałem.

Pozdrawiam

marcins737 napisał:
chyba jutro będziemy montować głośniki w 145 Rigoberta - napiszę co i jak albo sam Rigobert napisze
Marcin ta Twoja wrodzona skromność.. Kto montował ten montował. Chyba, że moje podawanie narzędzi nazywasz pracą przy montażu głośników.. :lol:
Pare postów wyżej wkleiłem link do głośników jakie wpadły mi w oko. Ale marcins737 wyniuchał mi na allegro inny komplet MB QUART za połowę ceny powyższego zestawu. Co prawda głośniki uzywane, ale praktycznie nietknięte. Nawet woreczki ze śrubkami i innymi takimi nie były rozpakowane.
I w poniedziałek odwiedziłem Łódź i marcins737, który zamontował je fachowo do mojej Alfy.
Teraz to mi to ładnie gra 8)
Jeszcze raz Wielkie dzięki dla marcins737 :!:

Cześć.
Do auta nie potrzebuje super sprzętu,nie słucham też głośno.Potrzebuje głośniki tanie,takie które będą po prostu lepsze niż fabryczne.Czy głośniki Pioneer TS-G1709 spełnią moje oczekiwania i da się na nich słuchać muzyki na w miare zadowalającym poziomie ?

Ok.
W takim razie maks jaki mogę wydać to 250 (idzie zima trzeba wrzucić w autko ;) )
Interesuje mnie wymiana samych głośników w przednich drzwiach.Proszę o jakieś propozycje,wielkie dzięki.

Tak prosto z radia.Zastanawia mnie tylko sprawa tweeterów.Rozumiem,że mogą nie pasować.
Czy jak kupię w sklepie bartex to mi to wszystko zamontują ?

Wielkie dzięki za info i pomoc.Jutro po południu napisze jak sprawa się potoczyła.
Pozdrawiam

Gopcio napisał:
To wiec tak w 145/146 bedzie glebokosc montarzu do 60mm ?? Tak ??
Ja ostatnio miałem montowane głośniki na przód, głębokość 59mm i weszły bez szemrania.

a jak wyjąć ten plastik w słupkach od tweeterów, ja odkreciłem śrubkę i staralem sie dosc mocno je wyciagnac i chyba jeszcze gdzies trzyma

Amortyzatory
Powrót