Panie, Panowie - koledzy Alfiści!
Od trzech tygodni jestem posiadaczem AR 155 1.8 wersji Formula. To nie jest moje pierwsze spotkanie z AR ponieważ tata ma 166, ale przejdźmy do rzeczy.
Posiadacze AR 155 znają swoje auta zapewne dość długo, więc mam do Was (oczywiście jeśli inni się orientują to także liczę na odpowiedzi) kilka pytań:
- Mam centralny zamek w AR (zarówno z pilota jak i kluczyka) ale przy drzwiach lewy tył niestety zamek nie działa i trzeba je otwierać i zamykać ręcznie - rozumiem, że trzeba rozebrać cały boczek żeby sprawdzić co jest nie tak. Jak się do tego zabrać? Na co uważać?
- Zostańmy dalej przy centralnym kiedy zamykam drzwi z pilota bądź kluczyka centralnym widzę, że wszystkie się zamykają jednak od razu zaraz po tym otwierają się. Dopiero jak przekręcę kluczykiem od strony pasażera wszystkie drzwi się zamykają. Od kierowcy zamykają się tylko te drzwi - lewy przód (od kierowcy)
- Czy jeśli nie działa guzik od el szyb z prawej strony (od pasażera) jest możliwość np przeczyszczenia styk od kostki? Czy po prostu wymienić cały guzik?
- Jakie powinno być ciśnienie w kołach 14tkach? 2.2? czy może zalecane jest inne?
- Nie działają mi spryskiwacze. Po kilku pociągnięciach do siebie przełącznik zespolony nie wychodzi ani grama płynu, wycieraczki zaczynają działać po tych właśnie kilku pociągnięciach i na tym niestety się kończy. Nie słyszę silniczka od spryskiwaczy. Może to wina bezpiecznika? Który to jest?![]()
Jeśli ktoś ma osłonę od bezpieczników do sprzedania to chętnie kupię
- Nie działa podgrzewanie tylnej szyby. Po naciśnięciu guzika w przełączniku zespolonym widzę pod zegarami że włączone jest podgrzewanie, ba nawet po określonym czasie wyłącza się kontrolka - tak jak by szyba była już niby ogrzana, lecz tak się nie dzieje. Jest taka jaka była cały czas.
- Czasami nie włącza się od razu poziom benzyny i jest tak jak by na zerze (pomimo tego, że paliwa jest np pół baku). Czasami włączy się po kilku km, czasami wcale, czasami od razu. Gdzie jest przyczyna?
Na razie tyle pytań sobie przypomniałem. Dziękuję Wszystkim z góry za pomoc i odpowiedzi!Na pewno się odwdzięczę!
![]()