[145] Benzyna w oleju

Kris1979r

Nowy
Auto
Alfa romeo 145 1.4 Boxer klima
Witam ponownie pojawił się u mnie kolejny problem a mianowicie jak w temacie paliwo w oleju silnik 1,4 boxer. Olej texaco 10w. Silnik chodzi bez zarzutów nie kopci latem miałem wymieniane pierścienie i przy okazji mechanik sprawdzał panewki tuleje idt. wszystko w porządku więc skond paliwo w oleju? Czy ma to coś wspólnego z moją jazdą ostatnio dojeżdżam do pracy 2km. rano potem stoi 8 godz. i znów 2 km. do domu silnik ledwie się nagrzewa do 40 stopni.

tak, jak najbardziej od tego, polecałbym przed ruszeniem rozgrzac auto triche na postoju, i nie trzymac podczas jazdy blisko 2krpm tylko troszke wiecej, profilaktycznie przejechac sie czasami w trase czesciej...i jak najsztbciej zmien olej, polecam motula...:p

Dzięki za odp. Trochę szkoda oleju dopiero zmieniałem jakieś 300 km. temu ale jak mus to mus

no na temat szybkich zmian oleju tez moge sie pochwali, zrobione ok 50km, z czego połowa to na holu...:( miska urwana...ale to daaaawno...poszła do spawania a trafiła sie cała to kupiłem przy okazji na podmiane,...jakby ktos chciał to moge ja odsprzeda, spawana na korku ale daje 100% gwarancje ze jest szczelna, lubie miec wsio na tip top:p

dokładnie, dobry i zawsze ok olej to podstawa dla tego silniczka...

Nie chodzi o to czego żal tak tylko napisałem że dopiero wymieniłem termostat jest nowy a auto się nie nagrzeje na takim odcinku przy 18 stopniowym mrozie. Dodam tylko że odpalam i jadę

powiem ci tak kolego...daj z 2 minutki silnikowi na rozprowadzenie oleju i złapanie obrotów wraz z podstawowatempratura, duzo czasu to nie jest, na postoju paliwwa tez duzo ci nie spali, ja mam 2.0 i jeszcze dłuzej czekam w minusowe temp...warto:)

to tym bardziej spacerkiem, kondycja na wiosne bedzie, nie oszczedzaj czasem przy wymianie na filtrze oleju...to tylko kilka złotych,

Koledzy jeszcze jedno pytanie do jakiej temperatury rozgrzewać silnik przed wyjazdem? 90 stopni ?

nie no bez przesady...niech pochodzi z 2 minutki chociaz...a najlepiej do 1 kreski na wskazniku...i bedzie git na bank...

---------- Post added at 18:11 ---------- Previous post was at 18:11 ----------

na dniach bede testował motulka z filtrem mana, zobaczymy czy cos sie zmieni...

jak masz dobry termostat to powinno to zając ok 2-3 minutek, i 1km radziłbym spokojnie a dalej juz coraz mocniej,...

ok. dzieki

---------- Post added at 18:04 ---------- Previous post was at 17:25 ----------

Przy okazji jeszcze jedna sprawa, kiedy przejść z 10w40 na 15w40 może już czas mam przejechane 180 000

Kolego, nie zmienia się oleju zależnie od przebiegu, nie wiem dlaczego krąży taka plotka. Jeśli masz sprawny silnik i nie bierze za dużo oleju to jeździj na 10W40, minerał 15W to syf i tylko bardziej silnik zajeździsz.

Amortyzatory
Powrót