[155] materiały eksploatacyjne

• Autor wątku Autor wątku rafal70185
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafal70185

Guest
1, Olej wymiana - ile wchodzi i jaki najlepszy
- zauważyłam że strasznie mi cieknie spod korka wlewu, co może być tego przyczyną
2, Płyn chłodniczy wymiana - jaki wybrać i ile potrzeba do zalania naszych 155
- czy tą operacje można wykonać samodzielnie bez mniejszych trudności z odpowietrzeniem czy nie ma się co bawić i oddać mechanikowi
3, Płyn hamulcowy wymiana- jaki dot 3 czy dot 4

- zauważyłam że strasznie mi cieknie spod korka wlewu, co może być tego przyczyną
- czy tą operacje można wykonać samodzielnie bez mniejszych trudności z odpowietrzeniem czy nie ma się co bawić i oddać mechanikowi

ad 1

jakis motul 4100 power zaleznei co bylo wczesniej 10w40 lub 15w50

ad 2

ja polecam prestone

ad3

zdecydowanie dot4
ja wolalbym juz dot 5 lub 5.1

Co do oleju, to opinie są różne, jak poczytasz forum, to dużo na ten temat znajdziesz :) Jest nawet taki temat "Jaki olej" czy coś w tym rodzaju. Uniwersalny jest 10w40, Motul jest często polecany. Albo 4100, albo 6100. Do 1.8 TS, ale 16v wchodzi wg książki 4,4 litra oleju, nie wiem jak jest w 8v, więc nie będę tu jednoznacznie wyrokował. Co do korka, to miałem to samo i czasowo mogą Ci to silikonem uszczelnić, albo poproś, żeby Ci przegwintowali i będzie ok, to kosztuje drobną kasę.

Najlepiej jak pod korek po jego odkręcenie zakłada się nową podkładkę miedzianą ( uszczelniającą ) mechanicy często zakładają starą stąd te wycieki

Amortyzatory
Powrót