• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] CB Radio i zakłócenia

Krzyśko

Administrator weteran
Auto
159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.
Witam.

Zamontowałem sobie CB radio i mam problem. Otóż wcześniej miałem podłączone do gniazda zapalniczki i występowały zakłócenia, wyczytałem że najlepiej CB jest podłączyć prosto do akumulatora i tak też zrobiłem. Ku mojemu zdziwieniu zakłócenia występują dalej... Najgorzej słychać otwieranie szyb i jak włączę wycieraczki... Więcej zakłóceń nie zauważyłem ale podejrzewam że mogą jakieś inne jeszcze wystąpić. Co zrobić w takiej sytuacji? Co kupić i gdzie założyć? Jakieś filtry przeciw zakłóceniowe czy coś?

Za wszelką pomoc dzięki wielkie.

PS. Szukajki używałem ale coś ona jest nie halo...

a nie myślałeś czy to nie przypadkiem wina radyjka...może nie jest najlepszej jakości? mi czasami też łapie szum od otwierania szyb. a napewno nie jest to wina zasilania.

Radio to Midland Alan 109. Znajomi mają takie i u nich zakłócenia tego typu nie występują.

To mam takie tymczasowe radio. później kupuje coś lepszego (tti 881 mam na oku albo coś podobnego).

Kolego niestety alfy już tak mają że zakłucają, dobre filtry musisz mieć w radiu, jeśli chciałbyś kupować filtry to musisz założyć filtr nie do radia tylko na każdą rzecz która ci zakłuca czyli na wszystkie silniczki od szyb i wycieraczek.
Co do twojego radyjka to jest ono z dolnej półki i filtrów nie ma za dobrych, ja w swojej 146 posiadam presidenta lincolna który dobrze sobie radzi z załuceniami, polecam także sprawdzić któryś modeli yosana, które także posiadają dobre filtry, najlepiej podjedź gdzieś do sklepu z radyjkami i potestuj sobie i coś napewno znajdziesz.

Pozdrawiam

Zobacz czy bez anteny występują zakłócenia

Radio zbiera zakłucenia przez antene, a to że samo z siebie szumi no to niestety tak właśnie produkują radia małe chińskie rączki. Wiem to za autopsji miałem różne radia i w alfie mało dawało sobie rade,

Podepnij CB pod to samo zasilanie, co radioodtwarzacz. Zakłócenia powinny się zmniejszyć diametralnie. Ewentualnie zastosuj filtr przeciwzakłóceniowy typu "pi" (kondensator,dławik,kondensator).

To że sobie szumi samo z siebie to sobie skręcę na pokrętle SQ. Najgorsze jest właśnie to że jak włączę wycieraczki albo otwieram/zamykam szybę, ale wczoraj zauważyłem że po przejechaniu dłuższego odcinka (padał deszcz, wycieraczki chodziły na najwolniejszym biegu) nie było słychać tych zakłóceń (na skali się one pokazywały ale w głośniku była cisza)

była cisza bo tak mocno sobie SQ skręciłeś i domyślam się, że w radiu nikogo innego też nie usłyszałeś. alan 109 ma bardzo słabe filtry i bedziesz słyszał w nim szyby i wycieraczki, albo się so tego przyzwyczaisz albo będziesz musiał zmienić radio

Tak mam ustawione radio (jak mi gość stroił antenę tak zostało ustawione):

Zdjcie0077.jpg

A innych słyszę bardzo dobrze, wiadomo, jak ktoś jest daleko to słyszę szum. Próbowałem z odłączoną anteną i zakłócenia nie występują.

A jaką masz antenę i gdzie ustawioną?

ja żadnego strojenia w radyjku nie miałem a jeździło i w 147 i teraz w 145. I żadnego problemu nie ma. A radio to Uniden.

Antenę mam kiepską (Sunker CB105) i ustawioną z tyłu na dachu bliżej prawej strony, głównie potrzebne mi to jest do komunikowania się na odległości 1-2km (praca z kierowcami tirów których trzeba pokierować gdzie jechać).

A słychać mnie w odległości jakieś 5-6km.

To nic dziwnego że zbiera najblizsze szumy a i radio byle jakie

Amortyzatory
Powrót