[145] Błąd 1320 , czujnik wału?

• Autor wątku Autor wątku plusminus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plusminus

Guest
Pacjent: 145 , 1.9JTD , 1999

objaw: zgasł najpierw parę razy podczas jazdy (nagle w czasie przyspieszania wyłączył się silnik jak nożem uciął). Po kilku próbach odpalał i jechał dalej. Aż do czasu jak zgasł.... i już nie "wstał" :(

Błąd sczytany: 1320 - rozbieżność we wskazaniach czujnika położenia wału korbowego (crankshaft) a czujnikiem halla wałka rozrządu (camshaft)
Myślałem , że standardowo umarł ten pierwszy. Kupiłem (oryginał BOSCH 80pln więc bez żalu) , wymieniłem. Niestety - objawy i błąd bez zmian.
Zmierzyłem oba czujniki (stary i fabrycznie nowy) - oba sprawne (~870)
Myślałem, że jednak górny padł ALE.....

EKSPERYMENT:
eksp. I
1. Kasuję błędy
2. Odłączam "dolny" czujnik
3. po pokręceniu rozrusznikiem mam błąd 1320.

eksp. II
1. kasuję błędy
2. odłączam "górny" czujnik
3. po pokręceniu... brak błędów.

Wniosek (mój oczywiście) - jak odłączam dolny komputer widzi wskazania z górnego i "0" z dolnego - wyrzuca błąd. Jak odłączam górny komputer widzi "0" z górnego i "0" z dolnego - brak błędu. Daleko idący wniosek - górny czujnik jest żywy :D

Dalej.... przejścia między gniazdem czujnika a komputerem - są. (we wtyku przy ECU piny 26 i 37). I tu zagadka: CO JESZCZE MOŻE BYĆ DO K...... !!!!
Plizzz help, ja już nie mam pomysłów :(

- no tak dolny, górny można się pogubić, ty to widzisz , my nie.
- ale to jest chyba tak: dolny to wału, górny Halla.
- jesli odłaczysz Halla to ECu nie ma z czym porównać, czyli nie ma blędu a przestawienie rozrządu jest.
- jesli odłączysz czujnik walu to jest błąd z definicji ponieważ ECU nie widzi silnika, nie ma znaczników na wale.
- cały czas mówimy o pracy podczas krecenia rozrusznikiem.
- ja myśle że jednak masz przestawiony rozrząd.
- podłaczenie tych dwóch czujników na raz wykrywa problem, zgłąsza bląd i stopuje silnik.
- w 156 TS można na stałe odłaczyć Halla, w JTD chyba raczej nie.

Ostatnia edycja:
- - ale to jest chyba tak: dolny to wału, górny Halla. .
Tak , oczywiście. Nazwałem w/g umieszczenia na silniku.
- - jesli odłaczysz Halla to ECu nie ma z czym porównać, czyli nie ma blędu a przestawienie rozrządu jest..
hmm.... chyba się nie zgodzę. Jeśli z czujnika wału podawane są wartości a z Halla podawane jest "0" to jest rozbieżność i chyba powinien byc błąd.
- - jesli odłączysz czujnik walu to jest błąd z definicji ponieważ ECU nie widzi silnika, nie ma znaczników na wale..
Nie wiem czy ECU diagnozuje czujnik wału jako pojedyńczy. Przy odłączeniu obu czujników błąd nie wyskakuje mimo , że oczywiste jest, że ECU nie "widzi" czujnika wału.
- - ja myśle że jednak masz przestawiony rozrząd..
Tylko, że pierwsze dwa razy silnik gasł , przez jakiś czas nie chciał odpalić po czym odpalał i pracował całkiem normalnie, jechał normalnie itd....
- - podłaczenie tych dwóch czujników na raz wykrywa problem, zgłąsza bląd i stopuje silnik..
ten sam błąd pojawia się natychmiast niezależnie czy czujnik wału mam podłączony czy odłączony. nie muszą być oba na raz

- czujnik CKP, położenia i obrotów wału korbowego posiada na obwodzie 60 zębów oraz w miejscu GMP 1 cylindra szczerbę na szerokości dwóch zębów.( 156 TS ).
- czujnik Halla posiada na swoim obwodzie nieregularne szczerby w ilości chyba 12 i podaje do ECu informacje wyprzedzająca , kiedy będzie GMP 1 cylindra.
- w ten sposób ECu może bez czujnika Halla uruchomić auto.
- obecnośc czujnika Halla powoduje to, że rozrusznik nie musi kręcić wałem korbowym dwa razy dłużej, aby ECu zdeszyfrowało kolejność wtrysku, zapłonu.
- bez sprawnego czujnika CKP żaden ECU nie może uruchomić swego silnika.

no i pewnie dlatego silnik nie odpala ;)

pytanie tylko gdzie szukać usterki jesli czujnik jest nowy (stary pomierzyłem , niby tez był ok?) , przejścia na kablach są , zwarć nie stwierdzono a ECU uparcie wyrzuca błąd i nie uruchamia silnika :(
Do tego wskazówką jest, że usterka pojawiała sie i znikała zanim ostatecznie już "rozłożyła" się...

- program autodata wersja 3.24 też nie daje wskazówki.
- pomocny mógłby być pomiar oscyloskopem sygnału z czujnika CKP, tylko nie kazdy ma taki oscyloskop.
- czyli nalezy szukać : połaczenia, CKP, Hall oraz ECU.
--

--

dzisiaj wieczorem będę miał oscyloskop to zobaczę co czujniki gadają.
Wczoraj zdarzyła się jeszcze dziwna rzecz: w ECU była niedawno wymieniana pamięć bo się uwaliła przy programowaniu więc na wszelki wypadek rozebrałem ECU żeby sprawdzić czy wszystko ok. Zostały poprawione luty ale nieby wszystko wyglądało na w porządku. Po złożeniu i podłączeniu ECU na swoje miejsce auto odpaliło "od strzała" , pochodziło może z minutę , zakrztusiło się i zgasło. błąd znowu 1320 i powrót sytuacji sprzed wyjęcia ECU. Sam już nie wiem o co chodzi... :confused:

W taki razie wygląda to moim zdaniem na uszkodzony ECU. Może przeprogramować trzeba?

no więc oscyloskop pokazuje sygnał z obu czujników. Ponieważ przejścia na kablach są to skłaniam się do uszkodzenia ECU. Chyba się rozejrzę nad jakimś na podmiankę a na razie ten co mam jest wyjety i powędruje na stół operacyjny ;)

Miałem podobny problem jak Ty kolego. Okazało się, że uszkodzony jest ECU,a dokładnie nie podawał sygnału na cewkę;/

Przeprasza, że dopiero teraz odpisuję ale przez parę dni byłem "poza zasięgiem" ;)

Rozwiązanie problemu okazało się o tyleż proste co jak dla mnie dziwne :confused:

otóż po wgraniu INNEGO oprogramowania zaczęło wszystko działać i (odpukać) działa do dzisiaj. Nie wiem o co chodzi , nie wiem czemu pokazywał uparcie wciąż błąd tego czujnika , nie wiem jak to możliwe że najpierw działał normalnie , potem raz działał raz nie działał a teraz znowu działa. Faktem jest , że na ORI sofcie nie chce latać , na innym lata bez problemu :confused:

Ale zrobiłeś odkop... Popatrzyłeś chociaż na datę ostatniego posta?

Amortyzatory
Powrót