• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Rozmiar gwintu w świecach zapłonowych

• Autor wątku Autor wątku korbi15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

korbi15

Guest
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Alfy Romeo 155 1.8 TS.
Od pewnego czasu ciężko mi ja na obroty wkręcić a przy 4000 obrotów czuć lekkie szarpnięcia. Wpadłem na pomysł ze wymienię świecę bo miałem tak w fordzie. Postanowiłem wykręcić świece żeby zobaczy jakie mam i tu zaczyna się zagadka. Wszedzień jest napisane ze powinna być jedna główna 4 elektrodowa i dopalająca. u mnie jest ten szkopuł ze wszystkie są z dużym gwintem i 4-elektrodowe a powinno być 4 duże i 4 małe(dopalające). A wiec pytanie moje brzmi czy w tym silniku są pozmieniane gwinty czy jak?? bo w te otwory małych świec na pewno nie wkręcę. Jeśli coś było kombinowane to możecie mi polecić jakiś temat gdzie takie rzeczy były naprawiane lub coś takiego bo wiem ze można założyć jakieś tulejki naprawcze. Czekam na jakieś propozycje. Pozdrawiam

8V ma wszystkie takie same więc chyba kolega nie wie co ma pod maską:)
BTW, w 8V wszystkie mogą być takie same czy też jest jakiś podział i lepiej np 1-no i 4-elektrodowe dać??

Wystarczą 1no elektrodowe,kilku elektrodowe to problem przy regulacji odstępu ,a nic nowego nie wnoszą :)

a dobre sa wogóle do ts-a wieloelektrodowe? zwykłe i dopalajace?

dobre do 16ek to sa platyny;)

Tych się nie reguluje, po to mają więcej elektrod;)
To,że mają więcej elektrod nie znaczy,że przerwa jest mało ważna
Reguluje się,są do tego specjalne okrągłe przystawki zakładane na centralną elektrodę-oczywiście niezbyt tanie.
Czasami zmniejsza się przerwy między elektrodami,np. po zagazowaniu zaleca się takie manipulacje ze względu na większy opór mieszanki gazowo-powietrznej,a tym samym łatwiejszy przeskok iskry.

Ale generalnie z zasady po to mają 4 elektrody żeby nie bawić się w regulacje:)
To co powiecie o świecach do 8V, mogą być takie same?? Obecnie mam 1 i 4-elektrodowe, obydwie wg książki są zalecane. I czy w przypadku 8V ma duże znaczenie w której dziurze siedzą??

szukaj swiec denso lub ngk ale japonskich nei fr (czarny napis ma byc) na takich moja gania najlepiej

Przepraszam za długą nieobecność. Problemy z dyskiem w komputerze.
Macie racje to jest 8V. Czyli wszystko w porządku?? To dlaczego szarpie skoro mechanik mi powiedział ze wymiana świec za jakieś 20 tys dopiero? Może możecie mi jakieś świece polecić, tylko takie za rozsądną cenę bo 400 zł za świece nie mogę dać.
Aha i skoro wszystkie maja ten sam gwint to niepotrzebne są dopalające??
Bo jeśli nie ma to obojętnie jakie kupie 4 czy 1 elektrodowe??
Bo na allegro widziałem zestaw świec do 155 i tam właśnie były 4 z dużym gwintem i 4 z małym i dlatego się zmieszałem ;]

a czy możecie podać jakie dokładnie to są świece? oznaczenie czy coś? mam nadzieję że są tańsze jak 100zł sztuka oczywiście chodzi mi o TS 8v, przy okazji od czego pasują cewki? Pytam ponieważ samochód w przedziale 2000-3000obr/min chodzi jakby na 3 gary, wymieniłem kable bo były mocno styrane ale niestety to nie to no i szukam dalej... Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
no i wymieniłem te świeczki (miałem 4 właśnie te NGK, i cztery inne dwu elektrodowe) poprawa jest, ale do ideału jeszcze sporo brakuje, po krótkiej przejażdżce wyszło że najbardziej szarpie przy 2300obr/min macie jakieś sugestie?

ja w pierwszym lepszym sklepie płaciłem 9zł za sztukę-dostępne na miejscu, więc chyba nie opłaca się bawić w allegro

Amortyzatory
Powrót