• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] Jaki płyn wlać do układu wspomagania?

• Autor wątku Autor wątku laska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

laska

Nowy
Auto
Była 155 1.8 TS 8V, Jest 166 2.4 20V 175 cv
Witam! Szukałem na forum ale nie moge znaleźć konkretnej odpowiedzi na pytanie jaki olej wlać do układu wspomagania? Musze wymienić bo to co jest w zbiorniczku przypomina smołe. Kupiłem elfa (elfmatic G3) może być taki olej?

Takie coś:
http://www.olejesamochodowe.com.pl/go/_info/?user_id=ELM1&lang=pl

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nawet hipola możesz sobie wlać zwykły przekładniowy no chyba że ma być niezwykły :)

dokładnie, ja mam hipol atf dextron 2 i wspoma ładnie cicho i gładko chodzi.

przede wszystkim atf II :) warto popatrzec na wlasciwosci higroskopijne, oraz na normy jakie spelnia:) np unikaj takich z organiki , moze warto pojsc w cos z serii texaco czy shell sa dosc dobre:)

w teorri ten Twoj elf jest do automatow a powinien byc do manuali, jaka to ma lepkosc?

Na opakowaniu nie pisze nic więcej niż w tym linku u góry. Tyle tylko że to minerał. No i reszta już jak w tym linku. Kurde gość w sklepie wypytał mnie jakie auto, rocznik i takie tam więc myślałem że wie co mi sprzedaje....

mowi sie ze do tego wspomagania powinien byc taki jak syntetyk do skrzyn manualnych, ale nie dam sobie za to jajka uciac:)

Panowie,chce wymienić ten płyn i niewiem dalej czy moge tego elfa lać czy nie...

lej spokojnie, to jest dextron 3 więc syntetyczny i lepszy w stosunku do dextrona 2.

Jak się okaże za rzadki (w co wątpię) to zmienisz na coś mineralnego.

Ostatnia edycja:
nie wiem jak to jest z olejami do wspomagania ale nie ktore sa nie mieszalne za soba i moga narobic balaganu, bylem kiedys w serwisie gdzie wymieniaja oleje i gosciu powiedzial ze nie ma pojecia co mam wlane do zbiorniczka i nie doleje mi bo sie boi.

nalej tutelle :)
nie droga bo chyba 30zł kosztuje 0,5L czy 0,7L jak kupiłem oryginał pierdziele potem zeby mi się coś rozciekło na pasek rozrządu :P

z porządnym płukaniem układu trzeba mieć 2 litry

Amortyzatory
Powrót