[155] Diagnostyka skrzyń biegów

rafal_155

Aktywny
Auto
AR 155 1.8 8v 96'
Koledzy wypisujcie wszystkie jakie znacie metody sprawdzania skrzyni biegów (skrzynia wyjęta).

Mam skrzynię w której po zatrzymaniu się, wrzuceniu biegu wstecznego i puszczaniu sprzęgła coś delikatnie robiło pojedyncze puk (tak jakby przegub wewnętrzny miał luz - wszystkie przeguby sprawne), było to czasami widoczne na kole tak jakby miało się zacząć obracać i nagle puszczało. Kiedyś obstawiałem, że to mechanizm różnicowy ale jakoś auto jeździło i się nic nie wysypało.

I teraz do czego zmierzam, ta skrzynia ma takie samo przełożenia jak moja a w mojej mechanik poprzedniego właściciela próbował na siłę wbić półoś co skończyło się zmasakrowaniem łożyska mechanizmu różnicowego (po stronie kierowcy). Łożysko pomału zaczyna się odzywać co mnie z lekka irytuje.

Nie chcę sobie jednak samobója strzelić podmianką tych skrzyń więc piszcie jak i czy w ogóle da się określić stan techniczny tej wyjętej skrzyni.

hmmm... patrzyłbym czy w wylanym oleju są opiłki, ale podpytam znajomego od skrzyń i skrobnę tu później, o ile dowiem się czegoś konkretnego :)

Normalnie nie nadążam czytać odpowiedzi :P

Olej sprawdzony, opiłków brak, luzu na wałku sprzęgłowym brak.

Jak sprawdzić mechanizm różnicowy?

Sprawdź sobie wodziki,czy nie są wytarte,skrzywione albo nawet niebieskie od przegrzania,ale to już hard core:cool: (raczej rzadko się zdarza).No i koła zębate możesz obejrzeć-nie może być żadnych wżerów,złuszczeń na powierzchniach.A gładka zmiana biegów to zasługa synchronizatorów,które nie wiem jak są diagnozowane:P.A dyferencjał to chyba też sprawdzić zęby i luzy bo jak wszystko lata jak chce to pogarsza współpracę kół zębatych i koniec końców jeszcze szybsze zużycie.

Problem wyjącego łożyska mechanizmu różnicowego wygląda na zdiagnozowany - pozdrawiam 'mechanika'.

Ten dureń nie założył pierścienia naciągającego łożysko (nr 4 - na szczęście procedura doboru jest w manulau)

roznicowy.jpg

Panowie pytanie, szukać nowej skrzyni czy po założeniu pierścienia (jest chyba z 10 wymiarów :/ ) wycie ustanie (wątpię żeby łożysko było aż tak mocne bo alfa przelatała tak 15 tys)???

Ostatnia edycja:
fresh up tematu (nie wiem czy aktualny)
wycie ustanie (wątpię żeby łożysko było aż tak mocne bo alfa przelatał tak 15 tys)???
ja nie ryzykowałbym tego samego łożyska chociaż nieznana jest mi cena nowego :?
z inną skrzynią jak z loterią albo prognozą pogody, jeśli będzie dobra to dobrze :)

korek ze spustu oleju :)

IMG_0831.JPG

nie muszę chyba pisać że spuszczany olej był srebrny...

na razie zalany najgęstszy hipol i włożona podkładka, nowa skrzynia czeka na przełożenie.

koledzy olej valvo dura blend 75w90 gl-5 dobry jest? czy w ogóle gl5 do tej skrzyni bedzie ok?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót