[145] Ściąganie tapicerki z drzwi..jak??

karsto1982

Użytkownik
Auto
Fiat Marea Weekend 2,0 20v
Tak jak w temacie nie mam pojecia jak zabrac sie do sciagniecia tapicerki...odkrecilem 3 duze śruby i jedna mala przy klamce drzwi odkrecilem i sciagnelem tez oslone tweeterka na slupku.cala dolna czasc tapicerki odchodzi ale kurcze nie mam pojecia w ktora strone ciagnac góre... Moze ktos mi pomoc jak to tam jest zamontowane jak sie do tego zabrac..

Kolego tapicerka oprócz śrub trzyma się na plastikowych korkach. Musisz delikatnie z wyczuciem wsadzić płaski śrubokręt najlepiej w dolny róg tapicerki po stronie zamka i delikatnie podważać. Powinieneś załapać na czym to polega, zresztą w razie problemów myślę ze takie korki można spokojnie dokupić. Potem jak korki puszczą podnosisz tapicerkę do góry. Pozdrawiam.

niestesty to juz wiem ze sa zatrzaski ale chodzi mi o sama gore ... probowalem ja sciagac do gory na boki i nic kurcza ani drgnie trzyma sie czegos pod sama szybau gory.a jak ma ona schodzic do gory to trzeba sciagac ta plastikowa obwodke szyby bo ona (jesli tapicerka ma isc do gory) ja chyba blokuje z jednej strony... jesli trzeb a ja sciagnac to ona tez ma jakies zatrzaski bo probowalem ja podwazyc i sciagnac ale bardzo ciezko idzie a nie chcialbym jej polamac.

Napewno podnosi się ją do góry. Ta listwa przy szybie powinna być wciskana tak samo jak potem tapicerka. Listwę powinno się chyba wyciągać wcześniej ale juz nie pamietam a nie chce wprawadzać Cię w błąd.

dzieki za odp jak sie z tym uporam to dam znac jak to powinno byc

Tapicerka trzyma się również przy klamce do otwierania drzwi tam jest taki bolec (oś tej klamki) no i potem do góry prze szybie jest na wcisk. Powodzenia.

Jako, że demontowałem kilka razy boczki drzwi, postaram się nieco rozjaśnić temat. Zacznijmy do góry w okolicach dźwigni służącej do ustawienia lusterka znajduje się maskownica przykrywająca głośniczek wysoko-tonowy - należy ją zdemontować. Aby to zrobić należy odkręcić znajdujący się w niej wkręt oraz nakrętkę ukrytą pod gumową osłoną w miejscu mocowania dźwigni służącej do regulacji lusterka. Teraz wystarczy szarpnąć z czuciem maskownicę tak co by nie połamać trzymających ją jeszcze zatrzasków. Idąc dalej - we wnęce klamki pod zaślepka znajduje się wkręt, który należy wykręcić. Nieco w przód od klamki w miejscu przycisków służących do elektrycznego przesuwania szyby pod zaślepką znajduje się kolejny wkręt. W rączce za którą łapiemy za drzwi, gdy chcemy je zamknąć od wewnątrz znajdują się dwie śruby z łbem pod klucz imbusowy - domyślam się że te dwie śruby udało Ci się zlokalizować samodzielnie. Ostatni wkręt znajduje się poniżej wspomnianych śrub na wysokości kieszeni. Oprócz tego wszystkiego musisz oczywiście zdemontować głośniki oraz rączkę służącą do manualnego przesuwania szyby jeśli ją oczywiście posiadasz. Teraz wystarczy szarpnąć z czuciem za cały boczek co by puściły plastikowe spinki trzymające całość i gotowe.

Poniżej zamieszczam zdjęcie na którym na czerwono zaznaczyłem miejsca w których możesz spodziewać się śrub/wkrętów oraz innych elementów mocujących, na zielono zaś miejsca w których powinny się znajdować wykonane z tworzywa sztucznego spinki w postaci grzybków. Wiem, że zdjęcie nie jest może najlepszej jakości, jednak mam nadzieje, że pomoże w lokalizacji co niektórych zamaskowanych elementów.

I TAKIE odpowiedzi jak kolegi wyzej doceniam najbardziej...Wielkie dzieki za bardzo precyzyjna i szczegolowa odpowiedz i za wstawienie zdjecia z oznaczeniami gdzie co i jak....Szacunek dla kolegi as-a.... i raz jeszcze wielkie dzieki

I TAKIE odpowiedzi jak kolegi wyzej doceniam najbardziej...

Pamiętaj jednak, że na taką odpowiedź trzeba poświęcić czas, którego nie mamy zbyt dużo. Aby nam go zaoszczędzić proponuję abyś dokładnie przejrzał sobie informację zawarte w tym linku. Był on wiele razy umieszczany na forum a może rozwiązać wiele problemów, łącznie z opisane przez as'a zdejmowaniem tapicerki - milej lektury ;)

Pamiętaj jednak, że na taką odpowiedź trzeba poświęcić czas, którego nie mamy zbyt dużo. Aby nam go zaoszczędzić proponuję abyś dokładnie przejrzał sobie informację zawarte w tym linku. Był on wiele razy umieszczany na forum a może rozwiązać wiele problemów, łącznie z opisane przez as'a zdejmowaniem tapicerki - milej lektury ;)

Kurcze link ktory podales jest zajefajny i bardzo bedzie pomocny w przyszlosci..dzieki
Pozdrawiam

Pamiętaj jednak, że na taką odpowiedź trzeba poświęcić czas, którego nie mamy zbyt dużo.

Masz rację Kolego - przygotowanie takiego niepozornego postu zajmuje trochę czasu, jednak widzę, że było warto, bo komuś się przydało. Bardzo się cieszę, że moja praca nie poszła na marne i została doceniona ;)

Odgrzeje kotleta :)
Po deszczach weekendowych wsiadłem do Alfy i pod nogami miałem kałużę.
Widać, że woda leci po progu i później w tapicerkę.
Moje pytanie: Czy jak zdemontuję boczek drzwi, to znajdę tam folię czy inne cudo odpowiedzialne za zgarnianie wody?
Miałem dokładnie taki sam problem w poprzednim samochodzie (Mazda Xedos) i tak był taki foliowy jęzor, który się wywinął i woda leciała do wnętrza.

Z tego, co pamiętam była tam jakaś folia, ale jak była mocowana tego już Ci nie powiem :/

Widzę, że właściciele Xedosów, jak i ja, kupują 145/6 - to może nie być przypadek :D
A co do drzwi to wszystko zależy, ile razy już ktoś grzebał ^^

Amortyzatory
Powrót