mlodyamper2
Nowy
- Auto
- AR 164 2.0 ts 98r Sequent 24
Może mam dziwne pytanie, ale kiedy wiadomo, że trzeba regulować zawory? Czy po za klekotaniem są jakieś inne objawy?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
W książce obsługi jest podane co ile tyś.km należy kontrolować luz zaworowy, wymieniać rozrząd,płyn hamulcowy itd. To są podstawy prawidłowej eksploatacji.Może mam dziwne pytanie, ale kiedy wiadomo, że trzeba regulować zawory? Czy po za klekotaniem są jakieś inne objawy?
Co to za sens takiej obróbki wałka gdfzie luzy zaworowe osiągaja taki wymiar. Krzywki wałka powinny być napawane oby osiągneły wymiar nominalny anie obrabianie krzywek aby miały mniejsze wzniosy gdzie tu sens takiej obróbki?Ale ja piszę o ustawianiu luzu po obróbce wałka. Wówczas luzy rzędu 1,5 - 3 mm to można zupełnie spokojnie osiągnąć.
I nie teoretyzuję, bo sam mam ten problem.
Podbieranie gniazda nic tu nie da, zresztą nie chcę "cofać" zaworu.
Majk czytasz nie uwaznie to chodzi o zbyt duże luzy zaworowe rzędu milimetrów a nie za ciasnych luzówEtam, dramatyzujecie zwykle siada gniazdo i/lub zawór wtedy wystarczy oszlifować płytkę pod wymiar ( oczywiście nie gumówką ). Jeżeli płytka za niska - ostatnio zamawiałem w serwisie i szt ok 25 zł, więc dramatu niema.
pozdro
P.S ja regulowałem zawory i po zminiejszeniu luzu o 0,025 !!!! klepanie ustało.
nie potrafię sobie wyobrazić skąd ma się wziąść taki duży luz w sprawnym silniku
W tym silniku nie reguluje sie luzów zaworowych. Ewidentnie żle ustawiony rozrząd skoro zapala się kontrolka braku synchronizacjiczy w 146 rowniez tak samo sie reguluje zawory?? klepie i stuka mi w silniku przy okazji rozrzad bede ustawial, bo chyba tez zle byl ustawiony skoro czujnik faz pokazuje mi blad od czasu do czasu
Chodzi ci o samo napięcie łańcucha ,czy i luz zaworowy ustawiałeś??Ja dzisiaj zrobiłem taki zabieg w swojej Alfie. Musiałem bawić się z łapą, bo ja jednak zgrabnych rączek nie mam. Po całym zabiegu myślałem, że wsiadłem nie do tego auta. RÓŻNICA KOLOSALNA. Zbiera się całkowicie inaczej, chodzi mi teraz równiuteńko, jest wspaniale!
śruba od napinacza to jest chyba 14mm najpierw luzujemy, przepychamy i jednocześnie dokręcamy z powrotem tą samą śrubę która poluzowaliśmyPanowie a po przepchaniu tych 5 metrow napinacz sie dokreca bo u mnie w 155 1.8ts mam napinacz niby kolo kolektora ssacego stosunkowo troche nizej zaslepiony taka duza srobo i kiedys kolea po prostu wkrecil go troche na zapalonym silniku na biegu jalowym i przestal sie tluc ale stosunkowo z tego co zrozumialem to przestawil troche zawory mogl to zrobic taka czynnoscia po mimo tego ze lancuszek juz nie dzwoni????