[146] Hamlce ciężko chodzą

Auto
Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.
Witam
Ogólnie mam takie pytanie czy u was też tak mocno trzeba cisnąć w pedał hamulca żeby kola zablokowało? Jezdzilem innymi samochodami i zawsze sie dziwilem jak lekko tam trzeba pedal nacisnac. Klocki mam nowe. Auto bez ABSu. Inny problem to tyłu mi nie blokuje widzialem ze korektor mam pordzewiały, czy idzie go rozebrać i wyczyscić zeby chodzil w nim tłoczek czy to element nierozbieralny?

u mnie jest abs i pedał chodzi ciężej niż w wersji bez abs-u. W drugiej 155 bez abs pedał chodził lekko i koła blokowały się beż problemu.

Chcesz mieć zrobione porządnie to zregeneruj wszystkie zaciski i wymień gumki w pompie hamulcowej (lepiej wymienić całą ale to już ponad 100pln)

Ostatnia edycja:
u nas w 146 był ten sam problem ciężko chodził pedał i hamulce były na prawdę kiepskie, a wiec zabrałem się do roboty i wymieniłem wszystkie przewody miedziane od serwa, przewody gumowe, zaciski wyczyszczone żeby klocuszki lekko chodziły, nowe klocki i tarcze. rezultat taki że teraz delikatne się trzeba obchodzić z pedałem bo zaraz blokuje koła :) jeszcze mi został do zrobienia kompletny tył i będzie miodzio :)

witam mam dalej tem sam problem. Wymienilem tarcze i klocki na nowki i dalej ciezko chodzi. Wszystko ladnie przesmarowane w zacisku. Sprawdzalem Węzyk od serwa ssałem go, dmuchalem i żadego przecieku nie zauważyłem. Może być serwo jakoś zabrudzone że ciężko chodzi? I co to za ustrojstwo na wężu od serwa? Taka malutka puszeczka wlasciwie zaraz kolo kolektora.

Aha i dodam ze jak naciskam na pedał hamulca (na postoju) to słychać piszczenie. Jedno gdzieś z tylu samochodu a drugie gdzieś bodajże koło pedału (może z pompy)

A po drugie kolor płynu hamulcowego mnie zaciekawił jakiś taki ciemny. A niedawno wymieniałem

Ostatnia edycja:
Kolega wcześniej napisał: WYMIENIĆ WSZYSTKIE SZTYWNE PRZEWODY NA NOWE zrobiłem też to u siebie całkiem świeżo i hamulce są nie dopoznania

A jaka ma być średnica sztywnych rurek?

Taka sama jaka była w orginale a wymiaru nie pamiętam

Koledzy jest sens wymieniać ori przewody skoro nie są skorodowane na zewnątrz?

Też muszę wymienić wszystkie gumowe i metalowe na tyle ale te z przodu i idące pod autem są zdrowiutkie (auto z wloch), nawet nie ma na nich pęknięć tego szarego tworzywa. Tylko na belce z tyły tak mi zjadło.

A pamieta ktoś jakie to są przewody na przód? tzn dlugość i jaki gwint? pamiętam jak kiedyś z tylu jakąś wymieniałem to musiałem mieć na wzór bo nie potrafili powiedzieć jakią mam koncówke (jaka srednica gwintu po obu stronach i dlugość rurki), a nie chciałbym unieruchamiać samochodu na kika dni. (niestety w pracy muszę po 12h robić to nawet nie ma kiedy po sklepach pochodzić a co dopiero wymieniać. Tak bym do nich zadzwonił powiedział co chce i szybko po 18 odebrał.

a wiec wymienilem wszystkie prezewody hamulcowe z przodu poczawszy od pompy hamulcowej konczywszy na zaciskach i dalej trzeba mocno na pedal dusic. Ma ktos jakis pomysl? Serwo pada czy jak?

To na początek trzeba było sprawdzić servo a łatwo to sprawdzić.
Na zgaszonym silniku podpompować pedałem hamulce, przytrzymać mocno wciśnięty pedał hamulca i odpalić silnik, powinieneś odczuć dość wyraźnie, że padał wpada w podłogę. Tak powinno działać prawidłowo servo hamulca

Amortyzatory
Powrót