[146] ciezko chodzi lewarek biegow boxer

• Autor wątku Autor wątku erzet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

erzet

Guest
Witam, w moim bolidzie ciężko chodzi lewarek biegów na "boki".zaczęło sie po wymianie oleju w skrzyni(prawdopodobnie nie ma to żadnego wpływu) ale nagle dźwignia zaczęła chodzić ciężko. poduchy sa git, dzis rozebrałem lewarek i nasmarowałem. Bez podpinania linki działa super a po podpięci linki znowu jest lipa. szukałem na forum tego problemu i znalazłem tylko do 156 a w boxerze jest nieco inaczej skrzynia więc jeśli jest jakiś schemacik jak to zrobic pod autem to bym był bardzo wdzięczny.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Wymiana oleju ma jak najbardziej wpływ na poruszanie się wodzików w skrzyni biegów. Jeśli nawet masz oleje tej samej specyfikacji to na początku jest gęstszy niż stary przerobiony. Jeszcze możesz pokombinować z wymianą linek idących od lewarka ale to trochę roboty a w boxerze tego nie robiłem.

Miałem taki sam objaw w swojej AR 146 tez wymieniłem olej,nic nie pomogło. W twoim przypadku nowy olej na pewno nie zaszkodził, ja bym obstawił na wodziki (linki sterujące mechanizmem) które bym gruntownie przesmarował, niestety moja AR tego nie doczekała, miałem wypadek :(, natomiast mój kolega miał taki sam objaw w Felicji oddał do mechanika tam mu wszystko przeczyścił i nasmarował i wchodzą teraz biegi jak w masełko, zapłacił 50 zł

ja również takie samo coś miałem i podjechałem do mechanika podniósł mi auto przesmarował linkę jakąś od spodu i odrazu inaczej było mówił mi jaką ale zapomniałem już

ok, dzieki Panowie, dzis sie tam wczłapie i postaram cos wykombinowac. moze uda mi sie nawet zrobic foty i wrzuci sie do zrob to sam z szybkim opisem...pzdr

zalej sobie linki WD40 albo jakims takim specyfikiem u mnie to pomoglo

Czy dostanę się z kabiny do lewarka i linek po demontażu tunelu środkowego? Pamiętam kiedyś jak ściągnąłem mieszek lewarka skórzany to pod spodem było widać taką osłonę gumową na lewarku da się jakoś ją ściągnąć od góry?

Czy dostanę się z kabiny do lewarka i linek po demontażu tunelu środkowego? Pamiętam kiedyś jak ściągnąłem mieszek lewarka skórzany to pod spodem było widać taką osłonę gumową na lewarku da się jakoś ją ściągnąć od góry?

Od góry dojdziesz do obudowy/łożyska dźwigni zmiany biegów. Linki co prawda tam widać, ale nic Ci to nie da. Musisz od dołu. Porozpinać wydech, wywalić katalizator, osłonę wydechu i nie wiem czy skrzynia nie będzie i tak troche przeszkadzała ;p

Ciągniesz do góry i gumowa osłona schodzi :) Z góry nic nie zrobisz, ale zobaczyć możesz, pół minuty roboty :)

A pod akumulatorem jest jakiś dostęp do tych linek gdzieś widziałem taki temat ale dotyczył 156 bo Chciałem je lekko nasmarować. A tak wogóle to problem jest w tym że ogólnie od zawsze lewarek chodzi lużno na boki ale biegi wchodzą, tylko teraz coś piątka nie zawsze chce tak jakby nie szło do końca.

Dostęp do linek masz wyłącznie od spodu samochodu, nad wydechem i nad skrzynią biegów.

Okazało się że cały wybierak był odkręcony prawie całkiem ten cały element z lewarkiem, trzeba było tylko dokręcić 3 śruby dołożyłem jeszcze 3 żeby docisnąć tamte i lewarek jak nowy jak nie to auto teraz. Wogóle to już prawie od początku miał luzy ale myślałem że to te linki i odpuszczałem to naprawiać. Dziwne że to wogóle działało z takimi luzami.A piąty bieg nie wchodził poprostu bo brakowało już miejsca w tej komorze i ocierało już o bok.

Amortyzatory
Powrót