[155] 155 rozładowuje akumulator w jedna noc

P

pawelpawel111

Guest
Stało się to kilka dni temu.Rano chcę otworzyć auto z pilota a tu brak oddzewu.Otwieram z kluczyka chę odpalić a tu brak kontrolek.Wniosek rozładowany akumulator.Został naładowany przez noc rano włożony do auta(i wszystko ok) a wieczorem ta sama sytuacja.Sprawdzałem tak w 3 akumulatory(w tym 2 nowe) i zawsze to samo.Auto od 3 dni stoi i nie mam jak się ruszyć.Dla pewności odpiołem całkowicie radio.Proszę o pomoc.

któraś z diod prostowniczych(najpewniej dodatnia) puszcza prąd albo uzwojenie czyli altek do regeneracji lub wymiany.

któraś z diod prostowniczych(najpewniej dodatnia) puszcza prąd albo uzwojenie czyli altek do regeneracji lub wymiany.
ale o jakie z diody prostownicze chodzi? Alternator ładuje bardzo dobrze.teraz auto od 3 dni nie ruszane na wieczó wkładasz nowy naładowany akumulator a i wszystko ok a rano nawet centralny nie działa.Coś musi bardzo dużo prądu pobierać skoro tak w kilkanaście godzin potrafi wyładować do 0 akumulator 60amperogodzin a nawet 80amperogodzin.

Kolego, wepnij się z miernikiem koło akumulatora i następnie wyciągaj po kolei bezpieczniki obserwując wskazania - będziesz wiedział który obwód jest zwarty.

Dziś sprawdziłem miernikiem ampery poboru prądu.Cały czas pobiera 1,54ampera.Po wyjęciu bezpiecznika pobór wynosi 0,06ampera.Bezpiecznik ten jest od klaksonu.Jakieś wnioski co dalej z tym zrobić??

wyje..ć klakson ?! :D

wyjmij przekaźnik od niego jak będzie ok to przekaźnik pewnie.

Ostatnia edycja:
mi rozładowywał sie akumulator przez zwarcie w tylnej klapie (wiazka przewodow sie przetarła)
1,54A to za duzo jak dobrze pamietam to wlasnie 0,06a jest prawidlowo

edytowałem w chwili jak pawelpawel111 wrzuciłeś posta; Sprawdź przekaźnik

teraz go nie kojarzę, później sprawdzę to napisze ale może ktoś jeszcze wie.

1,5 ampera to wystarczy by akumulator 80amperogodzin wyladować w ciągu 6h.

A powiedzcie mi jak powinno być podłączone radio? mam 4 kable: czerwony,czerwonozielony,czarny,niebieski.a z radia wychodzą 2 czerwone czarny i niebieski

Już wszystko ok.Zwarcie w przekaźniku od klaksonu.Dziś na giełdzie w Sandomierzu udało się kupić nie oryginał ale identyczny zamiennik.i Wszystko ok.pobór prądu wynosi teraz 0.01ampera więc chyba dobrze.Ale jeżeli ktoś wie jak kable do radia podłączyć??

CZerwony to +12 V czerwono zielony to chyba był do wzmacniacza anteny czarny masa niebieski to chyba sterowanie zapłonem. W radiu masz CZerwony to do 12V czarny masa a niebieski z radia do sterowania automatyczna antena podłącz do czerwono zielonego.

Amortyzatory
Powrót