PROBLEM Z ELEKTRYCZNYMI SZYBAMI...

• Autor wątku Autor wątku Robertxxx777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robertxxx777

Guest
Problem polega na tym,że prawa szyba wogóle mi nie "chodzi",a lewa się ciężko podnosi.Wg. mnie w lewej jest coś z siłownikiem,a w prawej to bezpiecznik lub siłownik.Pomóżcie,bo to mój pierwszy samochód i moje pojęcie o awariach jest prawie zerowe :( DZIĘKI

To tak: najczęściej po prostu zabrudzony bądź uszkodzony wyłącznik.
Jeśli wyłączniki dobre to:
Mi prawy również nie działał, wymieniłem cały podnośnik (allegro, używka, cena 50zł.) ale wcześniej ze schematem w łapce sprawdziłem wszystkie połączenia. Prawy jest o tyle prosty że kable idą prosto - zasilanie - wyłącznik - silnik - stacyjka. Proponuję wziąść schemat, spokojnie rozpisać go sobie, miernik w łapę i lecieć punk za punktem. Jest to dość prosty sposób i 100% skuteczny.
Jeśli nie masz schematu - w którymś moim poście zamieściłem link do wszystkich schematów AR145. Znajdziesz.

U mnie po wymianie chodzi, ale ciężko. Podejrzewam że szyba nie jest przykręcona do podnośnika w miejscu w którym ma być. Skutkuje to dużymi naprężeniami i szyba ciężko chodzi.

Lewa ciężko się podnosi - to j/w. Ew. zatarte prowadnice (choć ciężko zatrzeć bo plastik po metalu chodzi) albo przypalony silnik od podnośnika.

Pozdrawiam

Medork

Miałem podobnie w swojej. U mnie były to przełączniki. Pomogło czyszczenie styków i przesmarowanie smarem miedziowym do styków. Śmiga aż miło

Też tak miałem. Wystarczy przeczyścić styki. Ja zakupiłem WD 40 wymontowałem z drzwi przyciski i mocno wykąpałem w WD 40. Smiga swietnie - polecam!!!

Ja jednak upierał bym się przy tym smarze o którym wcześniej pisałem. Ma on jeszcze taka zaletę że zabezpiecza styki przed iskrzeniem, czyli problem nie powinien się już pojawić :P

Polecam wyjąć windę lewej szyby, wyczyścić i dokładnie nasmarować- u mnie pomogło.
Z prawą nie wiem, jakbyś potrzebował jakieś części to mam cały mechanizm podnoszenia szyby.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót