• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Wariator duża różnica cenowa...prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Maryjane
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maryjane

Guest
Witam, mam pytanie

Chcę a wręcz muszę wymienić w mojej małej wariator:/ obdzwoniłam sklepy u siebie w miescie, w jednym zaproponowali mi za 600 zł i 100letani gwarancja haha;):confused:, ale to nic,dzwoniłam do salonu fiata tam 605zł, w ogóle to przeszukałam internet i ceny rozpierają się w granicach 450 -700 zł, znalazłam wariator za 450 zł z roczną fiatowską gwarancją..Powiedzcie mi dlaczego az takie różnice cenowe??? bo juz zaczęłam myśleć czy kupować ten za 450 zł czy to dobre bedzie czy tylko brac te drozsze pod uwage , damieniam że w każdej opcji jest to oryginalne, pakowane z ta gwarancja....Z góry dzięki!!!!!

patrz zeby byl pozmianowy roznice cen wynikaja z marzy i cen zkupowych poszczegolnych dostawcow :) sprawdz w sklepie zczesciami lanciateam.pl :)

dzięki jutro popatrze bo dzis już spanko
a pozmianowy to znaczy ? bo znalazłam taki wersja najnowsza poprawiona.

to to powinno byc to :)

a czym sie rózni i w czym jest lepsza ta wersja pozmianowa?

wiekszy kanalik olejowy i system majacy zapobiegac odplywaniu oleju i pracy wariatora w pierwszej chwili po odpaleniu na sucho? chyba rozwiazywal to zaworek 1 stronnie przepuszczalny tzw zwrotny:)

czyli jakby nie patrzec dłuzsza jego zywotnosc tak? wariatory patrzacna ar 155 czy 156 rózniły sie czyms czy wymienne miedzy soba? mowa o 16v

pozmianowy mozna stosowac niby wszedzie:)

a powinien byc w teorii b trwaly:) a prawda jest tak ze pilnoanei stanu oleju naszym przyjacielem jest;)

Ostatnia edycja:
Podrożały skurczybyki, w zeszłym roku szło spokojnie za 370 kupić :P

Ja kupiłem w 2008 za 335 z przesyłką ale nawet nie wiem czy po zmianowy czy przed zmianowy w każdym bądź razie 30kkm i cisza, jutro popatrzę na pudełko jaki był nr.

moze ktos opisac sposób wymiany wariatora?trzeba rozbierac rozrząd?

Tak, rozebranie rozrządu jest konieczne ponieważ wariator jest przykręcony do wałka rozrządu. Blokujesz wałki (specjalnymi blokadami) i odkręcasz specjalnym kluczem (u mnie "sprytni" mechanicy odkręcali go zwykłą żabką... nie którzy nawet muszą demontować wałek żeby odkręcić wariator, chociaż dla chcącego nic trudnego dorobić sobie taki klucz i odkręcić go bez demontażu wałka). Jakbyś miał wymieniać sprawdź również w jakim stanie jest uszczelniacz (czasami lubi przepuszczać).

Przy wymianie wariatora należy zdemontować wałek. Zadaniem blokad jest unieruchomienie wałka na czas wymiany rozrządu, a nie "trzymanie" wałka w czasie odkręcania wariatora i znoszenie obciążeń powstających podczas tej operacji.
Ci "sprytni" mechanicy, którzy odkręcają wariator żabą bez demontażu wałka to niech lepiej zajma się naprawą Ursusów.

Amortyzatory
Powrót