Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Kilka pytań dot. AR 155. Centralny, spryskiwacze, podgrzewanie szyby

danello
    Gość

Domyślnie Kilka pytań dot. AR 155. Centralny, spryskiwacze, podgrzewanie szyby

Panie, Panowie - koledzy Alfiści!
    Od trzech tygodni jestem posiadaczem AR 155 1.8 wersji Formula. To nie jest moje pierwsze spotkanie z AR ponieważ tata ma 166, ale przejdźmy do rzeczy.
    Posiadacze AR 155 znają swoje auta zapewne dość długo, więc mam do Was (oczywiście jeśli inni się orientują to także liczę na odpowiedzi) kilka pytań:

- Mam centralny zamek w AR (zarówno z pilota jak i kluczyka) ale przy drzwiach lewy tył niestety zamek nie działa i trzeba je otwierać i zamykać ręcznie - rozumiem, że trzeba rozebrać cały boczek żeby sprawdzić co jest nie tak. Jak się do tego zabrać? Na co uważać?

- Zostańmy dalej przy centralnym kiedy zamykam drzwi z pilota bądź kluczyka centralnym widzę, że wszystkie się zamykają jednak od razu zaraz po tym otwierają się. Dopiero jak przekręcę kluczykiem od strony pasażera wszystkie drzwi się zamykają. Od kierowcy zamykają się tylko te drzwi - lewy przód (od kierowcy)

- Czy jeśli nie działa guzik od el szyb z prawej strony (od pasażera) jest możliwość np przeczyszczenia styk od kostki? Czy po prostu wymienić cały guzik?

- Jakie powinno być ciśnienie w kołach 14tkach? 2.2? czy może zalecane jest inne?

- Nie działają mi spryskiwacze. Po kilku pociągnięciach do siebie przełącznik zespolony nie wychodzi ani grama płynu, wycieraczki zaczynają działać po tych właśnie kilku pociągnięciach i na tym niestety się kończy. Nie słyszę silniczka od spryskiwaczy. Może to wina bezpiecznika? Który to jest?
    Jeśli ktoś ma osłonę od bezpieczników do sprzedania to chętnie kupię

- Nie działa podgrzewanie tylnej szyby. Po naciśnięciu guzika w przełączniku zespolonym widzę pod zegarami że włączone jest podgrzewanie, ba nawet po określonym czasie wyłącza się kontrolka - tak jak by szyba była już niby ogrzana, lecz tak się nie dzieje. Jest taka jaka była cały czas.

- Czasami nie włącza się od razu poziom benzyny i jest tak jak by na zerze (pomimo tego, że paliwa jest np pół baku). Czasami włączy się po kilku km, czasami wcale, czasami od razu. Gdzie jest przyczyna?

Na razie tyle pytań sobie przypomniałem. Dziękuję Wszystkim z góry za pomoc i odpowiedzi! Na pewno się odwdzięczę!

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał danello Zobacz post
    Mam centralny zamek w AR (zarówno z pilota jak i kluczyka) ale przy drzwiach lewy tył niestety zamek nie działa i trzeba je otwierać i zamykać ręcznie - rozumiem, że trzeba rozebrać cały boczek żeby sprawdzić co jest nie tak. Jak się do tego zabrać? Na co uważać?
    Musisz dostać się do siłownika, sprawdzić czy ma sygnał z CZ
    Zostańmy dalej przy centralnym kiedy zamykam drzwi z pilota bądź kluczyka centralnym widzę, że wszystkie się zamykają jednak od razu zaraz po tym otwierają się. Dopiero jak przekręcę kluczykiem od strony pasażera wszystkie drzwi się zamykają. Od kierowcy zamykają się tylko te drzwi - lewy przód (od kierowcy)
    Tu musisz sprawdzić domykanie blokady drzwi pasażera ten mechanizm z wystającym kołeczkiem(wyregulować)
    - Czy jeśli nie działa guzik od el szyb z prawej strony (od pasażera) jest możliwość np przeczyszczenia styk od kostki? Czy po prostu wymienić cały guzik?
    Zacząć od sprawdzenia przycisku
    Jakie powinno być ciśnienie w kołach 14tkach? 2.2? czy może zalecane jest inne?
    Powinno być 2 atm
    Nie działają mi spryskiwacze. Po kilku pociągnięciach do siebie przełącznik zespolony nie wychodzi ani grama płynu, wycieraczki zaczynają działać po tych właśnie kilku pociągnięciach i na tym niestety się kończy. Nie słyszę silniczka od spryskiwaczy. Może to wina bezpiecznika? Który to jest?
    Jeśli ktoś ma osłonę od bezpieczników do sprzedania to chętnie kupię
    nad bezpiecznikami są ikonki od czego dany bezpiecznik jest. Myslę że masz spaloną pompkę lub jej elektryczne połączenie(kostka)
    Nie działa podgrzewanie tylnej szyby. Po naciśnięciu guzika w przełączniku zespolonym widzę pod zegarami że włączone jest podgrzewanie, ba nawet po określonym czasie wyłącza się kontrolka - tak jak by szyba była już niby ogrzana, lecz tak się nie dzieje. Jest taka jaka była cały czas.
    Pewnie masz poprzerywane paski w szybie i działa tylko jeden
    - Czasami nie włącza się od razu poziom benzyny i jest tak jak by na zerze (pomimo tego, że paliwa jest np pół baku). Czasami włączy się po kilku km, czasami wcale, czasami od razu. Gdzie jest przyczyna?
    W czujniku poziomu-wyjąć sprawdzić łączenia elektryczne oczyścić

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Znawca Avatar Jerry1
    Mieszka w
    KRA
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Dołączę się o pytanie o poziom benzyny.
    Co zrobić gdy pokazuje za dużo?Miałem przypadek gdy paliwo się skończyło a wskazówka uparcie pokazywała ćwierć?

Za niedziałające spryskiwacze mogą odpowiadać skorodowane styki przy silniczku.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Jerry1 Zobacz post
    Co zrobić gdy pokazuje za dużo?Miałem przypadek gdy paliwo się skończyło a wskazówka uparcie pokazywała ćwierć?
    Może pływak się gdzieś przyciera, trzeba wyjąc i sprawdzić

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

AndonePB
    Gość

Domyślnie

co do poziomu benzyny to w skrajnych przypadkach zalejesz 15 litrów i rezerwa i tak będzie świecić... a wskazówka mimo tego czy masz 1 litr czy 10 pokazuje zazwyczaj to samo Alfy nie lubią jeździć na oparach

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Dokładnie, w 146 jak wyjeździłem bak na rezerwie to po zatankowaniu za 50zł nawet się nie uniosła wskazówka... Także trzeba lać więcej, jeżeli drażni Cię lampka od rezerwy.. A cena litra benzyny rośnie i rośnie... ;/
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Mam centralny zamek w AR (zarówno z pilota jak i kluczyka) ale przy drzwiach lewy tył niestety zamek nie działa i trzeba je otwierać i zamykać ręcznie
    Moim skromnym zdaniem zamek masz do wymiany.W 1.8 wymieniałem raz.W V6 dwa razy i żeby było śmieszniej uwaliły się trzy zamki w prawych tylnych drzwiach.Najlepiej go wykręć i zapodaj napięcie bezpośrednio na zamek będziesz wtedy wiedział czy zamek jest ok czy w instalacji jest coś nie tak.
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

danello
    Gość

Domyślnie

Właśnie musze coś podziałać z tym centralnym i spryskiwaczami bo mnie to irytuje, ale jak tu się za coś zabrać w taką pogodę :/

Masz Q4

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Masz Q4
    Mam
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992