Do posiadaczy 145

• Autor wątku Autor wątku QBA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

QBA

Aktywny
Auto
ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v
Witam !!!

Mam pytanko a właściwie dwa pytanka do kogoś kto demontowal już conieco w alfie 145.

Pytanko dotyczy sytuacji z foto nr 1, a mianowicie czy da rade oddzielić przedstawioną listwe od tego plastikowego elementu dachu ?

Drugie pytanko: w jaki sposób listwa na foto nr 2 przymocowana jest do szyby?
Da sie to w jaki kolwiek sposób oddzielić.
Moja już troche podrdzewiała i chciał bym to wymienić.

Z góry dzięki za odpowiedz :mrgreen:

1 powinno się dać tylko czy nie będzie problemu z założeniem z powrotem, a ten kawałek dachu jest plastikowy?
2 w szybie od tej strony są dwa otwory, zapewne jest przytwierdzona do nich. Szyba jest w sprzedaży goła więc ten element swobodnie się przekłada

Brzoza napisał:
1 powinno się dać tylko czy nie będzie problemu z założeniem z powrotem, a ten kawałek dachu jest plastikowy?

Tak dokładnie ten element to plastik :)

dziwne....pisałem posta...
ale go chyba zapomniałem wysłac...
ten plastik na górze trzyma sie na śrubie która jest widoczna ak otwoży sie klape a reszta to juz spinki..więc trza delikatnie rwac..a co do tamtej to zdaje mi sie że to razem z szyba odchodzi ale moge się mylic...

KUBAS napisał:
...a co do tamtej to zdaje mi sie że to razem z szyba odchodzi ale moge się mylic...

No napewno odchodzi z szybą, ale chodzi mi o to czy da się to w jakiś cywilizowany sposób (bez wyrywania na hama) odczepic od tej szyby :) ?

1. Musisz wyjąć najpierw plastikową listwę. Tak jak napisał Kubas, trzymają się na jednej śrubie i na wsuwkach.
Stojąc z tyłu auta twarzą do szyby musisz dość energicznie ciągnąć do siebie listewkę. Wychodzą dość ciężko ale nie bój się szarpać, nie ma jak tego uszkodzić.
Później spokojnie wyjdzie gumowa listewka. Z montażem nie ma później żadnego problemu.
2. Musisz razem z szybą wyjąć, ja przynajmniej nie znalazłem innej metody...

Numis napisał:
...2. Musisz razem z szybą wyjąć, ja przynajmniej nie znalazłem innej metody...

No to wiem że razem z szybą ale chodzi mi o to czy ta listweka jest przyklejona do szyby czy może jakoś inaczej sie przy niej trzyma.
Chodzi mi o to ponieważ chce kupic taką listewke i wymienić ale jeśli to trzeba klejić to dam sobie spokuj ponieważ mam przyciemnioną tylną szybe i nie chce zmieniać listewki wraz z szybą. ;//

Tego nie wiem... Jak się okaże że można wyjąć tą listewkę i będziesz ją potrzebował to daj znać, zdemontuję Ci, mam rozbitą 145 na części...

Numis napisał:
Tego nie wiem... Jak się okaże że można wyjąć tą listewkę i będziesz ją potrzebował to daj znać, zdemontuję Ci, mam rozbitą 145 na części...

W niedziele prawdopodobnie jade do Dąbrowy Górniczej, tam kolega alfista z alfa clubu ma identyczną jak moja na częsci, biore od niego podsufitke i kilka drobiazgów, jeśli nie sprzeda mi tej listewki zwróce sie do ciebie, z góry dzieki ;)

Amortyzatory
Powrót