[145] Docisk hamulca + kontrolka hamulca ręcznego

Witam,
mam taki problem...
Czy stoję czy jadę docisk hamulca muszę wcisnąć aż do podłogi, żeby zahamować,
wcześniej wystarczyło lekko wcisnąć hamulec i Alfa hamowała gwałtownie, teraz... długość hamowanie jest dłuższa i niebezpieczna... do tego wszystkiego świeci lub mruga kontrolka hamulca ręcznego.

Moje auto: Alfa Romeo 145 1.9 JTD.

Co się dzieje? proszę o pomoc, z góry dziękuję! :)

Hmmm , zobacz stan poziomu płynu hamulcowego ?

A to żę wpada to moze dlatego ze hmmm zapowietrzył Ci się ukłąd bądz jest jakaś nieszczelność
Albo , poprostu w zbiorniczku juz nie ma płynu i zapowietrzyła się pompa

A sprzęgło dobrze Ci działa? Tak jak Dziaru pisze, sprawdź poziom płynu hamulcowego.

Krzyśko;431437 napisał:
A sprzęgło dobrze Ci działa? Tak jak Dziaru pisze, sprawdź poziom płynu hamulcowego.

Tak sprzęgło dobrze działa. Nie chciałem zakładać nowego tematu bo czytałem na forum, że to może być brak płynu hamulcowego, ale nikt nie pisał, że hamulec trzeba prawie do ziemi wcisnąć tak jak to u mnie jest, dodam jeszcze, że były takie momenty, że docisk dobrze pracował, a później już niepoprawnie.. i tak w kółko... także.. hmm płyn?! muszę sprawdzić w zbiorniczku czy jest..

EDIT:

Dodam jeszcze, że jak wciskam sprzęgło to tak coś ono piszczy? taki pustym odgłosem?! hmm...

Ostatnia edycja:
Tak sprzęgło dobrze działa. Nie chciałem zakładać nowego tematu bo czytałem na forum, że to może być brak płynu hamulcowego, ale nikt nie pisał, że hamulec trzeba prawie do ziemi wcisnąć tak jak to u mnie jest, dodam jeszcze, że były takie momenty, że docisk dobrze pracował, a później już niepoprawnie.. i tak w kółko... także.. hmm płyn?! muszę sprawdzić w zbiorniczku czy jest..

EDIT:

Dodam jeszcze, że jak wciskam sprzęgło to tak coś ono piszczy? taki pustym odgłosem?! hmm...

wydaje mi sie ze wysprzeglik mowi pa pa dlatego ucieka Ci plyn hamulcowy a z jego braku bella nie chce hamowac... :)

Sprawa załatwiona, miałem pęknięty przewód hamulcowy, płyn uciekał...

Koszt takiego przewodu elastycznego to 21 zł. Wymieniłem go w warsztacie i dolali mi płyn hamulcowy DOT - 4. Dodatkowo wymienili mi przednie klocki hamulcowe.

ale blisko bylismy z tym uciekaniem plynu :P

No popatrz na mojo pierwszą wiadomosc "bądz jest jakaś nieszczelność "
Więc trafilismy:)

Dzięki Alfiści za pomoc :) teraz różnica jest kolosalna, nawet nie wiedziałem, że tak można szybko i sprawnie hamować :D

generalnie jak nie ma hamulca to pierwsza rzecz jaką sie robi to sprawdzenie poziom płynu hamulcowego !! /:D hehe

pozdro

ze starości :0 , ma juz swoje lata więc hmmm jak wiadomo elementy gumowe parcieją itd ( tracą na swojej wytrzymałosci ) generalnie polecałbym Ci wymianę resztę przewodów gumowych , oraz dokładne przyglądnięcie sie przewodom stałym ( metalowym ) żebyś nie mial jakiś atrakcji na drodze :p

Przede wszystkim o giętkich przewodach przy każdym z zacisków.

Amortyzatory
Powrót