[145] Co to za element wydechu?

rooshyo

Nowy
Auto
Służbowe 500 koni
Witam, ostatnio Alfa zaczęła mi pierdzieć "jakoś tak trochę za silnikiem", dzisiaj oblukałem na kanale i wydaje mi się, że pierdzenie dochodzi stąd:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07cd7e1730fb620f.html

Wygląda mi to na jakiś jakby filtr czy coś? W środku widać metalową plecionkę. Jest zaraz za czujnikiem sondy i przed pierwszą puszką. Czy ktoś mi powie, czemu zaczęło pierdzieć i co z tym zrobić? Pozdro;)

Tak wygląda fabryczny łącznik elastyczny wydechu w AR, po prostu się przepalił nawet widać że jest na nim przedmuch bo go okopciło, pojechać do tłumikarza, wymieni w 10min, koszt jakieś 120-130zł łącznik+robota.

Taki łącznik kosztuje grosze (30-50zł)+robota.

Byłem u dwóch tłumikarzy, jeden zawołał 140 PLN za część, robocizna gratis, drugi 170 (!!) PLN, ale dodał, że to pewnie wina zapchanego katalizatora, bo ma już 11 lat i że ta nowa plecionka szybko może być z tego powodu wydmuchana bo cofa spaliny. Zaproponował nową plecionkę, wycięcie kata i wstawienie strumienicy (jakaś najtańsza za 10 PLN) za łączną kwotę 160 PLN (kat zostaje wtedy u nich). Skąd taka różnica w cenie? Na allegro chodzą za 25-30 PLN. I czy mógł mieć rację co do tego katalizatora? I czy ktoś zna wymiary tego łącznika? Wydaje mi się, że przekrój 50 lub 60 a długość 100mm. Kupiłbym wtedy z allegro i niech mi za dyszkę zamontują...

Pozdrawiam;)

rooshyo pod zadnym pozorem nie zostawiaj u nich kata, jakiegos wałka chce ci walnac i tyle...on ci wstawi strumienice gdzie z przegladem bedziesz miał potem problem, a on za tego kata zgarnie niezłą kase, juz lepiej przelot zrobic niz strumienice...nie polecam...

Ostatnia edycja:
Zamiast strumienicy wstaw zwykły tłumik w kształcie katalizatora, a katalizatora nie zostawiaj bo wart trochę kasy nawet zapchany.

No ok, ale myślicie że katalizator jest faktycznie zapchany i dlatego wydmuchało ten łącznik? A jak go zostawie dla siebie to gdzie go mogę potem spieniężyć?;) o strumienicach czytałem różne, krańcowe opinie, a jak to ma być jakaś za 10 PLN to też nie bardzo to widzę... Mówił też, że może dać inną ale wtedy cena za całość 300 PLN. Więc co w końcu radzicie:

zostawić kata, wymienić sam łącznik (wymiary?)
zamiast kata przelot
zamiast kata "zwykły tłumik w kształcie katalizatora"

Doradźcie coś, bo dźwięk w mieście przy otwartym oknie wprawdzie piękny, ale na trasie jest dość uciążliwy;)

Ostatnia edycja:
Ja będę robił trochą inaczej- wywalam kata a w jego miejsce 'przesunę' pierwszy przelotowy tłumik (u mnie są trzy). Pierwszy tłumik czy katalizator jest najważniejszy w całym układzie ponieważ jest to komora rozprężna i musi znajdować się w odpowiedniej odległości od kolektora. Wspawana rura /strumienica zaburza procesy falowe gazów i później wychodzą jakieś pierdziwaki i spadki momentu.

wstaw zwykły przelotowy tłumik, i odpusc sobie tych dusigroszy, poszukaj gdzie indziej, bo ceny maja z kosmosu, a kata mozesz na złomie sprzedac, za takiego kata to wg mnie ok 100-200 mozna dostac...zalezy jaki duzy

a jaki głos idzie u was gdy ten koszyczek mieliscie rozwalony? bo u mnie cos ostatnio sie głosno zrobiło, fakt ze moze na zimnym ale taki metaliczny pogłos...moze strumienica troche tez daje,

Witam
Ostatnio przerabiałem ten temat
Kupiłem plecionkę na allegro za 70 zł od gościa z nowego targu ,trzeba wyciąć stary element troszkę oszlifować pozostałość po tym elemencie i wspawać nowy peszel. Tylko nie zwykłą plecionkę tylko taką z wkładem nierdzewnym.
Pozdrawiam

a jaki głos idzie u was gdy ten koszyczek mieliscie rozwalony? bo u mnie cos ostatnio sie głosno zrobiło, fakt ze moze na zimnym ale taki metaliczny pogłos...moze strumienica troche tez daje,

U mnie raczej pierdząco-buczący niż metaliczny. Dlatego myślę kata zostawić bo chyba jeszcze jest dobry, a wymienić po prostu sam koszyczek. Ale jeszcze się za to nie zabrałem;)

Najwyższy czas w końcu zrobić ten tłumik, ze wstydem muszę przyznać że cały czas jeździłem z pierdzącym... I tu mam prośbę, czy mogłby mi ktoś w eperze sprawdzić wymiary tej plecionki? Bo mi albo nie działa, albo odpala się tylko 1 obrazek z 4, a ta część jest na drugim...

Mój VIN: ZAR93000002249135.

Chodzi mi o wymiary tego łącznika, bo chcę sobie zamówić z Allegro i wspawać samemu bo u tłumikarzy ceny kosmiczne;/
Jest na 1 obrazku, tuż za sondą (nr 2) ale nie jest oznaczony... http://www.spangerum.com:7080/navi?...INT_MODE=0&EPER_CAT=SP&WINDOW_ID=3&GUI_LANG=6

Z góry dzięki;)

Ostatnia edycja:
U mnie w Alfuni mam podobny problem, ale mi ten głośniejszy dźwięk nie przeszkadza więc tak sobie śmigam :D Ale intryguje mnie teraz kwestia zapchanego katalizatora - czy może on wpłynąć negatywnie na silnik?

taka , sprawa nie wiem moze się mylę :)
Ale generalnie plecionka im większa tym chyba lepiej ? Bo układ jest bardziej elastyczny itd. a zawieszenie tłumików jest na gumie .
Więc hmmm ja bym na twoim miejscu zrobił w ten sposób .
Plecionkę kupisz u gościa co ma tłumiki zapłacisz ja wiem może i 100zł ( ja kupiłem sporą do mojej ,dlatego taka cena i w dodatku ponoć z Walkera ) do tego wymierzyłem jak mają być rury. Na tokarce dorobiłem rury z podtoczeniem aby wszystko pasownie weszło , obspawałem i bajka :) . ( Fakt tylko ze ja mam tokareczkę i czasem mi się nudzi i tak się bawie :P więc jak coś to hmmm mogę Ci coś bądź komuś podorabiać :P , materiał tez jakiś się zawsze znajdzie :P )
Generalnie im łącznik jest bardziej elastyczny tym lepiej dla całego układu itd.
Ale to jest moja opinia :)

Aha, czyli mówisz, że średnica nie gra za bardzo roli, a jak z długością? Na Allegro są np

http://allegro.pl/lacznik-elastyczny-plecionka-60-x-200-mm-i1311072350.html ale może być za długi
http://allegro.pl/lacznik-elastyczny-wydechu-60-x-100-mm-tanio-i1311055784.html ale może być za krótki

może coś od nich?:

http://allegro.pl/lacznik-elastyczny-tlumik-drgan-audi-vw-bmw-alfa-i1316879942.html

Ciekawe, czy umieli by dobrać... Ja niestety nie mam tokarki, jedynie spawarkę... A tłumikarz u którego byłem zażyczył sobie 140 PLN tylko dlatego, że to "od VW":eek:

Amortyzatory
Powrót