[146] Piszczy z wentylatora.

a jaki rozmiar torxa do tego podszybia ? Ja mam same za małe a na oko nie bedę kupował.

a jaki rozmiar torxa do tego podszybia ? Ja mam same za małe a na oko nie bedę kupował.
W moim aucie nie ma żadnego torxa.
Podszybie zamontowane jest na zaczepy.
I bodaj klucz nasadowy 13 do zdjęcia ramion wycieraczek.

Grzesiu masz u mnie piwo ;)
Kupiłem smar teflonowy w sprayu, odkręciłem wycieraczki i podszybie, zapsikałem z góry i jest cisza :) Wszystko w mniej niż 10 minut.
Jeszcze raz bardzo dziękuję :D

Nie ma za co, cieszę się, że pomogłem :)
Jutro będę robił taki sam zabieg w 155 :) Taki sposób lepszy niż ściąganie tapicerki, choćby powtarzać go co jakiś czas. Bo nie niszczymy nic i zajmuje tak jak u Ciebie kilkanaście minut.

A co do torx'a, to jest to chyba 6, ale zawsze dopasowuje z zestawu na oko, nie patrzę na cyferki :) Takie same miałem w 146. Jutro jak ściągnę to sprawdzę, jaki to dokładnie rozmiar.
sn00p, jeżeli nie masz torx'ów to pewnie poprzednik się wkur*** i zamienił na zatrzaski :rolleyes:

Pozdrawiam,
GrzesiuŻar

Ostatnia edycja:
Az tak zdesperowany nie bylem ale przynajmniej mam nawiew czysty i łopatki wyczyszczone z brudu i liscie wyjete. Zastanawia mnie jedno jak udało sie wam przez potrzybie dostać do dolnej tulei żeby ja też na smarować bo moim zdaniem na pół środki to dopiero szkoda czasu, ale to moje zdanie:)
Pozdrawiam Panowie

Az tak zdesperowany nie bylem ale przynajmniej mam nawiew czysty i łopatki wyczyszczone z brudu i liscie wyjete. Zastanawia mnie jedno jak udało sie wam przez potrzybie dostać do dolnej tulei żeby ja też na smarować bo moim zdaniem na pół środki to dopiero szkoda czasu, ale to moje zdanie:)
Pozdrawiam Panowie

No wiesz, dołu wentylatora nie dostaniesz bez ściągania tapicerki od środka... Ale jeżeli smarowanie od góry w 10 min pomaga na rok/dwa to dla mnie więcej nie trzeba :) Zawsze powtarzam, że ruszanie tapicerki zostawia jakiś ślad: tu jakiś zatrzask padnie, coś pęknie, coś się nagnie i potem trzeszczy lub odstaje... A w kilkuletnich/kilkunastoletnich autach plastiki są twarde, podatne na uszkodzenia.

Miałeś liście na wentylatorze? Chyba nie masz filtra przeciwpyłkowego, bo jak inaczej dostaną się tam liście?

Aaaa, faktycznie... Ale zawsze można go złożyć, tylko ramkę ciężko dostać. Włąśnie idę walczyć z moim wiatrakiem :)

Looknąłem, nigdzie nie widać żadnego torxa.
Możecie wytłumaczyć gdzie dokładnie powinny być ?

U mnie torxy służą do przykręcenia plastikowego podszybia, koło uszczelki od komory silnika. Są 3 lub 4, już nie pamiętam... są w sporych odległościach od siebie i trzeba je odkręcić, żeby móc ściągnąć podszybie.. Postaram się jutro fotkę wrzucić jak coś.

Rozmiar torx'a, którym je odkręcałem to 20 (?!?) - nigdy nie zwracałem na to uwagi, ale tak jest napisane na tej końcówce :)

Pozdrawiam,
GrzesiuŻar

Ostatnia edycja:
W 146 jest tylko jedna śrubka na środku trzymająca jedną i drugą stronę podszybia, reszta plastiku jest na zatrzaskach także sn00p nie musisz się martwić i szukać tych śrubek.

Nie do końca tak jest. Zatrzaski są w górnej części, przy szybie. W dolnej części przy uszczelce są trzy wkręty z łbem na torx T20, wkręcane w plastykowe korki. Jeden na środku podszybia w miejscu łączenia osłon. Pozostałe dwa na środku osłon lewej i prawej. W uszczelce są wycięcia w miejscu gdzie znajdują się wkręty.

Nie do końca tak jest. Zatrzaski są w górnej części, przy szybie. W dolnej części przy uszczelce są trzy wkręty z łbem na torx T20, wkręcane w plastykowe korki. Jeden na środku podszybia w miejscu łączenia osłon. Pozostałe dwa na środku osłon lewej i prawej. W uszczelce są wycięcia w miejscu gdzie znajdują się wkręty.

Dokładnie, tak samo miałem w 146 i mam w 155 :) Także jeżeli masz miejsca wolne w osłonach to wkręć sobie nowe wkręty..

No to postanowiłem zrobić manuala.

A więc do pracy potrzebne nam będzie:
1 - Alfa Romeo 146/145 z klimatyzacją i piszczącym wiatrakiem
2 - śrubokręt Torx T20
3 - szmatka do czyszczenia
4 - rurka/przewód o długości ok. 10 cm.
5 - Smar... według uznania co kto lubi

Pracę zaczynamy od ustawienia wycieraczek na baczność. O tak....

17.jpg

Następnie wyciągamy gąbkę z lewego rogu komory silnika

18.jpg

Po jej wyciągnięciu mamy dostęp do uszczelki którą, aby się nie męczyć ściągamy do połowy.

19.jpg

O oto otrzymujemy dostęp do dwóch wkrętów Torx T20

20.jpg

I drugi na łączeniu plastików...

21.jpg

22.jpg

Ściągamy podszybie które jest zamontowane w górnej części na pięć zatrzasków. Aby uniknąć kłopotów, zaczynamy od zatrzasku w samym rogu i kończymy w środku. Plastik kładziemy na szybie aby się nie babrać z wężykami od spryskiwacza.

23.jpg

Tu pojawia nam się pewien upierdliwy w wyciąganiu plastik.

24.jpg

Na szczęście jest on elastyczny ale mnie sprawił trochę kłopotu. Polecam odczepić górne zatrzaski, górną krawędź wcisnąć pod szybę i wypchnąć dolną krawędź do góry. I tak dostajemy się do filtra kabinowego.

25.jpg

Filtr jest zamontowany na dwa zatrzaski, ale jak ktoś nie ma rączek jak drwal, bez trudu je odepnie.

26.jpg

Wyciągamy filtr i witamy się z gąską...

27.jpg

To nasza słodka i hałaśliwa pociecha..

28.jpg

Ponieważ jest ona trochę w głębi, potrzebujemy do jakiejkolwiek pracy wężyk gumowy. Ja kilkakrotnie popsikałem ośkę z góry WD40 włączając na chwilę i znowu. Jednak samo WD40 to mało... przydałby się jakiś gęstszy środek. Można pokusić się o odkręcenie plastikowych łopatek i nasmarowanie oski... ale za zimno. I tak mam już ciszej :D

Dziękuje za uwagę...

A tu jest wersja tego w pdf-ie ze strzałkami i opisem jak dla przedszkolaka...
http://cid-ab5f93e6317a15fd.office.live.com/self.aspx/Documents/Wentylator.pdf

Podobny przypadek przerabiałem w lagunie (moim drugim bolidzie, którym jeździ moja żona). Wymontowałem dmuchawę i tam gdzie oś silnika dmuchawy jest łożyskowana/tulejowana zapodałem strzykawką selenię 20k:D i jest cisza. Czyli zrób tak jak kolega wyżej napisał.

a co to jest ta "selenia"?:30:

---------- Post dodany o godzinie 23:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:34 ----------

tak wogóle to mam ten sam problem - piszczenie wentylatora :/

Selenia 20K to olej silnikowy:)

Macminik, wydłub te kawałki czegoś między szybą a blachą, bo to blokuje odpływ wody.

Ostatnia edycja:
Uprzedziłeś mnie z manualem :) Mnie zniechęciła na razie zima, żeby fotki robić :D

A tak btw to filtr masz raczej do wymiany... ? ;)

Pozdrawiam,
GrzesiuŻar

koledzy a ja mam pytanie dlaczego dostajecie się do wiatraka od strony podszybia? W 145/146 nie można dojść od dołu? Bo w 155 wyjęcie wiatraka to 2 minuty pracy.

a gdzie masz dmuchawę ? pod schowkiem jak w 156 ?
chyba jest tak samo\
czyli śrubka , przekręcić dmuchawę , wyjąć , wypiąć wtyczkę, przeczyścić , nasmarować
złożyć

fotki chcesz ?

Podzielisz się tymi fotami?

Ten wątek wyszukuje się na wszystkie zapytania z dmuchawą i nawiewem 156, a osobnego nie znajduje...

Świetna robota. Rozumiem, że bez klimy robota jest podobna??

Amortyzatory
Powrót