[155] uszczelniacz wału

Pawel_B

Nowy
Auto
Alfa Crosswagon
Witam pierwszy raz!
Przeszukałem trochę forum (i z rad odnośnie samodzielnego napinania łańcucha rozrządu skorzystam) i nie znalazłem zdecydowanej odpowiedzi na nurtujący mnie problem.

Rzecz dzieje sie w silniku 1.8 TS 8 zaworów z przebiegiem ponad 271000 km.
Alfa 155.

Bardzo cieknie mi z silnika. Auto wychlapuje cały olej. Około 3-4 litry na 100 km.
Stawiam na uszczelniacz wału korbowego. Ale studiując eper i fora mam juz coraz więcej wątpliwości czy uszczelniacz może być tego sprawcą. Wydaje się, że tak, bo wał "wychodzi" z bloku silnika i napędza te wszystkie pompki itp.
Czy ktoś z forumowiczów "roztwierał" silnik i wie jak to wszystko tam wygląda?
I jeśli to jest uszczelniacz to czy jest to kłopotliwe dla przecietnego mechanika i czy mocno kosztowne.
Pozdrawiam!

I jeśli to jest uszczelniacz to czy jest to kłopotliwe dla przecietnego mechanika i czy mocno kosztowne. Pozdrawiam!
Nie przyglądałem się jak to wygląda w Alfie ale generalnie wymiana uszczelniacza od strony rozrządu jest prosta i przy żyłce mechanika śmiało można to zrobić samemu dysponując oczywiście odpowiednim sprzętem.

Też tak mi się wydaje.
W 8v uszczelniacz chyba przychodzi w tej jakby dodatkowej osłonie od przodu silnika. Przynajmniej tak mi wychodzi z analizy rysunków.
W sumie to tak jakby z uszczelniacza to ciekło mi "od zawsze". Teraz w przeciągu ostatnich 300 km tak znacząco sie nasiliło.
Ciekawi mnie czy wycieki spowodowane mogą być pęknięciem którejś miski, puszki czy osłony. W sumie to w nic nie przywaliłem ale teraz czesto jest tak, że wjeżdża się w muldy sniegu, kałuże. Czy to nie mogłoby spowodować pęknięcia? Silnik gorący a tu nagle plask w zimną breję z sniegu.

Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie.
Kurcze, im bardziej zgłębiam temat tym więcej dostrzegam komplikacji.

Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie.
Kurcze, im bardziej zgłębiam temat tym więcej dostrzegam komplikacji.
Jakie tam komplikacje, wystarczy dobrze obejrzeć silnik skąd leci olej to nie jest trudne

Na zewnatrz kadłuba wychodzi wałek pośredni a nie wał korbowy

Czyli jeśli to poszedł uszczelniacz to uszczelniacz wałka pośredniego?

PS. Przepraszam, za namolność i dociekliwość ale przez trzy lata zmieniałem tylko olej, klocuszki, zawieszenie i lałem paliwo. Alfasudy miałem bardziej opanowane ;]

Czyli jeśli to poszedł uszczelniacz to uszczelniacz wałka pośredniego?
Nie no teraz to ja pokręciłem :D na zewnątrz pod paski klinowe wychodzi koło z wału korbowego w środku obudowy napędu rozrządu przekazuje napęd krótkim łańcuchem na koło pośrednie i dalej długim łańcuchem na wałki rozrządu. Dziwię się że koledzy nie rzucili mi się do gardła przy mojej pomyłce:D

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót