[145] Czasami nie działa obrotomierz

• Autor wątku Autor wątku deevee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deevee

Guest
Witam, kiedyś już pisałem na forum nt. wymiany czujnika obrotów wału, ale nie dostałem odpowiedzi. Z tego co wiem, problem z niedziałającym obrotomierzem leży po stronie niesprawnego czujnika obrotów wału. Kupiłem takowy nowy, ale nie wiem jak go wymienić i gdzie on się dokładnie znajduje. Mechanik wspominał o konieczności demontażu rozrusznika. Czy ktoś może w oparciu o fotki przedstawić sposób wymiany tego czujnika? Albo chociaż opis wymiany + fotkę gdzie się on znajduje?

Czujnik jest wkręcony w blok silnika w okolicach rozrusznika.Masz foty,wątpliwa jakość,ale powinieneś go łatwo znaleźć tym bardziej,że masz 2gi w ręku:Pcs1.jpgcs2.jpg

Czujnik jest wkręcony w blok silnika w okolicach rozrusznika.

To jest czujnik położenia wału - polecam lekturze dokument z WM Instrument Cluster i wszystko będzie jasne. Nie widzę w stopce rocznika, ale po zdjęciu wnioskuję, że auto jest z około 1999 r. a w tych rocznikach sterowanie obrotomierzem było brane bezpośrednio z ECU, więc należy ustalić znacznie więcej szczegółów - gdyby czujnik był padnięty silnik nie dał by się uruchomić, więc to nie tędy droga :)

Czujnik jest wkręcony w blok silnika w okolicach rozrusznika.Masz foty,wątpliwa jakość,ale powinieneś go łatwo znaleźć tym bardziej,że masz 2gi w ręku:P

Fotki przydały się idealnie, dziękuję.

---------- Post added at 19:49 ---------- Previous post was at 19:42 ----------

To jest czujnik położenia wału - polecam lekturze dokument z WM Instrument Cluster i wszystko będzie jasne. Nie widzę w stopce rocznika, ale po zdjęciu wnioskuję, że auto jest z około 1999 r. a w tych rocznikach sterowanie obrotomierzem było brane bezpośrednio z ECU, więc należy ustalić znacznie więcej szczegółów - gdyby czujnik był padnięty silnik nie dał by się uruchomić, więc to nie tędy droga :)

Poprawiłem stopkę, fakt auto z 1999r. Jeżeli chodzi o lekturę, która zaproponowałeś, to dziękuję ale dla mnie to czarna magia ;) Czy serwis ewentualnie dobry elektryk coś z tym zrobi? Co wg. Ciebie powinienem teraz zrobić.

P.S.

Jak jest mokro, bądź zimno lub wilgotno, to obrotościomierz działa kilka minut, a potem zaczyna wariować, aż w końcu pada...

Jak jest mokro, bądź zimno lub wilgotno, to obrotościomierz działa kilka minut, a potem zaczyna wariować, aż w końcu pada...

I tutaj masz odpowiedź na swoje pytanie - z tego co pisze "procedura testowa" z instrukcji serwisowej należy sprawdzić jedynie czujnik położenia wału i kostkę A podłączoną do zestawu wskazników - patrząc na zegary z pozycji kierowcy jest to kostka po prawej stronie - na pinie 2 jest sygnał dla obrotomierza. Z Twojego opisu wynika, że problemem jest zawilgocona instalacja a nie uszkodzony czujnik. Ja obstawiam problem ze złączem. Proponuję wyjąć zestaw wskazników i przeczyścić oba złącza jeżeli to nie zmieni sytuacji należy przyjrzeć się złączu komputera - w twoim przypadku znajduje się on na przepustnicy lub wymienić sam obrotomierz. Możliwe jest, że jest to pochodna uszkodzenia jego ustroju. Powodzenia :)

podpinam sie pod temat. Jednak moje objawy są nieco inne. Przy włączaniu świateł a mam założone HID-y licznik potrafi sie obrucić czyli zwarcie :/ i wraca po czym kasuje sie licznik dolny km. Poradziłem sobie z tym problemem jednakże dzisiaj odpalając samochód i włączając światła nagle obrotomierz wsk paliwa i temp spadły na dol po czym podniosły sie zawyżając wartości natomiast obrotomierz odapł do 500obr/min i kreci się max do 2tys:/ a co z tym prędkościomierz kłamie o 20 za mało a paliwo i woda pakoazują tak patrząc na wsk o 2cm za dużo :/ miałem już problem z swoim licznikiem który (wg elektryka przy czym byłem jak go lutował) płytka obrotmomierza była cała połamana :/ mowił po przejechaniu sie moim autem że jest za twarde na nasze dziury a plastiki sztywne i strzeliło ( marna jego teoria) ale z niedziałającego wcale zlutował go tak że kręcił sie do 2 tys. tak jak ten ale ten jest licznik używany kupiłem go jakoś 6tys km temu czyli 2miechy wstecz i znowo by mi ten padł?? ;( co może być przyczyną ?? może jakieś kable masa ?? o właśnie - auto jak zgsze i wychodze to mnie kopie :/ za każdym razem :/

Ostatnia edycja:
I tutaj masz odpowiedź na swoje pytanie - z tego co pisze "procedura testowa" z instrukcji serwisowej należy sprawdzić jedynie czujnik położenia wału i kostkę

Czujnik wymieniłem, nic się nie zmieniło, na dniach rozbiorę wskaźniki i postaram się przeczyścić te piny

należy przyjrzeć się złączu komputera - w twoim przypadku znajduje się on na przepustnicy lub ...

Mógłbyś wrzucić fotkę, które to dokładnie złącze?

Czujnik wymieniłem, nic się nie zmieniło, na dniach rozbiorę wskaźniki i postaram się przeczyścić te piny

Mógłbyś wrzucić fotkę, które to dokładnie złącze?

Gdybyś miał problem z czujnikiem położenia wału miał byś problem z praca silnika.Obrotomierz dostaje sygnał z ECU.Na przepustnicy dwie wtyczki,jedna to wiązka silnika druga instalacji.

Na przepustnicy dwie wtyczki,jedna to wiązka silnika druga instalacji.

Jestem lewy w tych kwestiach. Przeglądałem forum/allegro/google grafikę żeby zlokalizować przepustnicę i nie wiem na 100% gdzie jest, domyślam się tylko. Czy ktoś może dodać konkretną fotkę przepustnicy z JTD, albo opis lokalizacji?

Amortyzatory
Powrót