[146] Marchewa

• Autor wątku Autor wątku czekal86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czekal86

Guest
Proszę o pomoc...
Dziś dziwne rzeczy dzieją mi się w alfie
co jakiś czas zapal się i gaśnie kontrolka wtrysku...
przepływomierz wymieniłem dwa tygodnie temu...
Poza tym auto nie ma siły, gdy ruszę to czasem jest taki efekt jakby gazu brakło i tak się przydusza i pyrkocze, ale na benzynie jest to samo...
słabo przyspiesza przy wciśniętym gazie w podłogę... słychać taki pyrkot i powoli obroty rosną....

Dziś jechałem i najechałem naprawdę na lekką dziurę i auto zgasło...
po ponownym uruchomieniu silnika, cały czas się już pali marchewa i auto nie wkręca się na obroty i silnik tak buczy, nie wiem jak to porównać może do boxera ? takie "bu bu bu bu bu bu " Smile hmm już dawno bym zrobił kompa ale w mojej okolicy nie ma nikogo konkretnego coby to zrobił...

Dodam jeszcze że dzieję się po nagrzaniu silnika...
Po za tym gdy przełączę auto na gaz, po chwili samo przełącza się na benzynę

Z góry dziękuję za pomoc

Ostatnia edycja:
A jesteś pewny, że chodzi na 4 cylindrach, bo jeżeli piszesz, że chodzi jak boxer to pewnie chodzi na 3. Na słuch chyba najlepiej można wyczuć, czy chodzi na wszystkich, czy nie. U mnie tyle, że nie w Alfie jedną z przyczyn zapalania się marchewy było odpinanie się wtyczki od jakiegoś dużego przekaźnika i nie chodziła pompa paliwa, ale trytytki sobie z tym poradziły.

Ja miałem podobny przypadek, co troche sie zapalała marchewa słabo przyspieszało, wymieniłem filtr powietrza i wszysko ok teraz lepiej sie na obroty wkreca ciszej chodzi po prostu przezywa druga młodosc. Sprubuj sobie zdjac obudowe filtra i na rure załuz jakas scierka czy cos i sie przejedz zobacz czy ci nie zgasnie marchewa, dzisiaj własnie tak diagnozowałem swoja alfa i teraz smiga pieknie, a jak piekny dzwiek silnika jak jezdzisz bez filtra jechałem poprustu z głowa za szyba bo nie dowierzałem ze to moja alfa

To nie pozostaje nic innego jak jechac na kompa, najprawdopodobniej sonda

oby sonda , bo jak czytam co się wiąże z praca na 3 garach to sonda była by najlepszym rozwiązaniem

a jeśli chodzi na 3 to co mnie czeka ???
Może świece (kiedy je zmieniałeś, bo przy gazie kończą się szybciej) może cewka.

Sonda raczej nie, można w prosty sposób sprawdzić odłącz od niej przewody, odepnij akumulator, po 15 minutach uruchom auto, ale bez podłączenia sondy, chyba, że multimetr Cię nie przeraża i sprawdzisz sobie napięcie na wtyczce.

Jeszcze jedno jaką masz instalację gazową, wiesz może czy korzysta z sondy lambda?

Ostatnia edycja:
Instalacje mam niespotykaną :D Autronic Mistral, nie wiem czy korzysta z sondy, ale wiem ze teraz jak wrzucam na gaz to za chwile samo się przełącza na benzynę... Świec sporo czasu nie wymieniłem ale wymienię tylko teraz wymieniłem przepływke, kable, filtr pow. wahacze itp. teraz miała przyjść kolej na świece ( w jeden był olej ), no ale od paru dni jest właśnie taki problem co opisuję,

Albo wtrysk zalewa jeden z cylindrów, albo nie podaje do niego paliwa, albo podaje normalnie ale nie ma iskry - sprawdź zapach oleju, bo pewnie rzednie. To może być sonda, świece, regulator ciśnienia paliwa lub zapieczony wtrysk. Komputer powinien Cię przynajmniej trochę naprowadzić.

Byłem na komputerze... Mechanik powiedział ze wtrysk jeden co jakiś czas leje, dlatego tak śmierdzi i pyrkocze, powiedział zebym wlał to paliwa jakiś STP i jak nie pomorze to wymienić wtrysk

No i dobrze powiedział - skoro masz gaz, to jesteś szczególnie narażony na awarie/zapieczenie wtrysków.

no nie,a teraz wychodzę chce zapalić kontrolki wszystko sie świeci, przekręcam klucz a nic wszystko gaśnie i nawet nie zakręci , co to ?

akumulator sobie zdechł tak o :)
byłem u mechanika innego dzisiaj, mówi że żadne wtryski, tylko świece do wymiany, faktycznie wyglądały kiepsko... dziś wymieniam, mam nadzieje że teraz problem zniknie o 13 jadę po autko....

Witam
Wymiana świec nic nie dała...
Może ktoś mi pomorze?
już nie mam siły....

Napiszę w skrócie jeszcze raz co się dzieje

Pali się marchewa, nie chodzi na wszystkie cylindry, pyrkocze i nie ma przyspieszenia
trzęsie, nie mogę włączyć gazu, po włączeniu zapala się czerwone kontrolka na przełączniku i samo wrzuca benzynę... na komputerze by bład połączenia z sonda został wyeliminowany

Wymienione : Kable, Przepływka, Świece, Filtr pow.

Proszę o pomoc....

No to została sonda, regulator ciśnienia, zapieczony wtrysk. Sondę łatwo sprawdzić nawet wizualnie, a i napięcie na niej jest dokładnie określone, poszukaj na forum.
Wymienione części oryginalne?
Logiczne, że świece dobrze nie wyglądały, skoro je zalewa - ale uwierz, że objawy padających świec w TSie są wyjątkowo charakterystyczne, można je pomylić z przepływką, ale nieco się różnią :P

Rzmudzior, sond nie wyszła na kompie a poza tym odłączyłem ją i było tak samo. Oczywiście oryginały...

a może ktoś wie czemu nie mogę włączyć gazu ? po chwili wrzuca benzynę... w weekendzie jadę na ciśnienie oleju, dla chyba było by najlepsze żeby wtrysk był do wymiany, mechanicy już sami niewiedzą co to a tyle rzeczy wymienionych... :(

Amortyzatory
Powrót