[145] Problem z moca i spalaniem.

• Autor wątku Autor wątku pastol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pastol

Guest
Witam koledzy. Mam taki problem, otoz moja Alfa stala miesiac nieruszana bo miska byla do klejenia, a teraz jak ja odebralem ma zero mocy, jak wlacze to caly sie trzesie samochod i pierdzi jak traktor. Obroty wariuja od 0.5 do 1.5 k rpm, od 4 tys obrotow jakos to jedzie ale wczesniej nie zauwaze roznicy jak wcisne pedal do podlogi albo leciutko. Ogolnie teraz czuje jakby mial polowe mniej koni niz ma;P Oprocz tego spalanie bardzo wzroslo:( Wyglada mi to na lambde z tego co czytalem badz swiece i przewody. Mam Alfe 145 1.4 ts 99`. Mozecie cos doradzic?

A rozrząd panowie mechanicy ruszali ?

Rozrzad byl wymieniany wczesniej, teraz nie bylo nic w rozrzadzie ruszane.

Bo mnie to wygląda na przestawiony rozrząd, duże spalanie, brak mocy i telepanie silnikiem

Trzeba sprawdzić jego ustawienie ale do tego trzeba ściągnąć pokrywę zaworów, wcześniej sprawdzić poprawność działania przepływomierza i sondy ogólnie auto postawić na test komputerowy aby sprawdzić działanie czujników

A wiec bylem dzis na komputerze i pierwszy problem jaki sie pojawil to taki, ze nie dalo sie polaczyc ;| sprawdzal pan mechanik wszystkie dostepne systemy w alfie i na zadnym sie nie dalo polaczyc. A i na taka dziwna prace silnika powiedzial, ze trzeba sprawdzic sprezanie na kazdym cyliundrze bo moze to sie okazac, ze ktorys jest przepalony, a to juz duzy wydatek:(

A wiec bylem dzis na komputerze i pierwszy problem jaki sie pojawil to taki, ze nie dalo sie polaczyc ;|
Nie ma "nie dało się". Nie umiał pan mechanik :P
Z tego co piszesz, to po odpaleniu pali Ci na 3 gary - przyczyn może być kilka, np. brak zapłonu, lejący wtrysk. Systemy w 145 masz 3 - pod maską są wtyczki ABS i ECU, w kabinie AIRBAG. Lambdę, przepływkę i ciśnienie sprężania na cylindrach sprawdź koniecznie (tylko znajdź mechanika, co widział Alfę na oczy :P), potem dopiero zaczynaj grzebać.

Lejacy wtrysk co oznacza? On cos mowil ze w kabinie nie ma jakiej wtyczki takiej szerokiej EBD chyba bo mam jakis starszy model alfy, a moja jest 99`. O cisnieniu na cylindrach mowil, ze sprawidz, ale po swietach bo teraz ma jakis tam klientow i za taka usluge liczy sobie 50zl. Wiec radzicie czekac czy jeszcze jakis inny komputer znalezc? A no i ten Pan mechanik jakas wtyczke u mnie po lewej stronie pod maska znalazl i jakies kolorowe koncowki wcisnal w nia i powiedzial, ze nie moze znalezc systemu.

Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że pan mechanik nie umie się podpiąć do 145, albo nie ma czym :D Masz dwie końcówki na kielichach, nie chcę kłamać, bo nie pamiętam, czy lewa czy prawa jest od ECU (druga to ABS). Lejący wtrysk oznacza, że benzyna jest podawana do cylindra w zbyt dużej ilości i z za małym ciśnieniem, zalewa komorę spalania, ale się nie spala. Sprawdź, czy nie masz paliwa w oleju (bagnet śmierdzi benzyna, korek wlewu tez).

Nie, nie czuc benzyny.

---------- Post dodany o godzinie 16:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:06 ----------

A co do spalania to faktycznie wzroslo teraz. Ostatnio tankowalem za 50zl i przy przejechanych 15 km i po postawieniu samochodu przechylonego na lewa strone zapalila sie kontrolka, i tak sobie swiecila do 80km i wtedy zatankowalem bo bylo juz totalne zero :D

Aa jak myslicie znalazlby sie kupiec na taka alfe z tym cylidrem przepalonym czy czyms tam generalnie chyba silnik od wymiany i troche pukajacym zawieszeniem? A no i do oplat bo sie konczy teraz ubezpieczenie.. ? To ile taka moze sie cenic? z 2 tysiaczki ?

Przez przepalony cylinder masz na mysli przepalone denko tłoka? Czy co?
No wiesz, kokosów za nią nie dostaniesz, ale chociaż 3-4, nie jest chyba złomem?
IMO, skoro jesteś z Wawy, powinieneś ją postawić do Tomka Seligi.

nie załamuj się tak od razu jak kolega wyżej napisał ten mechanik po prostu nie potrafi się podłączyć do twojej belli też już paru takich artystów spotkałem, którzy się zarzekali że alfa tak po prostu ma :d aż w końcu trafiłem na normalnego, który mi zdiagnozował autko w parę minut

---------- Post dodany o godzinie 16:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:30 ----------

nie czaję tego twojego sposobu na sprawdzenie spalania:xd

---------- Post dodany o godzinie 16:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:32 ----------

u ciebie kolego nie ma złącza obd a pan mechanik nie miał pewnie przejściówki na 3-pin

Amortyzatory
Powrót