• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Pytanie o czujnik(czujniki) temp.

Auto
Alfa Romeo 155 1.8 8V;Alfa Romeo GT 1.9 JTD;Alfa Romeo 145 1.9 JTD
Jak w temacie. Jest tak :
Samochód się przegrzewa najnormalniej w świecie wskazówka wyraźnie przekracza 90 stopni i gdy zatrzymam samochód i go wyłączę kipi woda , co to może być czy to będzie jakiś czujnik temp. jeśli tak to gdzie on jest? A może to coś innego spotkał się ktoś z czymś takim?

a wentylator ci chodzi? a jak gorny waz od chlodnicy? goracy? moze padl ci termostat.jak chodzi ci wentylator a gorny waz cos malo goracy to wyjm termostat i zobacz co sie dzieje

Wentylator chodzi wąż gorący teramostat nie ma jeszcze roku bo był wymieniany więc nie wiem co jest jakieś pomysły?

to wcale nie jest gwarancja ze go szlag nie trafil bo jezeli jest dobry to sa wlasciwie dwie mozliwosci pompa ukrecil sie wirnik albo posypaly lopatki albo uszczelka po glowica.bo tak nagla nie zamulilo ci chlodnicy no chyba ,ze zatkalo ci sie cos jakim syfem albo odpadnietym kamieniem.odkrec korek /na zimnym/ odpal ja zobacz czy z tego wezyka cienkiego leci plyn do zbiorniczka.i sprawdz czy jak sobie tak chodzi motorek/bez korka/nie bulgocze ci plyn

Akorek wlewu płynu jest szczelny i orginalny

Tak jest oryginalny a czy szczelny....hmmm.... no wylatuje przez niego woda ale myślę że przez każdy by wypłyneła gdy osiągnie prawie 100 stopni po prostu się przegrzewa i kipi.

Jesli piszesz że prawie 100 st to niepowinno sie wylewać i kipieć jeśli jest prawidłowe ciśnienie w układzie chłodzenia to temperatura wrzenia płynu wynosi wiecej niż 100 st.. Podejrzewam że układ nie jest szczelny

no ciężko powiedzieć bo na wskaźniku temp. nie ma wyskalowanej stówki aczkolwiek wskazówka wyraźnie przekracza 9o stopni co do szczelności no nie wiem gdy samochód jest traktowany ultra delikatnie i sie nie grzeje ubytków w płynie nie ma jest to dziwne i bardzo mnie denerwuje :/

z tym korkiem to dobry trop choc on ma wyposcic tez i nadmiar cisnienia i byc moze wlasnie to robi

skoro czujnik temperatury wskazuje nie całe 100 st to znaczy żę niepowinien jeszcze upuszczać ciśnienia

skoro upuszcza sa mozliwosci- 1 wskaznik pokazuje za malo czyli uszkodzony 2 korek zepsuty nie trzyma cisnienia 3 uszczelka pod glowica i to wydaje sie mozliwe.. a czy weze sa mocno twarde?

no da rade je nacisnąć bez używanie jakiejś ogromnej siły co do uszczelki to chyba raczej nie bo płyn jest czysty a i z głowicy nie ma żadnych wycieków to też nie jest raczej wina korka przynajmniej tak ja sobie to tłumacze bo chyba alfa by się tak nie grzała ze względu na korek , prawda? największy ból że po prostu przegrzewa się i to namiernie

a co to jest ten drugi koreczek na zbiorbniku płynu chłodzącego od którego idzie przewód do kostki?

alfasound_mania napisał:
a co to jest ten drugi koreczek na zbiorbniku płynu chłodzącego od którego idzie przewód do kostki?

Czujnik poziomu płynu, kończy sie diodką na controlpanelu ;)

Czy jak dodajesz gazu, to płyn przelewa się rurką od góry? jeśli nie, to może masz zapowietrzoną/walniętą pompę wody... wymieniałeś przy rozrządzie?

Pozdrawiam,
Kuba

No chyba najbardziej prawdopodobne.
Grzeje się bo nie ma chłodzenia, nie ma chłodzenia bo płyn nie przepływa tylko stoi i też się grzeje.
Badaj pompę.

Amortyzatory
Powrót