• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[155] płukanie silnika po remoncie

NERO2287

Nowy
Auto
jest- Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTD 16V, była-alfa romeo 155 2.0 ts 16v
jak wyzej, bedzie robione: panewki, pierscienie i szlif cylindrów, wiadomo reszta potrzebna, chce zalaz na to motor motulem 15w-50 plus filt jesli dostane mana, ale chciałbym sie dowiedziec czy konieczne jest płukanie silnika po przejechniu x km, (po dotarciu nowych elementów, spasowaniu ich) czy mozna od razu zalac motulem i smigac, tylko miec na uwadze zeby troszke szybciej zmienic olej?a na płukanie motuem to troszke skzkoda

Szkoda motula na docieranie. Są specjalne oleje przeznaczone do docierania silników po składaniu.

czyli wypadałoby , a piszac ze miec na uwadze szybsza wymiane to zamiast 8-10 t. km to np 6, jak cenowo stoja te niby spejalne oleje? czy do płókania moze byc mineral czy musi byc pół syntetyk?, aha po tym co napisałem jaki jest zalecany okres czasu docierania? i jak nalezało by jezdzic w tym czasie?

Ja słyszałem z kilku źródeł żeby po takim zabiegu olej wymienić po 2kkm.

ale co to za docieranie na syfiastym oleju, jak zalejesz szajs to raczej zatrzesz niż dotrzesz silnik

czyli srednio ok 1 miesiaca
max 2 miesiace, zaleznie kto ile jezdzi

jokos nie chce mi sie wierzyc zeby az tak lepiej dawał niz jakis inny olej, ale de facto nie znam sie w tych sprawch, filtr oleju pasowałoby wymienic po wymianie oleju po płukaniu czy od razu? nie zaszkodzi jak na płukanie bedzie stary filtr?

No jak stary filtr ? to koszt 14 PLN a później będziesz sobie w brodę pluł ! to tak jak by w jednej gumie kilka razy bzykać

i jeszcze samemu ja wulkanizowac;)

No i co? Skoro masz silnik po remoncie za kilka tys. to szkoda kilkanaście złotych, aby mieć pewniaka?
Ja bym to zrobił np. tak:
- 2000km np. na Motul 10W40 300V albo innym bardzo dobrym, wyczynowym oleju, albo to coś do docierania na 800km,
- płukanka, nowy filtr (stary po płukance jest bezużyteczny i zapchany!),
- Motul 300V do pierwszej wymiany po 10 tys i tu już jakiś tańszy olej, typu Motul 6100 Synergie albo Valvoline Maxlife 10W40 - jakby nie patrzeć, to dobra klasa lepkościowa dla starego TSa, nie wiem jak przy naszych mrozach widzisz 15W50. Jak chcesz katować auto, to się nie piernicz, tylko dawaj 10W60.

nic sie mu nie stanie jak zaleje motula 4100 15w50 polsyntetyka chyba ze ma ochote na 300v 15w50 to jak najbardziej

Do płukania to zwykły półsyntetyk, nowy filtr, wymiana po 2000-3000 km, nie cisnąć gazu, spokojnie do 4000 rpm. Później nowy olej, nowy filtr i heja do przodu.

Wymień olej i filtr po 1000 km i nie przedłużaj. Po takim czasie wszystkie syfy po szlifie zebrane. Każdy silnik u nas złożony po 1000 km. miał taki zabieg. Nie lej najtańszego badziewia zalej jakiś dobry 10W40 to w zupelności wystarczy.

czyli jeden ciul czy zaleje mobilem czy castrolem po remoncie na płukanie? aby był 10w-40? a po płukaniu zalac motulem 15w-50 4100 czy 6100 10w-40? ?, chodzi mi o olej który najlepiej podpasuje sie pod alfe, wiadomo sa to oleje do silników które lubia brac olej...

Ostatnia edycja:
ja uzywam do 155 4100 15w 50 sa ludzie ktorzy powiedza ze to nie dobrze ale ja sie tym nie przejmuje tylko leje i tak juz 80 tys ,jesli masz obawy ze za gesty, zima itd to zalej 6100 10w40 tez bedzie dobry lub jakies volvo 10w 60, agip

a jaki olej wlac do skrzyni? moze byc motul 75w-80?

Amortyzatory
Powrót