[146] Objawy zepsutego wariatora

• Autor wątku Autor wątku Therrax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Therrax

Guest
Witam. Mam w posiadaniu Alfe romeo 146 1.4 ts. Pytanie brzmi następująco:
Jakie sa objawy zepsutego wariatora bo gdy odpalam auto silnik chodzi jak diesel.Mam jeszcze drugą zagadke: tankowałem za 50zł i zrobiłem na tym 70km i mi sie świeci żebrak czy możliwe jest że mam uszkodzone zegary czy moze cos innego.

A jeździłeś po mieście czy na trasie, tym bardziej ze teraz za 50 zł to wiele litrów nie kupisz a rezerwa zapala się przy 5-8 litrów w baku no i oczywiście precyzja wskaźnika pozostawia wiele do życzenia.

rezerwa to ok 7 litrów.Skąd mamy wiedzieć ile miałeś zanim zatankowałeś za te 50 zł???Wariator uszkodzony stuka.

Wariator pracuje jak diesel cały czas, na niskich i na wysokich obrotach, wtedy jest uszkodzony, ja go wymieniłem jakoś 5 mesięcy temu... koszt 350 plus wymiana..
A kontrolka paliwa daje wiele do życzenia jak jeździsz, skręcasz to nawet sporo zaniży, dopiero na postoju się unormuje...

dopiero na postoju się unormuje..
Co nie znaczy że prawdę powie :D
Wariator ma charakterystyczny, bardzo głośny dieslowaty odłos. Lekki dieslowaty pomruk razem z cykaniem oznacza padające popychacze (ale... czasem wariator nie od razu chodzi głośno jak dzik - przecież każda część zużywa się stopniowo). A metaliczny stuk, który przypomina kij wsadzony między wykorbienia wału, to panewka.

Amortyzatory
Powrót