• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

jak prawidlowo zrobic restart komputera

• Autor wątku Autor wątku samul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samul

Guest
wczoraj korzystajac z ladnej pogody postanowilem wymienic sobie plyn w ukladzie chlodzenia i zalac nowy zimowy plyn do spryskiwaczy .w trakcie tej operacji odlaczylem akumulator zeby go troche podladowac .po wymianie i podlaczeniu akumulatora ,okazalo sie ze pompka spryskiwaczy chodzi tylko nie podaje plynu na szybe ,najwyrazniej wyglada na to ze chodzi tylko w druga strone , pomoglo ponowne odlaczenia akumulatora - juz wszystko ok .teraz pytanie jak prawidlowo zrobic restar komupera i czy mozna podladowac akumulator nie odlaczajac go od instalacji samochodowej .

odłączenie kompa w tym przypadku kasuje wszystko, nie polecam ładowania akumualtora na podłaczonej instalacji, a i pamiętaj o odłączaniu klem akumulatora odłączamy pierwszą plusową i jako osatnią ją podłączamy ...

A nie najpierw minusowa i na koniec minusowa. :|

wlasnie, mnie tez zawsze uczono - przy odlaczaniu aku, "negative first" czyli najpierw odlaczamy minusa, potem plusa. Przy podlaczaniu najpierw + potem - :shock:

elektronik z serwisu bosha (a jest to facet do którego przyprowadzają auta gdy serwisy itd nie mogą sobie poradzić) tak mi powiedział a uwierzcie ma facet pojęcie parę razy widziałem go w akcji (ratuje nam tyłek jak już nikt u nas nie może sobie poradzić :) ) ale mógł się mylić u mnie w warsztacie tez stosujemy metodę plusa pierwszego i plusa ostatniego

pikero napisał:
u mnie w warsztacie tez stosujemy metodę plusa pierwszego i plusa ostatniego
hehehe no to zalezy przy czym. Ja stosuje metode plusa pierwszego przy podlaczaniu do aku. A metode plusa ostatniego przy odlączaniu aku. Jak ty robisz tak samo to dobrze, to sie nie zrozumielismy po prostu. Jak robisz odwrotnie to jeden z nas nie ma racji i bardzo bym prosil kogos trzeciego o wypowiedz, bo niedlugo bede odpinal bateryjke i chcialbym wiedziec czy to dobrze robie. :?
Pozdro

ok w ramach sprostowania przy odłączaniu akumulatora najpierw odłączamy plus później minus przy podłączaniu najpierw minus później plus a kto ma racje niech rozstrzygnie ktoś trzeci :)

reset odlaczyc akumulator na pare minut/im zimniej tym krocej/ podlaczyc zrobic autoadaptacje i juz. ladowanie! a po co odpinac? jak jezdzisz sam... to tez sie laduje i co.wazne aby tylko byla maska podniesiana/zbiera sie gaz / pozadny prostownik ma sporo zabezpieczen.

ja od zawsze w każdym aucie przy odłączaniu aku jako pierwszy odłączam - a następnie+ natomiast przy podłączaniu jako pierwszy idzie + następnie -

Wczoraj dowiedziałem się,że w starszych autach żeby zrobić prawidłowy restart trzeba się śpieszyć.Chodzi o to żeby odłączyć akumulator w ciągu max 10 sekund po wyłączeniu zapłonu.Wtedy ma to sens.Podłączamy po MIN. 10 minutach.Czy pierwszy,czy ostatni plus nie ma to znaczenia,ażne żeby zmieścić się w tych 10 sek. :mrgreen:

Mimo wszystko proponuję odkręcać najpierw minusową, a zakładać najpierw plusową.
Chyba, że chcecie mieć spawarkę pod maską, jak sie klucz omsknie na masę... :-/
I wszystko jasne. Dobrze piszę? :-)

tu jeśli chodzi o ładowanie na podłączonym akku http://www.auto-swiat.pl/poradnik/artykuly/artykul.asp?Artykul=15759
co do odłączania klem przeczytałem ze 40 wypowiedzi i w większości ludzie radzą jednak pierwszy plus odłączać ponieważ delikatna elektronika tego wymaga, co do spawary kluczem o karoserie itd to rzeczywiście jest częste zdarzenie i myślę że w coraz ciaśniejszych przegrodach coraz łatwiej na zwarcie które również może uszkodzić elektr.. więc który sposób dobry heheh a może losowo raz ta raz tamta:)

przy spawaniu ZAWSZE odpinamy akumulator.powiedz temu gosciowi co mowil o tych 10 s niech wroci do szkoly i sie poduczy mozesz powolac sie na mnie.powaznie! ale brednie

piotriix napisał:
przy spawaniu ZAWSZE odpinamy akumulator.powiedz temu gosciowi co mowil o tych 10 s niech wroci do szkoly i sie poduczy mozesz powolac sie na mnie.powaznie! ale brednie
Jasną sprawą jest,że przy spawaniu czegokolwiek w aucie odpinamy akumulator.Co do tego nie ma wątpliwości.W te 10 sek. będę mojemu magikowi jednak wierzył,bo to z praktyki.Ja się na tym nie znam a jemu poprostu UFAM i tyle.

a zapytaj go skad akurat 10s a nie 100 czy 1000 s.reset polega na odcieciu zasilania pamieci ulotnej .ta zas jest podpieta na stale do akumulatora. dane z pamieci ulotnej nie zapisuja sie do pamieci ,,stalej,, te sa zapisane przez fabryke.czas odpiecia jest zalezny od stopnia naladowania kondesatora-ow a jak wiesz ich pojemnosc jest zalezna od temperatury /czyt. im zimniej tym mniejsza/ itd wlasciwie musialbym ci przytoczyc caly podrecznik tylko nie wiem po co .ot powstala nowa legenda i nowy sport .bieg w okolo alfy przez max 10 s. na nastepnym zlocie napewno bedzie taki konkurs :mrgreen: :mrgreen:ps aha zapomnialbym reset mozna wykonac tylko w starszych rocznikach.w nowych niestety nic to nie daje/inna konfiguracja ecu/

Przecież napisałem,że w starszych samochodach.A nasze 155 to co :?: Nówki :?: :mrgreen:

Przecież napisałem,że w starszych samochodach.A nasze 155 to co :?: Nówki :?: :mrgreen:

We wszystkich autach jest to samo niemniej w bardziej rozbudowanych gdzie jest jakieś BSE sterujące zasilanie rozdziałem mocy wyjmuję sterownik i zwieram + z minusem . Są też rozwiązania z dwiema bateriami trzeba uważać . Ale zawsze to działa .

Amortyzatory
Powrót