[146] sprezyny

• Autor wątku Autor wątku idclip
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

idclip

Guest
Witam, czy ktos z Was zakladal do swoje belli 145/146 sportowe sprezyny ? o ile mozna bezpiecznie obnizyc swoja alfe ? ja szukam czegos w granichac 350-400zł .. znalazlem cos takiego http://moto.allegro.pl/jamex-sprezyny-obnizajace-alfa-romeo-145-6-i1518974337.html i zastanawiam sie nad kupnem. Moze jakies porady wsrod innych uzytkownikow ? nie wiem czy -35mm przy feldze 16cali i profilu opony 45 to nie bedzie za duzo: (

Opona 45 jaka? Profil bez szerokości nic nie mówi, bo jest wartością procentową wysokości.
Wejść powinna bo wyskość R16 205/45 jest zbliżona do R15 195/55. Zdajesz sobie sprawę, że będziesz miał twardo jak szlag? Do tego amorki (podobno) szybciej pójdą. I lepiej kupić oryginalne eibachy, a nie jakieś wynalazki :P

opona 195/45, dzisiaj bylem u mechanika, amorki sprawdzane i dostalem informacje ze sa w stanie idealnym wiec tym ze sie 'szybciej' zuzyja sie nie martwie. Moim zdadniem do tej klasy auta nie oplaca sie kupowac samych sprezyn za 800-1000zl poniewaz to 1/5 wartosci auta, dlatego jak juz to zastanawiam sei nad tanszymi

Ja bym dołożył i kupił Vogtland. Są na allegro po 550.

Ostatnia edycja:
Mysle ze dla normalnego uzytkownika drogi roznica miedzy jamexami a vogtland bedzie nie wyczuwalna,a za 200zl moge zrobic np polerke lakieru; )

Zgadzam się, popieram. :) Do Vogtland'ów dołożysz znowu drugie tyle i będą Eibachy. :D

o Moim zdadniem do tej klasy auta nie oplaca sie kupowac samych sprezyn za 800-1000zl poniewaz to 1/5 wartosci auta, dlatego jak juz to zastanawiam sei nad tanszymi

teoretytcznie jakby tak do tego podchodzić to nic by się nie kupiło :P

Ja polecam Eibachy, no ale to już o wiele wyższa cena wiec.. jeśli koszty cię ograniczają to albo kub te Jamex'y, albo pozbieraj kasę troche i kupisz sobie eibachy. U siebie mam 30 mm i wydaje mi się ze więcej już się nie opłaca wkładać chyba ze chcesz mieć konkretną glebę:P Bo mojej sytuacji na żaden normalny krawężnik nie wjadę, a na nierównościach tez nie jest za ciekawe... gdyby ta miska była wyżej...:/

Pryz 16 calach i 45 profilu może być nie za ciekawie...

mnie tylko martwi to czy mi tylnie opony nie beda ocierały.. ja mam 22 lata i wiem ze nie jezdze limuzyna wiec komfortu jako takiego narazie nie potrzebuje;] pozatym 98% jezdze po nowitkich drogach, (wiem ze to w polsce prawie nie realne, ale ja mam to szczescie... jestes z krakowa to moze droge z wieliczki na rybitwy bedziesz kojarzyl..przez autostrade;]) musze przejechac tylko jakies 1.5km przez miasto i juz mam droge jak patelnie ;) zamowilem jamexy

mnie tylko martwi to czy mi tylnie opony nie beda ocierały.. ja mam 22 lata i wiem ze nie jezdze limuzyna wiec komfortu jako takiego narazie nie potrzebuje;] pozatym 98% jezdze po nowitkich drogach, (wiem ze to w polsce prawie nie realne, ale ja mam to szczescie... jestes z krakowa to moze droge z wieliczki na rybitwy bedziesz kojarzyl..przez autostrade;]) musze przejechac tylko jakies 1.5km przez miasto i juz mam droge jak patelnie ;) zamowilem jamexy

Jasne ze wiem o czym mówisz :P Masz takie szczęście:P Nie no w Krakowie niekiedy zdarza się piękny asfalcik :P Wg. mnie nie powinny, chyba ze konkretnie dowalisz bagażnik i ze 3 osoby z tyłu, ale z takimi ładunkami chyba nie jeździsz;P

Ja mam sprężyny MTS'a -40 mm, i generalnie to obniżenie nie jest takie znaczące, ja tam jakoś problemów w wyjeżdzaniu na mniejsze krawężniki nie widze, progi też nie stanowią żadnego problemu a moim zdaniem jeździ się o wiele wygodniej, twardziej, na zakrętach auto sie tak nie przechyla. ale to co kto lubi, ja wole niżej i twardziej :) U mnie bardziej poszedł tył niż przód, dlatego lepiej obniżać więcej z przodu mniej z tyłu, ale przy większej glebie to juz amortyzatory seryjne raz dwa padną :) Nie zapomnij jechać na ustawienie zbiezności i napisz o swoich wrażeniach :)

o tyle siedzi moja alfa, sorry za niewyraźne zdjęcie ale siepało :D

myśle ze do konca nast tyg powinno juz byc po wszystkim, w sobote bede robil polerke to moze jakies fotki wrzuce jak to wszystko teraz wyglada...bluboo ja 98% czasu spedzam sam w aucie

Czym uzasadniasz swój wybór?

Tym, że Jamex i Vogtland to są dwie różne półki jakościowe. Te drugie można stawiać na równi z takimi firmami jak Eibach czy HR i daje to gwarancje, że produkt przed wypuszczeniem do sprzedaży został poddany jakimś badaniom i testom. Daje to pewność, że wartość obniżenia będzie się zgadzała z danymi producenta i będzie cały czas na tym samym poziomie.
Z tanimi sprężynami jest tak, że podawane katalogowe obniżenie jest mało wiarygodne i auto może siąść bardziej, mniej, albo tył będzie siadał z czasem i z auta zrobi się motorówka.
Nie przekreślam Jamexów, bo do każdego auta jest inna sprężyna i może akurat do 145/146 będą ok, ale ja osobiście wybrałbym coś lepszego.

---------- Post added at 10:15 ---------- Previous post was at 10:04 ----------

myśle ze do konca nast tyg powinno juz byc po wszystkim, w sobote bede robil polerke to moze jakies fotki wrzuce jak to wszystko teraz wyglada...bluboo ja 98% czasu spedzam sam w aucie

Zmierz wysokośc auta przed wymianą sprężyn i po. Od środka koła do brzegu błotnika :)

No to nie powinno być najmniejszego problemu z jakimś ocieraniem. Wczoraj jechałem z 3 osobami i trochę doładowanym bagażnikiem i tylko trochę podskakiwało na dziurach (tzn mam na myśli takie ładne opadanie samochodu po podskoku). Jak się jedzie na Wieliczkę, nie wiem co za kretyn tam tą drogę robił, ze są te rozjazdy i taki mały wiadukt nad nimi i zapadło się połączenie drogi z wiaduktem i można prawie skakać...

Na te niższe krawężniki też, ale takie zwyczajne to nie ma opcji bo zderzak mam niżej niż krawężnik.

U mnie jest 13 cm prześwitu pod samochodem przy letnich oponach 215/40/16. W każdym miejscu jest 13 i jest ok. Zmierz u siebie to porównamy.

BLubooo wlasnie skonczylem zakladac te sprezyny i powiem CI ze spodziewalem sie lepszych efektow..tzn nizszego auta:p mam nadzieje ze jeszcze siadzie troche, jutro jade ustawic zbieznosc i dokonam jakis pomiarow;] ale jakby tylko wytrzymaly to seryjne amory to odrazu bym wlozył -45-50mm;)

BLubooo wlasnie skonczylem zakladac te sprezyny i powiem CI ze spodziewalem sie lepszych efektow..tzn nizszego auta:p mam nadzieje ze jeszcze siadzie troche, jutro jade ustawic zbieznosc i dokonam jakis pomiarow;] ale jakby tylko wytrzymaly to seryjne amory to odrazu bym wlozył -45-50mm;)

No jak dla mnie 30 mm jest maxymalnym obniżeniem, bo inaczej bym nie mógł po Krakowie jeździć:P Powinno trochę opaść, ale nie koniecznie. Daj fotki to zobaczymy bo tak w ciemno to trudno coś powiedzieć : )

fotki alfa 146

DSC05986.jpgDSC05989.jpgDSC05992.jpgDSC05991.jpgDSC05988.jpg

tak sie prezentuje auto po polerce recznej, na sprezynach -35mm. pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót